DGPI are o tactică incredibilă de a scoate din sistem persoanele care devin incomode prin conduită morală pe care o au. Este de ajuns să deranjezi anumite interese politice că ești trimis, în cel mai bun caz, la îndosariere.
Investigația recorder face furori pe Youtube ocupând locul 1 în trending, detronând celebrele manele. În investigație se povestește cu lux de amănunte un sistem al serviciilor secrete care este putred și care ridică mari semne de întrebare. De altfel, jurnaliștii BZI au tras în repetate rânduri semnale de alarmă referitoare la influența decizională pe care serviciile secrete le au în actul de justiție, în afacerile private sau în alte chestiuni ce țin de domeniul civiliei. Am alocat zeci de articole subiectelor de acest fel, despre cum sunt mazilite anumite persoane incomode, despre cum justiția funcționează, uneori la comandă, sau despre cum chiar judecătorii sunt șantajați de către servicii.
DGPI spionează șefii din poliție
În investigația sursei citate se arată faptul că DGPI are o metodă prin care trece în rezervă anumite persoane care devin incomode. Este și cazul a patru ofițeri din cadrul Direcției Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Ministerului de Interne care au îndrăznit să asculte de câteva ordine.
Investigația începe cu mărturiile pur și simplu abominabile ale fostului ofițer DOS, Ionuț Mihalache care dezvăluie cum i s-a revocat accesul la informații secrete fără să i se dea vreun motiv logic. Acesta a explicat cum a fost chemat de către un șef din DOS care i-a cerut să se ducă în biroul Constantin Nicolescu, în 2019 fiind Inspector general adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române, la cererea acestuia de a verifica dacă în birou are tehnică de ascultare:
” Eram ofițer de poliție în cadrul DOS şi asiguram suport tehnic structurilor care aveau nevoie pentru furnizarea de probe în dosarele penale, în baza mandatelor de supraveghere. Fiind unul dintre cei mai vechi, eram una dintre persoanele la care se apela în lucrările mai sensibile, mai secrete care aveau ne voie de un grad mai mare de confidențialitate. Pur și simplu într-una din zile am fost sunat de către unul dintre directorii DOS și mi s-a spus că trebuie să mergem într-unul dintre birourile de la IGPR să îl verificăm. Eu știam ce înseamnă asta. Însemna să verificăm dacă acolo are montat un echipament de înregistrare audio-video. Noi ca și structură nu aveam echipamente de identificare, noi căutam groso modo cu o şurubelniţă și lanternă. Nu eram specializați în căutare. Am mers acolo și în 5 minute am găsit într-un colț un fir pe care l-am identificat pentru că am lucrat cu acel tip de echipament, l-am identificat ca fiind un fir de microfon de la un tip de echipament de înregistrare. N-a fost nevoie să caut mai departe pentru că l-am chemat pe acest director care era cu noi acolo, i-am arătat microfonul. A venit și comisarul șef de poliție Constantin Nicolescu, și mai departe am ieșit din birou. Mi s-a spus ok, am terminat, hai să mergem. Asta a fost în august 2019. Nu era prima oară când mergeam într-un birou a unui șef. A fost insă prima oară când am găsit ceva. a explicat fostul ofițer.
În total, în operațiunea mai sus amintită au fost implicați patru ofițeri care au fost trecuți pe linie moartă după ce au îndrăznit să facă descoperirea.
DGPI l-a mințit pe numărul doi din Poliția Română
Într-o sinteză a investigației publicate de recorder putem spune faptul că DGPI acționează ca din topor dacă anumite persoane din sistem devin incomode. Cea mai la îndemână metodă prin care te poate scoate din sistem este revocarea accesului la informații clasificate.
Concret, există trei nivele de acces la informații secrete, în funcție de grad. Un grad inferior are acces la informații secrete, un grad mai mare la informații strict secrete, iar gradele cele mai mari, acces la informații strict secrete esențiale. În Ministerul de Interne, cei care dictează nivelul de acces sunt tocmai cei de la DGPI, cei care montase echipamentul de ascultare video-audio. Din aceste considerente, ei îți pot revoca și accesul la informațiile secrete. Așadar, cei patru ofițeri de la DOS au mai fost chemați încă odată, după o lună, în același birou unde au fost puși din nou să verifice dacă echipamentul de ascultare există. Rezultatul a fost același, doar că reacția lui Constantin Nicolescu a fost una extremă. Fostul numărul doi din Poliția Română le-a transmis ofițerilor că are un document prin care cei de la DGPI au verificat încăperea și au ajuns la concluzia că nu există vreun echipament de interceptare. Lucru care intră în contradicție cu descoperirile celor patru ofițeri.
DGPI îți revocă accesul la informații secrete dacă ești incomod
Ulterior celor explicate mai sus, cei patru ofițeri cu pricina au primit toți, în același timp, notificări că trebuie să se prezinte la sediul DGPI să discute despre o reevaluare a accesului la informații secrete. Pe modelul fostului șef al IPJ Neamț, DGPI trecuse la planul secund. Cei patru ofițeri s-au prezentat, iar după o procedură care a durat 1 an jumătate, li s-a revocat accesul la informații secrete.
Ce înseamnă această revocare? Cei patru au fost trecuți pe linie moartă. Practic au fost îngropați de sistem. Este ca și cum i-ai lua unui bucătar toată bucătăria și l-ai pune să muncească. E ca și cum i-ai confisca unui IT-ist laptopul și l-ai pune să dezvolte un program. Ăsta e felul în care sistemul îți spune că îl deranjezi.
Ofițerul le-a mărturisit jurnaliștilor că nu i s-a dat niciodată motivul pentru care i s-a revocat accesul și că, conform legislației în vigoare, nici măcar nu are dreptul să conteste revocarea. Ba mai mult, a vorbit cu 4 avocați și membrii sindicatului care i-au transmis să nu se pună cu ”ăștia pentru că sunt mult prea puternici.”. Așadar, DGPI revocă accesul la informații secrete dacă ești incomod, iar tu nu ai ce să le faci pentru că, nu e așa, sistemul dictează în România.
Militienii nu înțeleg că fără sau cu autorizație, o dată bifati nu mai au scăpare.
Cine numește directorul DGPI?
Ministrul de Interne,nu-i așa?
Ceva timp numea CSAT-ul directorul.
Service Inteligence controlate politic.
De-asta merge treaba așa bine…
Felicitări ziariștilor de la ,,Recorder” pt.curaj!
Că doar și presa este controlata de servicii…și de politic…
,,Domn’Doctor”,nici o reacție pe subiect?