Descoperă lumea fascinată a cărţilor! Ţi-am pregătit o listă cu 50 dintre cărţile pe care tebuie să le citeşti cât trăieşti. Din păcate, nu ne ajunge viaţă întreagă să citim toate cărţile care merită să ocupe un loc în bibliotecile noastre. Dar dacă începem azi, viaţa noastră se va îmbunătăţi şi va deveni mai frumoasă, aşa că nu mai amâna momentul, lasă-te purtată în lumea fascinantă a cărţilor!
Cele mai bune carti de citit intr-o viata
1. Marele Gatsby F. Scott Fitzgerald
carti de cititMarele Gatsby este povestea strălucitoare a epocii jazz-ului. Este un roman despre spulberarea visului american, despre anii de prosperitate ai Americii, în care oamenii venerează banii și aspiră la faimă și putere. James Gatz, influențat de mirajul iubirii față de infidela Daisy Buchanan – deși cei doi au o relație sortită eșecului, trece de la studentul la Oxford la gangster, traficant de alcool și apoi milionar. Romanul Marele Gatsby al lui F. Scott Fitzgerald se bucură de două mari ecranizări, iar cea mai recentă, din 2013, îi are în rolurile principale pe Leonardo Di Caprio, Tobey McGuire si Carey Mulligan.
2. Harry Potter și piatra filozofală – J.K. Rowling
carti de cititHarry Potter si piatra filozofala este primul volum din seria Harry Potter, scrisă de J.K. Rowling. Cărțile tratează lumea fascinantă a vrăjitorilor, protagoniști fiind Harry Potter și prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în mare parte la Hogwarts, cea mai bună școală de magie, situată în casetelul Hogwarts. Aici sunt intsruiți copii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care visează să devină vrăjitori și magicieni.
3. Life of Pi – Yann Martel
carti de cititPi Patel este fiul unui director de grădina zoologică, își trăiește viata printre animale și este atras de poveștile despre hinduism, islam și creștinism. Când împlinește 16 ani, el pleacă împreună cu familia și animalele ținute în cuști spre America de Nord, la bordul unei nave japoneze. Vasul naufragiază, însă Pi se salvează și pornește într-o călătorie plină de aventuri alături de o hienă, un urangutan, o zebră rănită și un tigru bengalez.
4. Un veac de singurătate- Gabriel Garcia Marquez
cele mai bune cartiUn veac de singuratate este opera care l-a făcut celebru pe Gabriel Garcia Marquez și i-a adus Premiul Nobel (1982). În opinia criticilor, după Don Quijote de la Mancha, „Un veac de singurătate” este cel mai frumos roman spaniol din toate timpurile. Acțiunea are loc într-un sat columbian și se derulează pe parcursul a 100 de ani, prezentând destinul a șase generații din familia Buendia, primii locatari ai satului.
5. Hoțul de cărți – Markus Zusak
cele mai bune cartiCartea lui Markus Zusak prezintă o Germanie nazistă în anul 1939. Liesel Meminger și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor în afara orașului Munchen și lăsați în grija unei familii sociale, Tatăl lor fusese dus departe sub șoapte unui cuvând nefamiliar – „Kommunit”. Pe parcursul călătoriei, băiețelul primește o vizită de la neînduplecata Moarte, care o observă acum și pe Liesel. Prima întâlnire, dar nu și ultima. La mormântul fratelui ei, micuța Liesel găsește un obiect ascuns în zăpadă – este Manulul Groparului. Fură cartea și astfel începe o poveste despre dragostea de cărți și de cuvinte. Pe măsură ce Liesel învață să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv, tânăra începe să fure cărți de la incendierile de cărti organizate de naziști, din biblioteca soției primarului și de oriunde le mai putea găsi.
6. În căutarea timpului pierdut – Marcel Proust
carti de cititOpera a fost publicată în perioada 1913-1927 și cuprinde șapte volume: Swan, La umbra fetelor în floare, Guermantes, Sodoma și Gomora, Prizoniera, Plecarea Albertinei și Timpul regăsit. Este un roman al conștiinței, al căutării iubirii și al tinereții. „În căutarea timpului pierdut” abordează mai multe subiecte, printre care iubirea, gelozia, boala, moarta, arta, mondenitatea, etc., personajul principal fiind chiar naratorul.
7. Pe patul de moarte- William Faulkner
cele mai bune cartiCartea este considerat unul dintre cele mai influente romane americane prin structură, stil și dramatism. Romanul începe cu ultimele clipe de viață ale lui Annie Bundren, soție și mamă a cinci copii. Aceasta „refuză” să moară până când sicriul, pe care îl construiește unul dintre proprii săi copii, nu este gata. După moarte, acțiunea se desfășoară pe drumul spre Jefferson – localitatea de baștină a lui Annie, unde își dorea să fie îngropată. Pentru că toți cei aflați la eveniment par preocupați de altele, trupul neînsuflețit al lui Addie Bundren va fi plimbat timp de nouă zile, perioadă în care fiecare dintre personaje trece prin situații de criză, momente periculoase.
8. Toată lumina pe care nu o putem vedea – Anthony Doerr
carti de cititRomanul scriitorului Anthony Doerr urmărește viețile a două personaje: Marie-Laure, o tânără franțuzoaică oarbă, și Werner, un orfan de origine germană, care ajung să se întâlnească într-un moment în care amândoi încearcau să se vindece de suferința fizică și psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Deși întâlnirea lor durează o singură zi, ea este hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv viețile generațiilor viitoare.
9. Jocurile foamei – Suzanne Collins
carti de cititUn bestseller publicat în peste 30 de țări. Seria cuprinde trei romane de aventură: Jocurile foamei (The Hunger Games, 2008), Sfidarea (Catching Fire, 2009) și Revolta (Mockingjay, 2010). Personaj principal în trilogia semnată de Suzanne Collins, Katniss Everdeen devine simbolul revoluției fără să își dorească. Katniss (interpretată de Jennifer Lawrence) este o tânără de 16 ani care atrage atenția guvernului după ce se oferă voluntar în Jocurile Foamei, asta după ce sora sa fusese aleasă să intre în arena unde urma să înfrunte tributurile din celelalte 11 districte. Alături de ea va intra Peeta (Josh Hutcherson). Fanii young adult vor avea și un triunghiu amoros completat de prezența lui Gale (Liam Hemsworth).
10. Stăpânul Inelelor – J.R.R. Tolkien
carti de cititEste un roman fantezie publicat în trei volume, în 1954 și 1955. La mai bine de jumătate de secol de când seria Lord of the Rings de J. R. R. Tolkien era publicată, regizorul Peter Jackson a redefinit genul aventură. O mostră fantastică despre prietenie – Sam și Frodo – cele trei filme din 2001, 2002 si 2003 au trimis publicul în lumea imaginată de autor, Pământul de Mijloc. Aici asistăm la sarcina periculoasă asumată de doi hobiți care trebuie să distrugă inelul și pe făuritorul acestuia, Sauron, pentru binele tărâmului.
11. Spre far – Virginia Wolf
Este un roman, în mare parte, autobiografic, care subliniază nestatornicia relațiilor dintre adulți în comparație cu cele dintre copii. Evenimentele au loc în perioada 1910-1920 și gravitează în jurul familiei Ramsay și a vizitelor pe care aceasta le face în Scoția. Doamna Ramsay este mamă a opt copii, o persoană blândă și bună, îndrăgită de toți pentru dorința ei de a se afla în mijlocul oamenilor și pentru a aplana conflictele dintre ei, pentru a-i conecta și a îi determina să comunice unii cu alții. În jurul personajului se petrec multe lucruri minunate, iar amintirea doamnei Ramsay le bucură inima celor din jur chiar și dupa moartea acesteia.
12. Anna Karenina – Lev Tolstoi
carti de cititEste povestea unei vieți pline de patimi și îndoieli, a unui adulter din înalta societate. Anna este o femeie frumoasă și puternică, dar nefericită, fiind prinsă în căsnicia cu un bărbat bogat, căsnicie care o face să se simtă neîmplinită. Potrivit criticilor, romanul urmărește două povești de dragoste paralele: viața de familie plină de armonie dintre Kitty și Levin, și iubirea vinovată dintre soția bătrânului Karenin, infidela Anna, și contele Alexei Vronski.
13. Urzeala tronurilor – George R.R. Martin
Cu acțiunea plasată în continentele fictive Westeros și Essos, romanul urmărește lupta pentru câștigarea tronului a mai multor case. Bătălia dintre cele șapte regate pentru the Iron Throne se dă fără remușcări cu alianțe rupte, conflicte, comploturi, trădări. În ecuație sunt introduse și teme mistice precum dragoni, white walkers și vrăjitoare sau profeții. Urzeala Tronurilor a resuscitat interesul și pentru serialele de televiziune – serialul a venit ca un răspuns al fanilor pentru genul fantasy.
14. Moby Dick- Herman Melville
Un roman plin de simboluri, informații despre vânătoarea de balene, geografie, istorie și religie. Romanul lui Herman Melville spune povestea căpitanului vasului Pequod, Ahab, un om cu reputație de temut, obsedat de dorința de răzbunare contra cașalotului alb – Moby Dick – cel ce l-a lăsat fără un picior și care i-a furat sufletul. Porniți într-o nouă aventură spre capturarea balenei ucigașe, Ahab oferă echipajului său o moarte tragică, singurul supraviețuitor fiind Ismael, care se afla pentru prima oară la o vânătoare de balene și fuses mai tot timpul absent la acțiune.
15. Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao – Junot Diaz
Oscar Wao, personajul principal al cărții, este un tocilar de ghetou din Republica Dominicană, un supraponderal și împătimit al jocurilor video și romanelor SF. Acesta trăiește sub același acoperiș cu mama sa și cu sora rebelă, acolo unde visează că îi va călca pe urme lui J.R.R. Tolkien și că va descoperi dragostea. Posibil ca toate acestea să nu fie posibile din cauza blestemului duku, care s-a abătut asupra familiei sale de generații ntregi, condamându-i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice și iubiri neîmplinite.
16. Memoriile unei gheise – Arthur Golden
Este un bestseller internațional, numărul 1 în topurile din Europa și America, tradus în peste 35 de limbi. În care este prezentat destinul lui Chiyo, o fată obișnuită dintr-un sat de pescari, care este vândută unei okiya pentru a fi inițiată în artele gheișelor. Sayuri, numele de gheișă pe care îl primește, ajunge să stăpânească destine, să dețină secrete și să construiască un imperiu al erotismului ritualic. Ecranizarea romanului a primit în 2006 un premiu Globul de Aur, 3 premii Oscar și 3 premii Bafta.
17. Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă – Sherman Alexie
este o carte înduioşătoare, dar extrem de amuzantă, o poveste dulce-amară despre ce înseamnă să fii diferit, un roman bazat pe experiențele personale ale autorului. Născut într-o rezervaţie de indieni Spokane, Arnold Spirit – zis şi Junior – trebuie să lupte de mic cu boala, cu sărăcia şi cu faptul că este diferit. Bântuit de gândul că nu o să aibă niciun viitor dacă continuă cursurile la școala din rezervație, puștiul de doar 14 ani se mută la o școală de albi. Stârnește furia membrilor tribului și a bunui său prieten, Rowdy, însă aici se îndrăgostește, își face prieteni noi și reușește să intre în prima echipă de baschet a şcolii.
18. Rămășițele zilei – Kazuo Ishiguro
cele mai bune cartiPrezintă o poveste tulburătoare de dragoste trăită într-o Anglie aflată în pragul celui de-al Doilea Război Mondial. Personajul central în romanul lui Kazuo Ishiguro, Stevens, se implică atât de mult în sarcinile pe care le are în calitate de majordom în conacul lordului Darlington, încât nu se lasă tulburat nici de evenimentele dramatice la care asistă în tăcere, nici de moartea tatălui, nici de pierderea singurei fiinţe iubite – menajera familiei. Abia spre sfârşitul vieţii, Stevens realizează că o viață petrecută exclusiv sub semnul muncii și al datoriei este, de fapt, o viață irosită şi că el însuşi nu e altceva decât o rămăşiţă a unui trecut ficţionalizat.
19. Zgomotul și furia – William Faulkner
Romanul este considerat o capodoperă, personajele care iau parte la acțiune fiind unele dintre cele mai frumoase personaje ale literaturii universale: rebela Caddy, Benjy copilul perpetuu, nevroticul Quentin, cinicul Jason şi Dilsey, servitoarea de culoare – cel mai moral şi uman personaj din poveste. Povestea prezintă drama familie Compson, însă reușește să surprindă și tot ce are mai profund Sudul American, captiv încă într-un trecut de care nu se poate desprinde.
20. Cu sânge rece – Truman Capote
La sfârșitul anului 1959, America era zguduită de o crimă multiplă învăluită în mister: patru membrii ai unei familii îndrăgite sunt uciși într-un mic orășel din Kansas, la prima vedere fără motiv. Autorul cărții s-a documentat timp de 6 ani pentru scrierea în detaliu a acestei crime, fiind ajutat şi de scriitoarea Harper Lee. Cei doi au urmat firul investigaţiei care a dus la prinderea ucigaşilor.
21. Povestea slujitoarei – Margaret Atwood
carti de cititEste un roman considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene Margaret Atwood. Din cauza natalității scăzute din America, există o castă a Slujitoarelor, unde femeile își asumă rolul de „utere umblătoare”. Offred face parte din prima lor generație. Chinuită de singurătate, Offred se străduiește să-și oprească durerea amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie și ducea o viață normală și încearcă să se resemneze pentru a supraviețui în această lume nouă. Curând însă, descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate, chiar și de cei care le-au scris.
22. Doamna Bovary – Gustave Flaubert
Unul dintre cele mai importante romane franceze din istoria literaturii prezintă povestea tragică a Emmei Bovary, o femeie prizonieră într-o căsnicie nefericită, cu un soţ mediocru, nişte amanţi egoişti şi prea multe speranțe și iluzii de natură romantică. Madame Bovary este o carte pentru care autorul a fost de acuzat de ultraj adus moralei publice, ajungând în faţa tribunalului corecţional.
23. Mândrie și prejudecată – Jane Austen
Cel mai cunoscut roman al scriitoarei britanice Jane Austen. Povestea îi are în prim plan pe Elizabeth și Darcy, doi tineri cu situații materiale diferite care încep prin a se urî de moarte. Acțiunea se concentrează asupra evenimentelor ce au loc în sânul familiei Bennet: domnul și doamna Bennet și cele cinci fiice: Jane, Elizabeth, (Lizzy sau Eliza), Mary, Catherine, (Kitty) și Lydia. În lipsa unui fiu care să moștenească proprietatea din Longbourn, Hertforshire, doamna Bennet dorește ca cel puțin una dintre fiicele sale să se căsătorească cât mai repede.
24. Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee
Romanul câștigător al premiului Pulitzer schițează circumstanțele copilăriei în anii 30 în SUA. Acoperind o perioadă de trei ani, urmărim schimbările traversate de personajele principale. Scrierea este bazată pe observațiile făcute de autoare asupra familiei sale, vecinilor și evenimentele care au marcat-o când avea 10 ani. Se remarcă prin umor, compasiune, dramă. Să ucizi o pasăre cântătoare a primit ecranizare în 1962, film câștigător a trei premii Oscar.
25. Jane Eyre – Charlotte Bronte
cele mai bune cartiPovestea lui Jane începe în casa mătușii sale, unde locuiește doar pentru că unchiul ei a luat-o de la părinții ei pentru a-i oferi o viață mai bună. După moartea unchiului, Jane este abuzată fizic și psihic de către mătușă și cei 3 copiii ai ei, până în ziua în care este trimisă la o școală de fete pentru a scăpa de calvarul din casă. După terminarea studiilor, Jane rămâne la Lockwood unde se angajează ca guvernantă pentru copiii unei familii bogate. Așa ajunge în casa domnului Rochester, unde se ocupă de educația lui Adele. Viața lui Jane se schimbă total, mai ales din momentul în care între ea și Rochester se leagă o idilă.
26. Aventurile Lui Huckleberry Finn – Mark Twain
Este unul dintre cele mai citite romane clasice din întreaga literatură universală, o poveste construită în jurul a trei băieţi curajoşi aflaţi într-un tărâm magic – malurile fluviului Mississippi. Sătul de poveștile despre Moise și Rai, dar și plictisit și terifiat de un abecedar, Huck, fuge din casa văduvei Douglas. Aşa începe aventura la finalul căreia cei trei eroi, Huck, puștiul lipsit de educație și maniere, inimosul Jim şi ştrengarul Tom, vor descoperi ce înseamnă libertatea, curajul şi prietenia.
27. Rebecca- Daphne du Maurier
Este o poveste despre două femei: Rebecca, prima soție dispărută pe mare, rebelă și misterioasă, și doamna de Winter, actuala soție, supusă și naivă, un bărbat, Maxim de Winter, și o casă, castelul Manderley. Romanul este o poveste despre dragoste și moarte scris în stilul romanelor de succes, și în același timp un exemplu timpuriu de critică modernă.
28. Micul prinț- Antoine de Saint-Exupery
carti de cititDescris ca o autobiografie spirituală, Micul Prinț este una dintre cele mai populare cărți scrise în limbra franceză. Cu un farmec aparte, naratorul moral al poveștii relatează povestea unui pilot care se prăbușește în deșertul Sahara. Aici întâlnește un prinț micuț cu care se va împrieteni, fiecare înțelegând altfel singurătatea. În 2015, cartea a fost adaptată într-o animație foarte bine primită.
29. Culoarea purpurie – Alice Walker
Este o carte-cult, un clasic al literaturii LGBT, care pune sub lupă probleme precum rasismul, sexismul, libertate şi prejudecată, identitate şi inegalitate, excluziune socială. Celie este o fată care a cunoscut durerea sub toate formele: violul comis de bărbatul pe care îl credea tată, naşteri chinuitoare şi separarea de propriii copii, abuzul fizic al unui soţ ales de tatăl care o lăsase gravidă, violenţe domestice şi, în final, separarea de propria soră, singura persoană cu care putea comunica deschis. Celie îi scrie scrisori lui Dumnezeu. Culoarea purpurie este un Bildungsroman memorabil, dar şi cronica unei familii legate de relaţii complicate, femei puternice, ură şi dragoste.
30. Marile speranțe – Charles Dickens
Pip este personajul principal al romanului. Este un copil orfan, crescut de către sora sa, Giorgiana, și soțul acesteia, fierarul Joe Gargery. În copilăria sa, Pip are parte e duritatea surorii sale, dar și de blândețea și căldura lui Joe. Acești locuiesc în apropierea unei mlaștini unde băiatul descoperă un cimtir în care urmează să facă o descoperire neliniștitoare pentru personaj. Un alt factor intrigant care schimbă viața lui Pip sunt vizitele pe care acesta i le făcea domnișoarei Havisham, o femeie misterioasă care nu ieșea niciodată din casă și purta mereu haine sumbre.
31. Pe aripile vântului – Margaret Mitchell
Poate unul dintre cele mai complexe construcții de personaje feminine – Scarlett O’Hara. Un roman istoric care a construit cu migală perioada Războiului Civil și Epoca de Reconstrucție a SUA, dar a surprins în același timp și frânturi din maturizarea unei tinere. Scarlett este fiica răsfățată a unui fermier, o femeie care se folosește de orice mijloace pentru a scăpa de sărăcie. La trei ani de la lansare, în 1939 se făcea și filmul, din care încă răsună cu ecou replica celebra rostită de personajul lui Clark Gable: “Frankly, my dear, I don’t give a damn”.
32. Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde
cele mai bune cartiUn bărbat refuză să îmbătrânească și își vinde sufletul pentru tinerețea veșnică. Dar cu ce preț? Portretul lui Dorian Gray este o narațiune seducătoare care urmărește transformarea unui tânăr inocent care își schimbă busola moralității pentru a fi veșnic frumos. Romanul a stârnit diverse scandaluri și discuții și a beneficiat de multiple ecranizari. Cea mai recentă a fost cea din 2009, când Ben Barnes și-a împrumutat chipul personajului.
33. Bătrânul și marea – Ernest Hemingway
Bătrânul Santiago are o obsesie: să prindă cel mai mare pește-spadă din apele adânci ale oceanului. După 84 de zile petrecute în larg, rămas fără puteri, batranul tot nu reușise să își atingă scopul. Ceilalți pescari îl abandonează, doar tânărul său ucenic, Manolin, îl sprijină, deși nu îl poate însoți în larg, din cauza părinților săi. Urmează cea de-a 85-a zi, care schimbă totul. Santiago va începe pe cont propriu o luptă de trei zile cu forțele naturii și cu neajunsurile vârstei, pentru a face captura vieții sale.
34. O mie nouă sute optzeci și patru – George Orwell
Chiar dacă anul 1984 a trecut, viziunea viitorului imaginat de Orwell rămâne una dintre cele mai răvășitoare. Gândit ca un purgatoriu futurist, universul redat în roman este unul satiric, într-un regim totalitar. În centrul poveștii distopice stă un bărbat care începe să-și pună întrebări despre regimul pe care îl promovează și care devine un rebel atunci când se îndrăgostește, când singura lui treaba era să rescrie istoria. În această lucrare literatură se vorbește printre altele despre manipulare publică, ideologii și liberul arbitru.
35. Împăratul muștelor – William Golding
cele mai bune cartiO carte care a iscat diverse controverse la data lansării, dar care a și adus premiul Nobel autorului. Romanul se concentrează asupra unui grup de băieți care ajung să ocupe o insulă nelocuită. În comunitatea formată de ei există o linie subțire între pericol și siguranță, între sălbăticie și civilizație și aceștia își fac propriul regim de conducere – ocazie cu care se arată o parte întunecată a umanității.
36. Romeo și Julieta – William Shakespare
“Thus with a kiss I die” sau tragedia a doi tineri îndrăgostiți care au fost condamnați încă de la naștere să nu fie împreună. Romeo și Julieta aparțin fiecare unor familii care se dușmănesc – Capulet și Montague – în Verona. Într-un oraș al violentelor, doi tineri încep o idilă care le va aduce sfârșitul. Multiple ecranizări, dar poate cea mai sfâșietoare este cea a lui Franco Zeffirelli cu Leonard Whiting și Olivia Hussey.
37. Anne. Casa cu frontoane verzi – L.M. Montgomery
Anne este cel mai îndrăgit personaj din operele destinate copiilor. Este o lectură ușor de parcurs, iar cei care pornesc alături de Anne în călătoria ei plină de aventuri, vor descoperi în ea un partener pe cinste. Cititorilor le este ușor să se regăsească în personaj și să empatizeze cu firea dramatică a acestuia, fie că eroina se află în culmea bucuriei sau în abisul disperarii.
38. Omul invizibil – Ralph Elison
Exmatriculat dintr-un colegiu cu renume din America, un tânăr afro-american dornic de afirmare se vede nevoit să renunțe la ambițiile sale academice și să își caute de lucru în New York. Orașul se dovedește însă un mediu ostil, așa că, sedus de mirajul ideologic al Frăției, tânărul acceptă să devină purtătorul de cuvant al organizației.
39. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami
cele mai bune cartiÎn momentul când se află în avion și aude în boxe melodia celor de la Beatles – Norwegian Wood – Tory Watanabe rememorează cu durere momente din trecut. Își amintește, din nou, după mult timp de cea pe care a iubit-o când a avut 19 ani. Tinerețe, presiune socială, pierderi, singurătate, descoperirea sexualității – romanul explorează câte puțin din fiecare.
40. Ce ne spunem când nu ne vorbim – Chris Simion
cele mai bune cartiCum reacționezi atunci când, fără să te aștepți, medicii îți pun un diagnostic fatal? Instinctul te îndeamnă să fugi, să dispari, să nu vorbești cu nimeni, să nu îți afle nimeni durerea. Așa s-a întâmplat și cu personajul cărții lui Chris Simon. Își abandonează familia, iubitul, prietenii. Pleacă din țară ca să își trăiască sfârșitul în singurătate. După doi ani, însă, își reface analizele. E sănătoasă tun.
41. De veghe în lanul de secara- J.D. Salinger
Rămâne și în prezent cartea de căpătâi a adolescenței. Diferența dintre Holden Caulfield și adolescenții de azi este că personajul cărții nu naviga pe internet și nu folosea termeni și expresii „cool”, în rest, sunt aceleași episoade, aceleași etape, emoții și angoase. Aceeași revoltă, stare de negare și ignorare.
42. M-am hotărât să devin prost- Martin Page
Martin Page a declarat: „În cazul romanului M-am hotărât să devin prost, ideea mi-a venit citind Biblia. În Ecclesiastul există o frază foarte frumoasă, care sună așa: „… cel ce își înmulțește știința își sporește suferința”, cu alte cuvinte, cu cât studiezi mai mult, cu atât devii mai inteligent și, deci, mai nefericit. Poate că mă simțeam foarte aproape de acest gând.”.
43. Lolita- Vladimir Nabokov
cele mai bune cartiPrezintă o poveste de iubire tulburătoare, obsesivă și blestemată, dintre Humbert, un bărbat matur, și Lolita, o fetiță de doar 12 ani. „Nu voi regreta niciodată că am scris Lolita. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle – pe masura ce-l inventam, îi găseam și soluția. Un farmec straniu, tandru o învăluie pe această nimfetă mitică.“ – Vladimir Nabokov
44. Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak
Ella Rubinstein este o mamă casnică și o soție nefericită care trăiește în suburbiile Bostonului. Viata ei se schimbă radical la aproape 40 de ani, când se angajează la o agenție literară și i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Atunci descoperă fascinanta legătură spirituală dintre poetul Rumi și maestrul sufi, liderul spiritual Shams din Tabriz. Cartea lui Elif Shafak prezintă diferențele dintre religie și spiritualitate, dintre datorie și iubire.
45. Puterea prezentului- Eckhart Tolle
Cartea de față ne ajută să conștientizăm că odată ce alegem să trăim în prezent, lucru pe care mulți dintre noi au uitat să îl mai facă, ne dăm o nouă șansă la viață, la o viață mai fericită. Noi suntem ființa din spatele gândirii, noi suntem iubirea și bucuria, în noi stă libertatea și salvarea noastră. Trebuie doar să conștinetizăm că doar ziua de azi ne aparține, mâine nu ne este garantat. Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali ghizi spirituali ai timpului nostru.
46. Agonie si extaz- Irving stone
este un roman care îl are în centrul atenției pe unul dintre cele mai celebre personaje ale artei europene – Michelangelo Buonarroti. Pentru a reuși să redea în detaliu viața marelui artist, Irving Stone a locuit o vreme în Italia. Aflam astfel cum s-a școlit tânărul Michelangelo, cum a început să lucreze în marmură și cum a devenit interesat de arhitectură și pictură, dar și detalii din viața amoroasă. Mai mult, nu lipsesc amănunte din relațiile cu Leonardo da Vinci, Donatello, Botticelli, Rafael, Papa Iulius al II-lea și Papa Leon al X-lea.
47. Zorba Grecul – Nikos Kazantzakis
este un roman fascinant, plin de emoție, care nu îți dă liniște până nu ajungi la ultima pagina. Autorul Nikos Kazantzakis povestește întâlnirea și aventura în care pornește alături de Alexis Zorbas, cel care îl ajută să vadă viața cu alți ochi, să înțeleagă altfel rostul lucrurilor și al micilor plăceri ale vieții. Conversațiile celor două personaje au loc pe malul mării, în Creta.
48. Profetiile de la Celestine – James Redfield
Intră în categoria cărțiilor de dezvoltare personală, fiind o lectură care oferă răspunsuri la întrebările legate de natura noastră spirituală, de rostul nostru în viață și de transformarile prin care trece omenirea. James Redfield, autorul cărții, și-a petrecut 15 ani ca terapeut pentru tinerii abuzați și a studiat teorii și fenomene psihice pentru a-și ajuta pacienții.
49. Pelerinul rus
Este o carte cu folos duhovnicesc. Aceasta prezintă povestea unui om simplu care, curios să afle cum poate cineva să se roage neîncetat, pornește în căutarea răspunsului și ajunge să dobândească lucrarea rugăciunii lui Iisus Hristos, sau rugăciunea inimii – „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul” – și să constate astfel că împărăția lui Dumnezeu se află în fiecare dintre noi.
50. Inainte sa te cunosc- Jojo Moyes
cele mai bune cartiEste o carte romantică și imprevizibilă, o poveste despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. Lou Clark știe o mulțime de lucruri, printre care și că s-ar putea să nu fie îndrăgostită de iubitul ei, Patrick. Will Traynor știe că accidentul de motocicletă pe care l-a suferit l-a făcut să-și piarda dorința de a trăi și că totul este lipsit de însemnătate și de bucurie. Nici unul dintre ei nu știe că întâlnirea lor urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna.