Local

Iată adevărata față a PSD și PNL! Zeci de milioane de euro cheltuite din banii românilor pentru a închide gura presei! Subvenții record în 2023 pentru ciuma roșie și febra galbenă

Publicat: 21 mart. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Iată adevărata față a PSD și PNL Zeci de milioane de euro cheltuite din banii românilor pentru a închide gura presei Subvenții record în 2023 pentru ciuma roșie și febra galbenă
Iată adevărata față a PSD și PNL! Zeci de milioane de euro cheltuite din banii românilor pentru a închide gura presei

Au apărut cifrele de ultimă oră în legătură cu subvențiile de stat ale partidelor pe anul 2023, iar datele nu sunt deloc uşor de digerat pentru românii care o duc foarte greu din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Vorbim despre ciuma roșie PSD și febra galbenă PNL care au cheltuit sume record, de ordinul zecilor de milioane de euro, pentru a închide gura presei.

Categoric că din aceste considerente vedem cum există o presă din ce în ce mai aservită, o presă care vă ascunde adevărul referitor la adevărata față a partidelor politice tradiționale. Partidul ba Stânga, ba Dreapta (PSD) este un adevărat ”erou” în ceea ce privește sumele de bani cheltuite pentru propragandă.

PSD-PNL-USR aceeași mizerie! Zeci de milioane de euro din subvenții în presă

Drept urmare a prevederilor legislative, principalele forțe politice din parlament, și anume PSD, PNL și USR, au reușit să acumuleze sume importante în conturile lor, destinate competiției electorale din 2024, prin păstrarea subvențiilor obținute în anii anteriori. Din 2020, anul ultimelor alegeri, PSD a beneficiat de cele mai consistente alocări financiare de la stat. De exemplu, doar în anul precedent, suma de peste 88 de milioane de lei (echivalentul a peste 17 milioane de euro) a fost virată în conturile partidului, fiind aproape integral utilizată.

Cu toate acestea, o parte semnificativă, în valoare de 44 de milioane de lei (aproximativ 9 milioane de euro), nu a fost cheltuită, aceasta fiind economisită mai ales în 2021, an fără alegeri.

Între anii 2020 și 2023, PSD a primit în total aproximativ 277,5 milioane de lei (55,5 milioane de euro). Din această sumă, 151,7 milioane de lei (30,5 milioane euro) au fost direcționate către activități de presă și promovare, reprezentând 65% din total.

PSD a evitat să facă publice detaliile contractelor cu mass-media. În 2023, de pildă, partidul a investit 2,15 milioane de lei (430.000 de euro) în campanii publicitare pe Facebook, conform unei analize realizate de Expert Forum, accesibilă pe platforma banipartide.ro. Cum era de așteptat, covrigarul Marcel Ciolacu, liderul partidului, cel care nu și-a dat încă Bacalaureatul, a fost figura centrală în campaniile de pe Facebook în ultimul an.

Cheltuielile pentru promovarea imaginii prim-ministrului s-au ridicat la 800.000 de lei (160.000 de euro), generând peste 2,7 milioane de interacțiuni, după cum indică datele de pe crowdtangle.com, un site care măsoară performanța pe rețelele sociale. Postarea lui Marcel Ciolacu care a atras cel mai multă atenție anul trecut a fost cea din 30 decembrie, legată de aderarea României la Schengen, adunând peste 213.000 de interacțiuni.

Pentru promovarea PSD pe Facebook, în 2023, s-au alocat 1,5 milioane de lei (300.000 de euro). Una dintre cele mai eficiente postări a fost în februarie 2023, referindu-se la proiectul canalului Bâstroe, o temă abordată în Consiliul Europei de europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. În 2023, PSD a destinat o sumă considerabilă, 7,7 milioane de lei (1,54 milioane de euro), pentru sondaje de opinie.

De asemenea, 6,5 milioane de lei (1,3 milioane de euro) au fost investiți în consultanță politică anul trecut. Până la sfârșitul lui 2023, de la începutul anului 2021, PSD a reușit să economisească 43,7 milioane de lei (8,74 milioane euro), sume destinate campaniei electorale din 2024.

Febra galbenă PNL este la fel de cheltuitor precum tovarășul de guvernare

PNL a reușit să economisească peste 73,5 milioane de lei (14,7 milioane euro). Din totalul de 235 de milioane de lei (47 milioane euro) primit de la stat, partidul a utilizat 161,5 milioane de lei (32,3 milioane de euro).

La fel ca în cazul PSD, majoritatea fondurilor au fost alocate pentru presă și promovare – 106,8 milioane de lei (21,36 milioane de euro), reprezentând aproape 67% din cheltuieli. Conform Expert Forum, în 2023, PNL a direcționat 1,47 milioane de lei (aproximativ 284.000 de euro) pentru campanii pe Facebook. Din această sumă, 400.000 de lei (80.000 de euro) au fost folosiți pentru a sponsoriza postările pe pagina oficială a partidului.

În rândul membrilor PNL, europarlamentarul Sigfried Mureșan s-a distins prin investițiile semnificative în propria imagine, cheltuind peste 70.000 de lei (14.000 euro). Discuții privind finanțările PNL pentru articole de presă favorabile au fost frecvente în ultimii ani.

O dezvăluire recentă, realizată de jurnaliștii de la Libertatea, a evidențiat cheltuieli de 1 milion de euro pentru site-ul Digi24.ro. Sumele de bani sunt mari pentru ca presa să tacă și să nu spună adevărul, adevărata situație dezastruasă economic prin care trece România.

AUR a investit banii din subvenții în Caravana Medicală Mobilă

Interogat despre suma disponibilă în conturile partidului, George Simion a declarat: „Estimez că avem în jur de 8 milioane de euro, sumă folosită inclusiv pentru demararea caravanei medicale.”

De asemenea, George Simion a menționat că, în urma refuzului Autorității Electorale de a permite construcția unui spital folosind fondurile de subvenție, s-a luat decizia de a iniția proiectul caravanei medicale. Inițial, intenția a fost achiziționarea camioanelor din Germania, însă în cele din urmă s-a optat pentru un producător din Baia Mare, România.

Caravana Medicală AUR a fost făcuta din banii de subvenție primiți de la bugetul de stat. Zeci, sute de mii de români au beneficiat de un real ajutor
Caravana Medicală AUR a fost făcuta din banii de subvenție primiți de la bugetul de stat. Zeci, sute de mii de români au beneficiat de un real ajutor

Liderul partidului AUR a subliniat că, până în prezent, caravana AUR a oferit tratamente pentru zeci de mii de pacienți cu diverse afecțiuni, dotarea incluzând ECG, analize de sânge și un cabinet oftalmologic.

„Am fost profund impresionat de faptul că am întâlnit oameni care nu au consultat un medic niciodată,” a spus Simion, adăugând că caravana a vizitat regiuni precum Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Galați. „Am ajuns în sate complet izolate. De asemenea, am vizitat orașe unde spitalele au fost desființate pe vremea guvernării lui Boc,” a completat Simion.

Partidele precum PSD-PNL-USR ar trebui să se gândească să adopte un asemenea comportament pentru că banii romanilor trebuie să fie folosiți corect, pentru ajutarea acestora, nu pentru hoțiile lor.

Comentarii
Adauga un comentariu