Local

Iașul, pe locul 2 în topul aeroporturilor regionale din țară, după numărul persoanelor pe rutele internaționale – GRAFICE

Publicat: 04 aug. 2021
Terminalul T3 de pasageri de la Aeroportul Internațional Iași
111.920 de pasageri au tranzitat Aeroportul Internațional Iași, în primul semestru al anului 2021
Aeroportul Internațional Iași se află în topul aerogărilor regionale din România. Concret, Iașul se află pe locul al doilea, după Cluj Napoca, în ceea ce privește numărul persoanelor procesate pe rutele internaționale.
Astfel, 111.920 au tranzitat aeroportul pentru curse internaționale în primul semestru al acestui an.
Mai mult decât atât, aerogara ieșeană se află pe locul al treilea în ceea ce privește raportul la traficul de pasageri pe cursele interne.
ℹ IAȘUL se menține în topul aeroporturilor regionale din țară, chiar și în contexul pandemiei, și ocupă locul al 2-lea, după Cluj-Napoca, în ceea ce privește numărul persoanelor procesate pe rutele #internaționale în primul semestru al acestui an -111.920.
ℹ Iar raportat la traficul de pasageri înregistrați pe cursele #interne – 45.385 -, Aeroportul Iași se află pe locul 3, după Cluj și Timișoara.
ℹ Traficul #total de pasageri îmbarcați și debarcați pe Aeroportul Iași, în primele șase luni ale anului în curs, a ajuns la 157.802, ceea ce ne situează pe locul 3, după cele două aeroporturi din Vestul țării. 🛫🛬
👉 Datele de trafic au fost furnizate de către Asociația Aeroporturilor din România (AAR)”, au transmis reprezentanții aerogării ieșene.

Nou terminal T4: 3,5 milioane de pasageri pe an, până în 2045

Un nou terminal de 30.000 de metri pătrați la Aeroportul Iași, zone cu hoteluri și restaurante și locuri de parcare în zona aerogării. Toate acestea vor fi incluse în viitorul proiect de modernizare al regiei autonome, proiect care va beneficia de finanțare cu fonduri europene.

Primul pas este legat de noul terminal T4, de la Aeroportul Iași, clădire cu o suprafață de 30.000 de metri pătrați. Valoarea investiției este de circa 80 de milioane de euro, 75 la sută din fonduri urmând a fi alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Aerogara va împrumuta restul sumei de la o instituție bancară, pentru a acoperi co-finanțarea. Noul terminal va fi gata până în 2024, urmând ca restul proiectului să fie implementat în anii următori.

Conform conducerii de la Aeroportul Iași, noul terminal de pasageri va putea procesa 3,5 milioane de persoane pe an până în cursul lui 2045.

„Este vorba despre un terminal care ne-ar satisface prioritățile până în 2045. Este un termen lung pe care dorim să-l acoperim, să nu mai umblăm de fiecare dată la o bucățică de terminal, ne dorim să facem unul care să reprezinte întreaga regiune. Este un proiect optimist, unul de valoare mare, pe care vrem să-l finalizăm în termen scurt. Suntem presați de timp, dar suntem optimiști. Lucrăm în echipă, suntem sprijiniți de Consiliul de Administrație, de Consiliul Județean…”, a precizat Vasile Stoicea, directorul Aeroportului Iași.

Pe lângă noul terminal vor apărea și spații noi de parcare, dar și hoteluri și restaurante.

Îmbarcare direct în aeronavă de pe noul terminal T4

Noul terminal va avea o suprafață de circa 30.000 de metri pătrați, de aproape 10 ori mai mare decât actualul T3, construit în 2015.

„Actualul terminal T3 are 3.600 de metri pătrați. Prin noul terminal, va fi acoperită ca trafic perioada de până în anul 2045. Zone de dezvoltare mai sunt, vorbim despre zona de est, care poate fi folosită. Noul terminal este dedicat curselor externe. Va fi folosit și pentru curse interne, pentru o perioadă, până va crește traficul de pasageri. Noul terminal va avea îmbarcare direct în aeronavă, prin poduri suspendate. Începând cu 2024, va fi un aeroport care va deservi o zonă foarte largă și cu mai multe destinații”, a mai spus Vasile Stoicea.

Zbor transatlantic, de pe Aeroportul Iași!

La începutul lunii iulie, de la Iași a fost inaugurată cursa Lufthansa spre Frankfurt – Germania. Odată cu acest zbor, cei de la Aeroportul Iași au precizat că vor ca, în viitor, să deschidă și curse transatlantice, cu aeronave de mari dimensiuni.

„Avem discuții cu mai mulți operatori pentru alte curse externe. Recent a fost inaugurată cursa spre Frankfurt, cu operatorul Lufthansa. Este o companie importantă din Europa. Destinația Frankfurt permite o deschidere în orice zonă a lumii, ceea ce este un foarte mare avantaj pentru noi. Ei au venit și cu alte propuneri, dar o să vedem dacă acestea se concretizează. Vorbim despre un zbor transatlantic din Iași, este o dorință comună și sper să se concretizeze”, a mai precizat directorul aerogării ieșene.

Comentarii
Adauga un comentariu