International

Hong Kong: China promite un ”contraatac” după anunţurile lui Trump

Publicat: 01 iun. 2020
Donald Trump: ''Nu sunt de acord cu afirmaţia conform căreia dacă lumea îşi pune mască totul va dispărea''
Donald Trump: ''Nu sunt de acord cu afirmaţia conform căreia dacă lumea îşi pune mască totul va dispărea''

China a promis luni un „contraatac” Statelor Unite ale Americii după anunţurile preşedintelui american Donald Trump, care vrea să limiteze accesul cetăţenilor chinezi pe teritoriul american şi să impună sancţiuni comerciale Hong Kong-ului, relatează AFP.

Este prima reacţie a Beijingului după măsurile anunţate vineri de liderul de la Casa Albă. Aceasta survine în contextul puternicelor tensiuni bilaterale în jurul pandemiei COVID-19, a situaţiei musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei şi a comerţului bilateral.

Ce mesaj a transmis Donald Trump?

Într-o declaraţie pe un ton ferm, Donald Trump a anunţat că SUA suspendă intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor chinezi care prezintă un „risc” potenţial pentru securitatea ţării.

De asemenea, miliardarul republican a cerut administraţiei sale să pună capăt măsurilor comerciale preferenţiale acordate Hong Kong-ului, pentru a denunţa o lege controversată privind securitatea naţională impusă de Beijing în teritoriul său autonom.

În plus, Donald Trump le-a cerut colaboratorilor săi să ancheteze asupra companiilor chineze listate în SUA.

„Orice afirmaţii sau acţiuni care dăunează intereselor Chinei se vor lovi de un contraatac ferm”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, scrie agerpres.ro

„China cere SUA să remedieze imediat aceste erori şi să renunţe la mentalitatea lor de Război Rece”, a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Climatul este unul exploziv între Beijing şi Washington de câteva luni de zile, administraţia Trump acuzând cu regularitate guvernului chinez că a favorizat răspândirea pe planetă a noului coronavirus, notează AFP.

Comentarii
  • Killer China!! Killer China!! China trebuie sa raspunda pentru toti mortii de pe planeta!! China este vinovata, a dat intentionat covidul chinezesc ca sa omoare toata planeta, China este o tara terorista, toti chinezii sunt teroristi, plecati in tara voastra China epidemica care a distrus de mai multe ori planeta.

Adauga un comentariu