Sosul calypso este unul ce este destinat în special peștelui și fructelor de mare, fiind servit cel mai des cu creveți.
Acesta este foarte popular în restaurante, așadar, este important să știi cum să îl prepari, pentru a te bucura de acasă de acesta, alături de cei dragi.
Cum prepari sosul calypso
Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de 150 ml de ulei de floarea soarelui, de 2 lingurițe de muștar, de 150 grame de ketchup, de cimbru, de 1 lămâie și de 2 ouă.
Deși foarte mulți oameni fac acest sos cu o maioneză din comerț, dacă vrei să fie cu adevărat gustos, trebuie să pregătești una acasă. Secretul acestui sos stă în ingredientele utilizate și în etapele urmate, așadar, nu trebuie trecut peste niciun pas.
Pentru acesta, trebuie să amesteci cu o lingură de lemn un gălbenuș de ou fiert și un gălbenuș de ou crud, apoi trebuie adăugate uleiul de floarea soarelui și muștarul, amestecând într-o singură direcție. Se pune apoi cimbru și ketchup după gust, iar la final se poate pune zeama de la lămâie, pentru un gust mai acrișor și deosebit.
Poți consuma acest sos cu foarte multe preparate asiatice, precum pui shanghai, dar și cu preparate simple, tradiționale, precum cartofii prăjiți sau chiar gol. Cu toate acestea, cel mai bine se potrivește cu fructele de mare, în special cu cele prăjite, precum, creveții, calamarii sau midiile pane.
De asemenea, se poate încorpora în multe feluri de mâncare, oferindu-le un gust cu adevărat deosebit.
Iată cum poți încorpora acest sos într-un preparat de excepție
O rețetă care merge foarte bine cu acest sos, este un cocktail de creveți în avocado. Pentru aceastp rețetă vei avea nevoie de 2 avocado, de 250 grame de roșii, de 75 grame de zahăr, de 50 ml suc de portocale, de 2 linguri de ulei de măsline, de 100 grame de maioneză, 250 grame de creveți prefierți, de 50 grame de porumb, condimente, puțin sos Tabasco, 100 grame de ardei gras, puțin coniac și sosul calypso.
Se pun creveții decorticați prefierți la marinat în sucul de portocale, puțin ulei de măsline și condimentele alese, pentru aproximativ 30 de minute. Dacă nu aveți creveți prefierți, îi puteți fierbe în apă cu sare pentru aproximativ 3-4 minute.
Se aleg doi avocado copți și se ia interiorul lor cu ajutorul unei linguri, lăsând coaja intactă. Se pisează miezul și se amestecă cu ardei gras și proumb, apoi se stropesc cu puțin ulei și suc de portocale.
O altă rețetă de sos este să tai roșiile și să le gătești la foc mic împreună cu zaharul, până când obții o dulceață. Când este gata, se adaugă coniacul, sosul tabasco și maioneza. Se amestecă creveții cu sosul calypso făcut anterior sau cel de acum. Se pun peste creveții tocați și salata din ardei gras, avocado și porumb și se așează și o parte din creveții întregi pe farfurie. Se decorează cu puțină verdeață și se servește cu încă puțin sos făcut.
Sosul calypso este unul delicios, foarte apreciat pentru varietatea în care se poate mânca și ușor de făcut acasă.