Local

Iaşul va intra în scenariul verde! Ce presupune acest lucru – EXCLUSIV

Publicat: 29 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iaşul va intra în scenariul verde Ce presupune acest lucru - EXCLUSIV
municipiul Iași va intra în scenariul verde datorită scăderii incidenței de îmbolnăviri la mia de locuitori

În contextul în care în ultimele săptămâni, în municipiul Iași se observă o pantă descendentă a infectărilor cu COVID-19, acesta va intra în scenariul verde. Vorbim despre faptul că, odată ce a scăzut rata de infectae sub 1.5 la mia de locuitori, autorităţile vor lua decizia de a mai relaxa dintre restricţii.

Acest lucru nu presupune renunţarea purtării măștii în aer liber, sau modificarea programului de lucru ale magazinelor sau prelungirea posibilităţii de a intra mai târziu în casă. Totuşi, ca o noutate, scenariul verde presupune extinderea capacităţii unităţilor alimentare (restaurante, baruri etc. ) de a opera la o capacitate de 50% în interior.

 

Iașul intră în scenariul verde datorită numărului mic de cazuri de COVID-19 la mia de locuitori

În aceste momente, în municipiul Iași există o rată de infectare de 1.41 de cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Datorită acestei rate de infectare care a scăzut în ultimele săptămâni, autorităţile vor lua decizia de a intra în scenariul verde. Acest scenariu presupune faptul că restaurantele și barurile, dar şi sălile de jocuri de noroc și teatrele, vor opera cu o capacitate de 50%, față de 30% cât este în prezent.

Menţionăm faptul că decizia va fi luată de autorităţi cel mai probabil astăzi, iar de vineri, 30 aprilie 2021, măsura va fi pusă în aplicare. De altfel, Iașul se află pe locul 14 din totalul județelor din România raportat la numărul de cazuri existente și depistate.

 

Precizări privind trecerea municipiului Iași în scenariul verde

Vineri, 30 aprilie, este ultima zi în care va fi în vigoare Hotărârea CJSU Iași nr. 79 din 16 aprilie 2021 care a instituit măsurile de prevenție specifice scenariului galben. În cazul în care trendul descrescător al incidenței se va menține (astăzi incidența în mun. Iași este de 1,41 la mia de locuitori), municipiul Iași va intra direct în scenariul verde pentru care nu este necesară o hotărâre a CJSU, dar rămân în vigoare măsurile de prevenție instituite prin Hotărârea de Guvern nr. 432 / 08 aprilie 2021 care a prelungit starea de alertă. Principalele măsuri preventive specifice scenariului verde sunt:

  • este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor (inclusiv cele din interiorul hotelurilor și pensiunilor), în interiorul clădirilor fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 6,00-22,00.
  • este permisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.
  • este permisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu respectarea orarului de lucru stabilit.

 

Totuși, dacă incidența în mun. Iași va depăși 1,5 la mia de locuitori mâine, scenariul galben se va prelungi. Indiferent de scenariul în care ne vom afla, circulația în noaptea dintre 1 și 2 mai este liberă (se poate circula în intervalul orar 22.00 – 5.00).

Reamintim că rămân în vigoare restricțiile stabilite la nivel național pentru întreaga perioadă a stării de alertă.

  • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) atât în spații deschise, cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc) și desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
  • Este suspendată defășurarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor.
  • Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci.
  • Este interzisă circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

 

Adauga un comentariu