Actualitate

Horațiu Moldovan explică de ce plătesc testele românii care pleacă în vacanță

Publicat: 14 iul. 2020
ALT=
Horațiu Moldovan explică de ce plătesc testele românii care pleacă în vacanță

Profesorul Horațiu Moldovan explică de ce plătesc testele românii care pleacă în vacanță. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății susține că laboratoarele au capacitatea de a procesa până la 15.000 de teste pe zi. În contextul cererilor venite din partea celor care doresc să se testeze înainte de plecarea în vacanță în străinătate, acesta a precizat că aceste persoane nu sunt pacienți, deci trebuie să își plătească singure aceste teste.

„Există un program național finanțat de ministerul Sănătății care finanțează teste și care cuprinde o listă de categorii de pacienți.

Nu putem finanța în acest moment toate testele, dar finanțăm cu prioritate categoriile care au neapărată nevoie. Turiștii nu au calitate de pacienți, Ministerul Sănătății se referă la pacienți și la oameni bolnavi”, a explicat Horațiu Moldovan.

Horațiu Moldovan explică de ce plătesc testele românii care pleacă în vacanță: Prețuri de până la 390 de lei

În țară sunt mai multe clinici care fac teste pentru coronavirus. Prețul unui test variază între 280 și 390 de lei. Există și un test rapid, care este mai ieftin, și care costă în jur de 120 de lei. Acest test însă nu este valabil la intrare în Grecia sau în altă țară care solicită un test COVID-19.

În cazul testului care cost 280 de lei rezultatul este primit în 48 de ore, în timp ce pentru testul de 390 de lei rezultat este primit în 24 de ore. Clinicile private sau spitalele de stat abia mai fac față cererilor pentru testare, iar în unele locuri s-a încheiat lista de rezervări pe luna iulie.

Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicată o listă cu centrele acreditate pentru aceste analize. Sunt 113, atât private, cât și de stat. Aici începe confuzia. Cei care vor să se testeze la cerere la stat, nu au certitudinea că vor fi și primiți. Unele spitale pur și simplu nu îl fac, în timp ce la altele listele de așteptare sunt mari. La Institutul Matei Balș din București, de exemplu, testul costă 650 de lei, de două ori mai scump ca la o clinică privată.

Cât costă testul la Iași

Începând de luni, 13 iulie 2020, la Spitalul de Boli Infecţioase e vor efectua teste COVID-19. Acestea vor fi puse la dispoziţia oricărei persoane care doreşte să se testeze.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăț, a declarat că testul costă 290 de lei iar rezultatele vor veni în 24 de ore de la data la care au fost făcute.

” De astăzi, la Spitalul de Boli Infectioaase se pot face teste PCR pentru COVID-19, la cerere. Preţul este de 290 de lei per test făcut şi rezultatul va veni într-un interval de 24 de ore de la efectuarea acestua. În prezent avem locuri în spital dar şi la Terapia Intensivă. Pentru suspecţi există uneori probleme, dar nu au fost cazuri de pacienţi pozitivi la infectarea cu COVID-19 care să refuze internarea, până în prezent. Aşteptam noile măsuri legislative. ”a menţionat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăț.

În ultimele 24 de ore au fost 637 de cazuri noi de COVID-19, din 14.237 de teste efectuate. Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, dintre care 21.803 de pacienți vindecați și 1.995 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 658 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Până astăzi, 1.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

 

Adauga un comentariu