Business în România

IAR Brașov, contract pentru echiparea a elicopterelor românești H215M cu rachete de ultimă generație

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
IAR Brașov contract pentru echiparea a elicopterelor românești H215M cu rachete de ultimă generație
IAR Brașov, contract pentru echiparea a elicopterelor românești H215M cu rachete de ultimă generație

IAR Brașov a semnat un contract pentru echiparea elicopterelor românești H215M cu rachete de ultimă generație. Compania IAR Braşov (simbol bursier IARV), care se ocupă cu producția și repararea pieselor de schimb pentru elicoptere, a convocat acționarii pe 26 aprilie pentru a aproba distribuirea unor dividende în valoare de 11,7 milioane lei.

IAR Brașov, contract pentru echiparea a elicopterelor românești H215M cu rachete de ultimă generație

MBDA a încheiat un contract cu IAR Brașov pentru a sprijini integrarea rachetei Marte ER pe o platformă de elicopter bazată pe Airbus H215M, destinată Forțelor Navale Române. Arnaud Rousset, vicepreședinte MBDA Europa, a declarat că acest acord reprezintă un pas semnificativ în colaborarea dintre MBDA și Forțele Armate Române, subliniind că MBDA, ca lider european în sisteme complexe de armament, este pregătită să consolideze capacitățile europene de apărare și să contribuie la autonomia strategică a Forțelor Armate Române. Rousset a adăugat că MBDA va continua să fie un partener de încredere, oferind soluții adaptate nevoilor actuale și viitoare.

Marte ER, cu performanțele sale avansate, va oferi Forțelor Navale Române capacități de ultimă generație pentru misiuni de luptă în războiul de suprafață, sprijinind apărarea intereselor suverane într-un mod extrem de eficient. MBDA va colabora cu IAR Brașov, Airbus și alți parteneri pentru a asigura integrarea completă a Marte ER.

Familia de rachete Marte, deja utilizată pe diverse platforme de Forțele Armate italiene și alți clienți internaționali, include acum Marte ER, cea mai recentă generație. Marte ER este proiectată pentru a opera în orice condiții meteorologice și poate atinge ținte la distanțe de peste 100 km. Racheta are un profil extrem de flexibil, permițând atacuri precise, inclusiv lovituri pe coordonate terestre și metode de contracarare a sistemelor de apărare ale navelor.

IAR Brașov are un profit mai mic în primul trimestru din 2024

IAR Brașov (IARV) a raportat în primul trimestru venituri totale din exploatare de 142,71 milioane lei, în scădere cu 20,41% față de cele 179,31 milioane lei înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. În același interval, cheltuielile totale de exploatare au scăzut cu 1,24%, ajungând la 134,08 milioane lei comparativ cu 135,77 milioane lei. Ca rezultat, profitul net a scăzut de aproape șase ori, ajungând la 6,30 milioane lei, față de 38,22 milioane lei în primul trimestru din 2023. Pe parcursul anului trecut, profitul net a fost de 24,07 milioane lei, iar compania va distribui un dividend cu un randament de 4%.

La 31 martie, activele totale ale IAR Brașov erau de 641,23 milioane lei, rămânând similare cu cele raportate la sfârșitul primului trimestru din 2023. În aceeași perioadă, datoriile curente au scăzut cu 14,42%, ajungând la 258,06 milioane lei comparativ cu 301,54 milioane lei. IAR Brașov, controlată de statul român prin Ministerul Economiei, care deține o participație de 64,89%, este listată pe piața reglementată a Bursei de Valori București. La ultimul preț de închidere de 14,00 lei pe acțiune, capitalizarea de piață a companiei este de 264,30 milioane lei (53,11 milioane euro). Așadar, contractul prin care IAR Brașov o să echipeze elicoptere cu cele mai noi sisteme de rachete ar putea să însemne o creștere a profitului.

Adauga un comentariu