Local

Ieșean, dat în judecată din cauza unei cărți celebre! Totul a pornit de la o licitație cu scrierile lui Dimitrie Cantemir!

Publicat: 14 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșean dat în judecată din cauza unei cărți celebre Totul a pornit de la o licitație cu scrierile lui Dimitrie Cantemir

Compania Artmark Holding a dat în judecată un ieșean, pentru o carte. Reclamanții cer ca ieșeanul să achite contravaloarea renumitei cărți „Descrierea Moldovei”, scrisă de Dimitrie Cantemir. Cartea este considerată prima scriere științifică a unui român

Un ieșean a fost dat în judecată de o companie, din pricina unei cărți celebre și inovatoare, la vremea ei. Astfel, societatea Artmark Holding SRL a decis să îl cheme în fața instanței pe Cătălin Chiriac.
Reprezentanții firmei le-au cerut judecătorilor ieșeni să îl oblige pe bărbat la plata sumei de 16.532 de lei, reprezentând contravaloarea unei cărți scrise de Dimitrie Cantemir.
La prima instanță, magistrații au anulat cererea formulată de Artmark Holding SRL, dar reprezentanții companiei au formulat apel.

„Instanța respinge cererea de apel formulată de societatea Artmark Holding SRL împotriva sentinței pronunțată de Judecatoria Iași, sentință pe care o păstrează”, au precizat magistrații din cadrul Tribunalului Iași.

Totuși, decizia poate fi atacată cu recurs.

Cartea lui Dimitrie Cantemir, scoasă la licitație

Ieșeanul a fost dat în judecată de Artmark Holding SRL în urmă cu câteva luni. Prima instanță a decis anularea acțiunii ca netimbrată.
În acțiunea înregistrată pe rolul instanței, reclamanții au susținut că ieșeanul a participat la o licitație și a cumpărat cartea „Descrierea Moldovei” („Descriptio Moldaviae”), de Dimitrie Cantemir.

„Solicităm să se dispună obligarea pârâtului la plata sumei de 16.532 de lei, reprezentând contravaloarea lotului nr. 108, «Descrierea Moldovei», de Dimitrie Cantemir, ediția princeps, Hamburg, 1769-1770, bun adjudecat de pârât în cadrul Licitației «Imagini ale Sacrului, inclusiv 66 de cărți importante pentru suflet românesc». Licitația a fost organizată de noi pe data de 29 martie 2018. De asemenea, solicităm ca pârâtul să fie obligat să achite comisionul de 18,50 la sută din prețul de adjudecare și încuviințarea executării proviziorii a sentinței civile ce urmează a fi pronunțată în cauză de instanța de fond, fără dare de cauțiune”, au afirmat cei de la Artmark Holding SRL.

Ulterior, în cursul judecății, reclamanții și-au modificat cererea, solicitând obligarea pârâtului la plata sumei de 5.172 de lei, reprezentând penalitatea ce ar fi datorată companiei.
Inițial, acțiunea a fost depusă la o Judecătorie din București, dar dosarul a fost strămutat la Judecătoria Iași. Chiar dacă reclamanții au susținut că au timbrat acțiunea la prima instanță, magistrații ieșeni au respins-o tocmai pe motiv de netimbrare.

„Descrierea Moldovei”, o carte căutată

Pe data de 29 martie 2018, Artmark a organizat licitația „Imagini ale Sacrului, inclusiv 66 de cărți importante pentru suflet românesc”. În cadrul evenimentului au fost scoase la vânzare 219 loturi. Conform informațiilor furnizate de Artmark, în cadrul licitației au fost vândute bunuri în valoare totală de 144.605 de euro, rata de adjudecare fiind de 80,37 la sută. În cadrul licitației au fost vândute mai multe icoane pictate, dar și cărți vechi și destul de rare.
Preț de pornire al Lotului 108 a fost de 2.500 de euro, fiind adjudecat cu 3.000 de euro. Conform informațiilor furnizate de Artmark, cartea „Descrierea Moldovei” provine dintr-o colecție germană, fiind însoțită de rapoarte de expertiză.

„Descrierea Moldovei/ Beschreibung der Moldau” este cea mai renumită și căutată operă a ilustrului cărturar iluminist Dimitrie Cantemir, fiind considerată prima scriere științifică a unui român.
Dimitrie Cantemir tratează în lucrare o suită de teme de interes istoric precum organizarea guvernului țării, ceremoniile obișnuite la Constantinopol la învestirea și destituirea unui Principe, dările publice date către Poartă (100.000 de taleri), instituțiile judecătorești, școala și organizarea bisericească (arătându-se că majoritatea locuitorilor Moldovei erau ortodocși și că biserica moldavă aparținea ierarhic de Constantinopol), geografia Moldovei, instituțiile politice, armata, justiția, finanțele etc.
Chiar dacă a fost scrisă în 1716, totuși vede lumina tiparului abia în 1769-1770, în anuarul „Magazin für die neue Historie und Geographie”, tom. II-IV, iar, în volum, în 1771 (Frankfurt-Leipzig).

Adauga un comentariu