Economic Local

Iată ce modificări fiscale importante vor fi de anul viitor, dacă se aprobă bugetul. Printre ele se numără majorările salariale și ale alocațiilor

Publicat: 30 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iată ce modificări fiscale importante vor fi de anul viitor dacă se aprobă bugetul. Printre ele se numără majorările salariale și ale alocațiilor

Anul 2020 va aduce mai multe schimbări în materie de fiscalitate, dacă judecătorii Curții Constituționale consideră că procedura de asumare a bugetului, lansată de Guvernul Orban, va fi constituțională. Noile modificări la legea bugetului pot aduce mai mulți bani în buzunarele contribuabililor.

Legea bugetului pentru anul 2020, asumată de Guvernul Orban, trebuie să mai treacă de o etapă pentru a fi constituțională. După ce liderii PSD au decis în ultima ședință de pe data de 23 decembrie să depună o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, Executivul a decis să-și asume răspunderea pe proiectul de lege al bugetului de anul viitor. Deși Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz, asta înseamnă că bugetul pe anul 2020 nu este blocat, dar se așteaptă o decizie a Curții pentru a se vedea dacă judecătorii CCR consideră procedura de asumare ca fiind constituțională sau nu. Ce modificări sunt în noua lege a bugetului?

Cât va fi salariul minim?

Printre noile modificări se află și cele privind salariul minim pe economie. Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut va fi de 2.230 de lei lunar pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră (HG 935/2019 publicată în MOF 1010 /16.12.2019). Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut rămâne la suma de 2.350 lei lunar.

Pentru angajații din construcții, salariul minim rămâne la 3.000 de lei. Un lucru important de știut este faptul că această creștere trebuie comunicată de către angajatori în Revisal până la data de 31 ianuarie 2020. De asemenea, salariul minim brut pentrul anul 2020 este stabilit la 5.429 de lei și influențează ajutorul de deces ce îl poate obține un asigurat sau un pensionar. În cazul asiguratului sau a pensionarului, ajutorul de deces este salariul minim brut. În cazul unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului, ajutorul de deces este de 2.715 lei.

Se dublează alocațiile

Părinții din Iași primesc vești bune. Cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează cu 100 la sută începând de anul viitor. Începând cu anul 2020, alocația pentru copiii cu vârsta până la doi sau trei ani, în cazul copilului cu handicap, va fi de 600 de lei, dublu față de cea de anul acesta. De asemenea, 300 de lei va fi și cea pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit 18 ani, dar care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional. Copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani vor primi o alocație lunară de 600 de lei. Cei mai mulți beneficiari ai alocațiilor erau înregistrați în București- 330.676 și în județul Iași-180.699 de persoane.

Noi modificări pentru PFA-uri

O modificare fiscală importantă va fi pentru persoanele care dețin PFA. Astfel, modificarea salariului minim brut pe economie din anul 2020 la valoarea de 2.230 de lei va avea drept consecință modificarea bazei anuale de calcul a contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul ales de contribuabili nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. Așadar, după noua bază de calcul, contribuția se calculează 12 ori 2.230 de lei, respectiv 26.760 de lei.

Adauga un comentariu