Titlurile zilei

Iașul, la un pas de carantină totală. Scenariile care dau fiori, în plină explozie a cazurilor de COVID-19. Lista restricțiilor care ar putea fi impuse de autoritățile ieșene

Publicat: 12 oct. 2020
Municipiul Iași poate intra în carantină totală, incidența cazurilor de COVID-19 fiind tot mai mare
Municipiul Iași poate intra în carantină din cauza cazurilor COVID-19

Pandemia COVID-19 și numărul uriaș de cazuri din ultimele săptămâni din municipiul Iași au dus către un scenariu nedorit de locuitorii orașului. Autoritățile ieșene și chiar conducerea de la Ministerul Sănătății au luat în calcul mai multe ipoteze ce conduc către o carantinare totală a municipiului Iași. Iașul se apropie de incidența de 3 la mie a numărului de cazuri de COVID-19, ceea ce poate duce la o serie de măsuri drastice. Citiți în rândurile de mai jos toate scenariile ce implică carantinarea municipiului Iași

Cele 139 de cazuri de COVID-19 înregistrate în Iași în cursul zilei de ieri, 11 octombrie 2020, au făcut ca incidența infectărilor să se apropie vertiginos de 3 la mia de locuitori. În aceste condiții, municipiul Iași riscă să intre într-o carantină totală, ceea ce impune o serie de restricții pentru intrările și ieșirile din oraș, dar și alte măsuri care pot fi luate într-o astfel de situație.

Carantină în municipiul Iași? Autoritățile au început să facă tot felul de scenarii pentru a limita răspândirea COVID-19

Conform măsurilor luate de Guvernul României, odată cu atingerea pragului de 3 la mie, la nivel local pot fi luate măsuri ce impun carantinarea unei localități sau a unui județ. Explozia cazurilor de COVID-19 la nivelul municipiului Iași a făcut ca incidența infectărilor raportat la numărul de locuitori să fie de 2,7 la mie. Cum și ieri, 11 octombrie 2020, s-au înregistrat foarte multe cazuri, raportul poate ajunge la 3 la mia de locuitori. În aceste condiții se pot impune chiar unele măsuri restrictive.

„Rata incidenței este de 2,7 la mia de locuitori cu tot cu focarele care au fost înregistrate pe raza municipiului Iași. În momentul în care incidența ajunge la 3 la mia de locuitori, legislația prevede că autoritățile trebuie să solicite puncte de vedere bine documentate din partea instituțiilor medicale, în speță Direcția de Sănătate Publică (DSP). În funcție de ceea ce spun epidemiologii, autoritățile pot lua măsuri restrictive”, au spus reprezentanții Prefecturii Iași.

Școlile, la un pas de cursuri online în totalitate. Municipiul Iași, la un pas de restricții majore în plină pandemie COVID-19

Numărul mare de cazuri de COVID-19 de la nivelul municipiului Iași poate duce la restricții generale. Autoritățile iau în calcul ca toate cursurile școlare să se țină doar în sistem online. Într-un astfel de scenariu se va ajunge la restricționarea accesului dinspre și înspre municipiul Iași.

„Inițial se poate începe cu școlile. Sunt exemple în țară precum Bacău sau Dorohoi, unde școlile se desfășoară numai în sistem online. Principiul este să se micșoreze sau să restricționeze mobilitatea oamenilor dintr-un loc în altul sau aglomerările. Se merge ulterior la alte restricții, precum închiderea spațiilor interioare de la restaurante, restricționări privind transportul. Restricțiile impuse în prezent până pe 12 octombrie (astăzi) la nivelul municipiului Iași, cel mai probabil vor fi prelungite”, au mai transmis oficialitățile județene de la Iași după creșterea cazurilor de coronavirus.

Focarele de COVID-19 nu sunt luate în calcul. Măsurile de restricționare sunt gestionate de cadrele medicale din municipiul Iași

Pentru a putea lua în calcul ca municipiul Iași să intre în carantină, se stabilesc mai mulți factori. În ultima perioadă, în municipiul Iași au apărut mai multe focare, ceea ce a făcut ca și numărul de cazuri de COVID-19 să fie mult mai mare.

„Regulile de carantinare țin de rata de îmbolnăvire. Deocamdată nu suntem la nivelul respectiv. Chiar dacă rata atinge cota maximă, trebuie analizat și văzut despre ce este vorba. Se exclud focarele, se exclud cazurile care sunt izolate și, în final, dacă se menține rata la acest nivel, se poate lua această decizie”, a spus Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică.

Spitalul mobil de la Lețcani va fi deschis în această săptămână. Se așteaptă ultimele avize

Autoritățile au anunțat și faptul că spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 va fi deschis vineri, 16 octombrie. Joi, 15 octombrie 2020, ar urma să fie emis avizul de mediu pentru funcționarea unității medicale. Spitalul va avea 59 de paturi de ATI și alte 70 pentru tratatea formelor ușoare de coronavirus.

„Nu luăm în calcul carantinarea Iașului! Se merge strict pe acele măsuri locale, dar și măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin scăderea transmiterii. În contextul în care vom avea o transmitere liberă accentuată cu o creștere exponențială a numărului de cazuri se vor lua și alte decizii. Ar trebui să respectăm niște restricții, nu este necesar să închidem țara o lună sau două luni, cum spun unii experți. Sunt localități unde s-au depășit acele procente stabilite și autoritățile trebuie să ia masurile necesare”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, prezent la Prefectura Iași.

Comentarii
  • asa ne trebuie!! nu am vazut magazine mai pline si atat de multa lume care se plimba pur si simplu prin magazine de cand ma stiu! abia astept carantina !!

  • Ieșean ești un bou cu creierul spălat de mass-media. Sa închidă orașul pt ce pentru o gripa?? Sunt oameni care nu au după ce bea apa… Asta vor sa fim săraci la mila țărilor bogate!!!

  • Pentru „alți ieșeni” care nu poartă mască, când veți răci de <> , să nu cereți asistență medicală prin spitale. Vă puteți duce totuși la mitropolie să pupați sutana popilor să îndurați sănătate.

  • Nu pot sa concep, desi sunt crestin ortidox nepracticant, cum poate fi un om cu ratiune atat de inconstient incat sa bage-n gura ceva ce au mai bagat cateva sute de oameni in plina pandemie. Aceeasi lingurita cand altii facem eforturi supraomenesti intru distantare si protectie. Sa stai la pupat moaste ca si cum moastele alea pleaca undeva la anul si nu te poti ruga doar.

Adauga un comentariu