Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensi ia făcut un calcul despre majorarea pensiilor și despre faptul că sumele de bani vor fi mai mari raportat la punctul de pensie. La un calcul simplu se observă faptul că pensionarii care câștigă în aceste momente mult, vor câștiga și mai mult pentru că majorările sunt făcut direct proporționale cu veniturile pe care aceștia le încasează.
Majorarea pensiilor este un motiv de conflict în coaliția formată din PSD-PNL-UDMR. Sunt multe voci contradictorii în interiorul guvernării. Unii doresc o majorare mai mare de 10%, alţii consideră că bugetul nu are suficienți bani să facă acest lucru.
Majorarea pensiilor duce la o adâncire a sărăciei?
Conform calculelor făcute de Daniel Baciu la antena3 pensiile ar putea crește corespunzător cu punctul de pensie. Concret, dacă un fost angajat are un punctaj mediu de 1,17 şi care va fi înmulţit cu 1745 de lei, cum se vrea a fi punctul de pensie, va ajunge la o valoare de 2041 de lei. În calcule concrete, pensia va crește, de la 1800 de lei, cât este în prezent, la aproximativ 2.000 de lei, existând o majorare de 241 de lei. La pensiile de 2.800 de lei, majorarea va fi de 581 de lei.
Asta în condiţiile în care pensionarii care au pensii mici nu vor avea parte de creșteri asemănătoare. Pe de altă parte, coaliția dorește o majorare a pensiilor și a salariilor cu 11%, dar totul este la nivel de calcul.
În trecut, ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că PSD vrea o majorare de peste 10%. Totuşi, vor exista şi categorii de pensionari care vor trebui să-și achite contribuțiile la sănătate în funcție de sumele de bani pe care le primesc. Legea spune că orice pensionar care încasează peste 4.000 de lei este obligat să-și achite contribuțiile la sănătate.
Nicolae Ciucă nu știe cu cât vor fi majorate pensiile
După declarațiile făcute de social democraţi, că pensiile vor fi majorate cu peste 10%, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat deranjat și a afirmat că în coaliție sunt luate în calcul mai multe variante. Acesta a afirmat că pe masa guvernanților stau cifre precum 10%, 11% sau chiar 15%. Premierul spunea, pe data de 27 septembrie că este tardiv să se vorbească despre un procent exact din moment ce bugetul pe anul 2023 nu este făcut, neexistând calcule despre gradul de suportare a unor creșteri mai mari:
” Eu îmi păstrez partea de responsabilitate. Îmi doresc foarte mult, ca prim ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili.” explica premierul pe data de Nicolae Ciucă.
Calculele pentru majorarea pensiilor sunt destul de tensionate pentru că toate produsele s-au scumpit, iar pensionarii au ajuns să trăiască într-o sărăcie cruntă. Asta în condiţiile în care pensionarii speciali sunt extrem de relaxați datorită sumelor importante de bani care le intră în cont.