Eveniment-Social

Idee de senzație, la Iași! Hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești. Turiștii ar putea beneficia de un proiect unic – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 09 mai 2022
Harta județului Iași, cu principale obiective turistice, imagini de la „Concursului național pentru identificare de produse tradiționale”, organizat de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, prin Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași și șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din Iași
La Iași ar putea fi dezvoltat un proiect, spectaculos și gustos, ce ar implica o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești. Totul ar putea duce la creșterea potențialului turistic al zonei. Finanțarea ar putea fi una europeană, prin Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială Componenta C11 – Turism și cultură. Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din Iași a promovat și dezvoltat această idee aparte

Anunț spectaculos și gustos, la Iași! Atât localnicii, dar mai ales turiștii ar putea beneficia de o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești. Demersul ar putea fi făcut cu ajutorul fondurilor europene. Aceasta ar putea parcurge zone în care se regăsesc și importante obiective istorice, precum: Butea (Castelul de la Miclăușeni), Ruginoasa (Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza), Hârlău-Deleni (Muzeul Vinului și Viei) sau arealul de lângă Municipiul Pașcani, orașul Târgu Frumos, Lețcani-Cucuteni. Aici, vizitatorii s-ar putea caza și degusta produse tradiționale atestate, precum: orez cu chișcă, pâine cu maia, chișcă moldovenească, pastramă de oaie, pastramă de porc afumată și coaptă, slăninuță afumată, vărzări, băutură fermentată din mure sau borș cu leuștean

La nivelul județului Iași, ar putea apărea o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești de care ar putea beneficia turiștii care aleg să vină în Moldova. Totul ar putea fi implementat cu ajutorul fondurilor europene. Aici ar putea fi incluse zone unde se regăsesc și importante obiective istorice, precum: Butea (Castelul de la Miclăușeni), Ruginoasa (Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza), Hârlău-Deleni (Muzeul Vinului și Viei) sau arealul de lângă Municipiul Pașcani, orașul Târgu Frumos, Lețcani-Cucuteni.

Aici, vizitatorii s-ar putea caza și degusta produse tradiționale atestate ca: Aici, vizitatorii s-ar putea caza și degusta produse tradiționale atestate, precum: orez cu chișcă, pâine cu maia, chișcă moldovenească, pastramă de oaie, pastramă de porc afumată și coaptă, slăninuță afumată, vărzări, băutură fermentată din mure sau borș cu leuștean, costiță afumată, pastramă afumată.

Hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești, la Iași

La Iași, ar putea fi dezvoltat un proiect spectaculos și gustos, ce ar implica o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești. Totul ar putea duce la creșterea potențialului turistic al zonei. Finanțarea ar putea fi una europeană, prin Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială Componenta C11 – Turism și cultură. Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA) – Universitatea de Științele Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a promovat și dezvoltat această idee aparte. Contextul a fost legat de organizarea celei de-a IV-a ediții a Concursului de Identificare de Produse Tradiționale.

„Suntem bucuroși că am reușit să organizăm și cea de-a IV-a ediție a Concursului de Identificare de Produse Tradiționale. Având în vedere că în cei doi ani de pandemie am reușit să ne vedem doar în format hibird anul trecut, prezența fizică a tuturor participanților înseamnă foarte mult pentru noi și, pentru aceasta, le mulțumim lor și sponsorilor. Trebuie să le fim recunoscători și pentru faptul că, în aceste timpuri tulburi și sărăcăcioase, ne-au făcut și nouă un loc între prioritățile dumnealor”, declară șef lucrări dr. Mihaela Ivancia.

Traseul gastronomiei tradiționale românești

Alocarea financiară aferentă „Traseului gastronomiei tradiționale românești” implică: digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing, management – 0,18 miloane euro fără TVA (90.000 euro/destinație x 2). Pentru ruta gastronomiei tradiționale, pot depune proiecte consiliile județene sau parteneriate între acestea. Pentru traseul gastronomiei tradiționale românești se vor folosi următoarele criterii eliminatorii și punctate, iar punctajul maxim care poate fi acordat este de 55 puncte. Precizăm că, pentru această evaluare, prin sintagma „obiectiv” se înțelege o zonă bine definită din punct de vedere al gastronomiei tradiționale românești, care poate fi situată într-un singur județ sau în județe adiacente.

„Toată lumea ne întreabă de ce produse tradiționale într-o societate în care semi-preparatele sau preparatele gata făcute la supermarketuri sunt la mare căutare. Răspunsul nostru este clar în legatură cu promovarea unei alimentații mai sănătoase și, totodată, cu întoarcerea la mâncarea bunicilor care, deși cu ingrediente simple, era foarte gustoasă. Un alt motiv pe care l-am avut atunci când am inițiat acest eveniment a fost să scoatem la iveală cercetătorii din elevii și studenții interesați și să le arătăm posibilitatea creării de afaceri din aceste produse tradționale. Anul acesta s-a mai adăugat un motiv: Uniunea Europeană finanțează cu 0,18 milioane de euro componenta de Turism și Cultură, prin Pilonul IV – Coeziune Socială și Teritorială”, a completat șef. lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan FIRRA Iași.

Produse tradiționale în regiunea Moldovei și implicit în județul Iași

Universitarul explică și menționează:

„Astfel, pot fi finanțate trasee ale gastronomiei tradiționale românești, ceea ce înseamnă evident că trebuie, înainte de toate, să identificăm produsele tradiționale care pot face parte dintr-un astfel de traseu. Edițiile anterioare ne-au arătat că sunt produse tradiționale în regiunea Moldovei și implicit în județul Iași. Cu siguranță, partenerii noștri de la Direcția Agricolă Județeană vă pot spune cât de multe produse tradiționale sunt deja atestate și ele însele pot fi organizate într-un astfel de traseu gastronomic. În plus, tot cu partenerii noștri de la Direcția Agricolă Județeană Iași am discutat și despre punctele gastronomice locale care, bineînțeles, se bazează tot pe produse tradiționale. Și, astfel, iată că s-a conturat răspunsul complet la întrebarea: de ce produse tradiționale? La această ediție, produsele înscrise în concurs au fost împărțite în două secțiuni: preparate de bază și preparate dulci dar, ca în ultimii ani, avem și băuturi tradiționale”.

De reamintit că la competiția derulată la USV Iași au răspuns la această provocare de identificare a produselor tradiționale echipe care s-au prezentat în acest an cu 13 feluri principale și 16 deserturi. Echipele au fost formate din elevi și studenți, coordonați și însoțiți de un cadru didactic. În total, anul acesta, s-au înscris în jur de 40 de elevi și studenți, respectiv 20 de cadre didactice. La final, munca lor a fost răsplătită, fiind premiate cele mai apreciate bucate. Premiile au fost de 350 lei – locul I, 250 lei – Locul al II-lea și 200 lei pentru locul al III-lea, la fiecare secțiune în parte. Organizatorii au acordat și câteva premii speciale în valoare de 100 lei.

Concursul și-a propus promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale

Lista produselor premiate cuprinde: varză cu afumătură la cuptor, slănină fiartă cu boia și usturoi, sărmăluțe cu urdă, turte coapte, cremă de ficat de pasăre, pârjoale moldovenești, păstrăv în cetină de brad, papanași cu dulceață de mure, cozonac tradițional moldovenesc, Poale-n brâu cu smântână, shiroști cu brânză și Vin Kagor.

„Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică. Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși respectând prevederile din Regulamentul oficial al concursului”, a conchis șef. lucr. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA.

Pe acest plan, într-o manieră spectaculoasă și gustoasă, la Iași ar putea apărea o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești.
Comentarii
  • Daaaa o idee furata de la USAMV Cluj….asa le mai place astora sa se mai dea in spectacol…de senzatie si spectaculos de mincinos…pentru 10 produse traditionale atestate sigur o sa vrea BOR sa intre cu Miclauseniul in parteneriat…amaratii au voie sa produca cateva sute de kilograme pe an…da unora le place sa vomite idei spectaculoase…si gustoase….va luati salariile degeaba….

  • Da! Bravo tovarasa profesoara! Uite de aia ati ramas tot sef lucrari ca va place copy-paste si da, vinul Kagor poate fi produs traditional😉 Ati invatat ceva din politichia ieseana…unde-i miros de ciolan….vine si premiul….iar ati luat-o de la suptaltern dar tot nu va lecuiti….bravo!

  • „Partenerii de la Directia Agricola” hai, zii ca e o relatie speciala….ce dracu…ne prindem pqpati impreuna doar

Adauga un comentariu