În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA),D.S.V.S.A. Iaşi a dispus instituirea unor măsuri specifice la nivel instituţional, cu intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate alimentele destinate consumului uman,în special carnea de porc.
1. S-a dispus formarea de echipe mixte de control pe fiecare zonă de competentă (medici veterinari oficiali de la nivelul CSVSAO, împreună cu personal din cadrul SCOSA/SCOSBA), pentru realizarea unui nivel ridicat de protecţie al sănătăţii populaţiei prin asigurarea siguranţei alimentare în toate etapele de producţie, transport, depozitare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare, inclusiv efectuarea de controale în trafic cu inspectori din cadrul IPJ Iaşi, pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane
2. De asemenea s-a stabilit Programul de lucru zilnic la nivelul CSVSAO cât personalul responsabil pentru efectuarea examenului trichineloscopic, după cum urmează:
luni –vineri: între orele 8,30- 17,00;
sâmbătă: între orele 8,30- 14,30 şi
duminica: 8,30-14,30;
La nivel de DSVSA Iaşi, permanenta se va asigura zilnic în intervalul 8,30-17,00, iar în timpul sărbătorilor legale şi a zilelor libere legale, programul de lucru va fi între orele 8,00 -15,00.
3. Atât la nivelul DSVSA Iaşi cât şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO), au fost afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp., din carnea de porc provenita doar prin sacrificarea porcinelor din gospodăriile proprii şi destinată numai consumului familial, examinarea în vederea depistării trichinelozei fiind obligatorie .
Atenţionam consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun atunci când cumpără şi consumă carne de porc( inclusiv cea comercializata prin reţelele online de socializare), a cărei origine nu este cunoscută, sau provenită din tăieri clandestine şi/sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor.
La nivelul judeţului Iaşi au fost stabilite următoarele locaţii, după cum urmează:
LSVSA Iaşi (Iaşi, Aleea M. Sadoveanu, nr. 10), pentru solicitări de pe tot judeţul Iaşi, doar pentru examinări prin metoda digestiei artificiale;
CSVSAO Hala Centrală – mun. Iaşi, Piaţa agroalimentară Hala Centrală;
CSVSAO Nicolina – mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.86, pentru solicitări din municipiul Iaşi şi comunele limitrofe;
CSVSAO Păcurari – mun.Iaşi, Piaţa agroalimentară Alexandru cel Bun, pentru solicitări din municipiul Iaşi, şi comunele limitrofe;
CSVSAO Tg. Frumos – oraş Tg. Frumos – sediul CSVSAO , pentru solicitări din oraşul Tg. Frumos, oraşul Hârlău şi comunele limitrofe;
CSVA Paşcani – mun.Paşcani, SC Dondorvet SRL – str. Walter Maracineanu nr.1, pentru solicitări din municipiul Paşcani şi comunele limitrofe;
Informarea privind aceste locaţii se va efectua prin orice mijloc de comunicare mass-media şi ori de câte ori va fi necesar, prin purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi.
La aceste locaţii sunt afişate informaţii cu privire la programul de lucru, numele medicilor veterinari responsabili cât şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO este de 24,99 lei (examen trichineloscopic) și 92,82 de lei la nivelul LSVSA Iaşi( inclus TVA).
4. De asemenea, informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun prin achiziţionarea de cărnuri, produse din carne, lapte şi produse lactate, ouă, preparate culinare, comercializate prin reţeaua on line (facebook) de către persoane ce nu deţin spaţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea acestor activităţi.
Aceşti „comercianţi” nu pot face dovada provenienţei materiilor prime, a condiţiilor de igienă ale spatiilor, a stării de sănătate a personalului care manipulează, prelucrează, transporta şi comercializează produsele finite, constituind un risc de îmbolnăvire şi cu SARS-COV2, în contextul evoluţiei acestei pandemii . Ca urmare, se recomanda cumpărarea acestor produse alimentare numai de la nivelul unităţilor înregistrate/ autorizate sanitar veterinar, pentru înlăturarea oricărui risc de a cumpăra produse alimentare din alte locuri decât cele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor ;
În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc. comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau puţină pentru brânzeturi.Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
5. Se va solicita în timp util, sprijinul altor autorităţi competente în efectuarea controalelor oficiale (prefectura, consiliul judeţean, primarii,IPJ,ANF, DSP, CJPC), ori de câte ori situaţia o va impune;
6. Conducerea DSVSA Iaşi va dispune oricare alte măsuri, astfel încât şi în perioada Sărbătorilor de Iarnă 2021 -2022, să se asigurare siguranţa alimentelor în toate etapele de producţie, transport, depozitare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare, respectiv să efectueze controale oficiale în toate pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul :carmangerii, măcelarii, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetiarie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare,etc.,
7. O atenţie deosebită va fi acordată identificării şi verificării la niveI județean a unităților de alimentație publică şi a pensiunilor ce organizează mese festive cu ocazia Crăciunului şi a Revelionului 2021-2022, în contextuI epidemiologic național generat de virusul SARS-Cov 2. Principalele cerinţe ce urmează a fi controlate, vizează sursele de aprovizionare cu materii prime, igiena personalului, elemente de infrastructură, igiena unității etc.
8. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că la nivelul unităţilor controlate nu sunt respectate conditiite sanitare veterinare de funcţionare, echipele de control din cadrul DSVSA Iaşi vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficientelor şi sancţiuni contravenţionale în funcție de gravitatea abaterilor conform HG 984/2005.
9. ANSVSA – DSVSA Iaşi pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, e-mail: office-iasi@ansvsa.ro cât şi numarele de telefon ale DSVSA Iaşi : 0232-267.502; 0232-267.501, pentru a se sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, în vederea înlăturării oricărui risc de îmbolnăvire al consumatorilor finali.