Actualitate

Iată lista de măsuri care trebuie respectate de pe data de 1 iunie. De astăzi se redeschid terasele și plajele

Publicat: 01 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iată lista de măsuri care trebuie respectate de pe data de 1 iunie. De astăzi se redeschid terasele și plajele
Plajele si restaurantele se vor redeschide de astăzi, 1 iunie

Începând de astazi, 1 iunie, este permis accesul la terase și pe plajă. Autoritățile au emis un ordin comun care include măsurile ce vor trebui respectate de operatorii economici, dar și de clienți. Ieșenii vor putea merge la terasă doar cu programare și nu au voie să stea la masă cu mai mult de 3 persoane. Ospătarii vor purta măști și mănuși și vor dezinfecta fiecare meniu după utilizare. Ieșenii care doresc să plece la mare, ca să prindă un loc pe plajă, vor trebui să-și facă rezervare online sau telefonică

Activitățile din domeniul turismului se reiau de astăzi, 1 iunie. Începând de astăzi, sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, al băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică (terase) și totodată sunt permise activitățile de operare a plajelor turistice. Aceste prevederi sunt cuprinse în Ordinul comun nr. 1.809 din data de 29.05.2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri alături de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și, respectiv, Ordinul comun al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 1.810 din data de 29.05.2020, emis împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Triaj epidemiologic la intrarea pe terasă. Cei care au simptome de gripă nu intră

La intrarea clienților la terasă se va face un triaj. Accesul clienților cu simptome de infecție respiratorie va fi interzis. Personalul angajat se va asigura că la intrarea în local și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse de dezinfectare a mâinilor. Totodată, angajații au obligația de a informa clienții despre cum se utilizează acestea. Autoritățile recomandă patronilor să stabilească circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți. Ospătarii trebuie să știe că este interzis transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și obiectelor de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință.

Pentru a ieși la terasă, trebuie să-ți faci o programare. La masă ieșenii vor sta cu maxim 4 persoane

Conform noilor reglementări, ospătarii vor purta mănuși și mască de protecție, pe care le vor utiliza la servire, dar nu și la pregătirea mesei. Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei. Se stabilește un număr de maxim 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu.

Totodată, se va asigura respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între ocupanții meselor alăturate. Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului. Va exista, totodată, un registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică. Se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Persoanele care doresc să închirieze un loc la plajă trebuie să-și facă programare

Ieșenii care vor pleca la mare trebuie să respecte o serie de măsuri impuse de către Guvernul României. Astfel, aceștia trebuie să știe că în continuare se va păstra distanța fizică. Persoanele care doresc să își rezerve un loc la plajă trebuie să-și facă rezervare online sau telefonic. Atât clienții, cât și angajații vor trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri în orice moment, cu exepția membrilor aceleiași familii. Dacă distanțarea nu este posibilă, fiecare persoană trebuie să utilizeze masca de protecție sau să adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic sau plexiglas.

Totodată, administratorii plajelor trebuie să asigure accesul prin puncte de intrare clar semnalizate, separate, de intrare și de ieșire. Servirea clienților se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienților în punctele de servire. În cazul plajelor neconcesionate, administrația publică locală va răspunde de menținerea regulilor de distanțare fizică și evitarea formării de aglomerări.

Nu sunt permise activitățile sportive la plajă. Numărul de participanți va fi limitat în spațiile amenajate

Echipamentul de plajă (scaune, șezlonguri și umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membrii de familie cu același domiciliu și, înainte și după fiecare utilizare, acestea vor fi curățate și dezinfectate cu produse biocide avizate. Toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei și anume apă, săpun, dezinfectant cu cel puțin 60% alcool, prosoape de hârtie și coșuri de gunoi fără atingere. Se va asigura curățarea și dezinfecția frecventă a acestora.

Nu sunt permise activități sportive sau de agrement decât în spații special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii. Personalul operatorului economic sau al administratorului plajei, după caz, va purta mască și se vor asigura dispozitive și produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor turiștilor și informații cu privire la modul de utilizare. Dacă situația epidemiologică o va permite, măsurile de siguranță sanitară adoptate prin cele două acte normative vor fi evaluate și, în perspectiva repornirii graduale a activităților din domeniul turismului, respectiv pentru a doua fază revăzută pe data de 15 iunie, vor fi avute în vedere și alte relaxări ale restricțiilor.

Adauga un comentariu