Arestul celor trei suspecți în cazul furtului Coifului de Aur de la Coțofenești și al celor trei brățări dacice din Muzeul Drents din Assen a fost prelungit. Decizia a fost luată de Camera de consiliu a tribunalului din Noord-Nederland, conform informațiilor furnizate de RTV Drenthe.
Cei doi bărbați vor rămâne în arest pentru încă 90 de zile, iar femeia suspectă va fi reținută pentru încă 30 de zile. Prima lor apariție în fața unui judecător este programată pentru data de 9 mai.
Cei trei suspecţi rămân în arest
Cei trei suspecți – doi bărbați, Bernhard Z. și Douglas W., și o femeie din Heerhugowaard – sunt acuzați de implicare în jaful care a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie. Pentru a accelera recuperarea artefactelor, poliția a publicat identitatea și fotografiile celor doi bărbați și continuă să caute un al patrulea suspect.
Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere cu o zi și jumătate înainte de furt, într-un magazin din Assen.
Coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice de aur făceau parte din expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” și erau expuse la Muzeul Drents din Olanda. Furtul acestor artefacte reprezintă o pierdere majoră, iar statul olandez ar putea plăti despăgubiri de 5,8 milioane de euro în cazul în care acestea nu vor fi recuperate. Întreaga colecție de 673 de obiecte, dintre care făceau parte și piesele furate, este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro.
Cursa pentru recuperarea comorilor continuă
Deși furtul a generat o undă de șoc în lumea muzeală, expoziția și-a continuat parcursul. Miercuri, 12 februarie, o parte dintre cele 350 de artefacte expuse la Muzeul Drents au fost readuse în România. Acestea s-au întors în țară pe 31 ianuarie, alăturându-se altor obiecte dintr-o expoziție intitulată „First Royals of Europe”, ce a fost prezentată în Canada.
Aceasta din urmă a atras peste 124.000 de vizitatori la Canadian Museum of History din Gatineau, Quebec.
Cu toate că artefactele au fost asigurate, pierderea lor are un impact simbolic imens asupra patrimoniului românesc. Investigațiile continuă, iar autoritățile speră să recupereze cât mai curând comorile dacice și să-i tragă la răspundere pe toți cei implicați în această crimă culturală.
Iohanis stie unde sunt artefactele a facut el cadou cuiva TEZAURUL DACIC, tezaurul a fost scos din tara pentru a fi furat
La noi este atata liniste,nimeni nu este vinovat.Parca vad ca peste catva timp va spune cineva ca fapta s-a prescris si gata.Ne-am mai ales cu o paguba.O nesimtire totala.
Ludarosii aia daca erau asa de profesioniti ii determinau in secunda doi sa zica unde sunt. Dar ceva e putred, rade de tara noastra. Ce fac marii nostri oficiali? cum raspund Poporului ?