Prima pagină » Local » Ieșenii aruncă mănușile și măștile de protecție în canalizarea publică și pun în pericol sănătatea cetățenilor. Substanțele chimice pot ajunge la robinet
Ieșenii aruncă mănușile și măștile de protecție în canalizarea publică și pun în pericol sănătatea cetățenilor. Substanțele chimice pot ajunge la robinet

Ieșenii aruncă mănușile și măștile de protecție în canalizarea publică și pun în pericol sănătatea cetățenilor. Substanțele chimice pot ajunge la robinet

03 iul. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Un număr mare de ieșeni aruncă mănușile și măștile de protecție în canalizarea publică, iar astfel pun în pericol sănătatea cetățenilor. Oficialii ApaVital atrag atenția că probleme majore pot apărea mai ales din cauza aruncării în rețeaua de canalizare a materialelor textile sau a produselor de igienă intimă

Tot mai mulți ieșeni aruncă mănușile sau măștile de protecție în rețeaua publică de canalizare, iar astfel se pune în pericol sănătatea cetățenilor în perioada pandemiei COVID-19. Pentru a proteja sănătatea publică și a evita răspândirea virusului COVID-19, este necesar mai mult decât oricând să respectăm regulile de igienă. La fel de important este ca măștile sau mănușile de unică folosință utilizate să fie aruncate în coșul de gunoi menajer, nu în vasul de toaletă și în rețeaua de canalizare, pentru a evita înfundarea rețelei de canalizare.

„Utilizarea necorespunzătoare a sistemului poate determina defecțiuni majore ale instalațiilor care asigură buna funcționare a sistemului de canalizare, ce pot duce la blocarea acestuia și la refulări ale rețelei de canalizare, cu tot disconfortul olfactiv și vizual și pericolul de contaminare pe care îl determină o astfel de situație”, au declarat oficialii ApaVital Iași.

Materialele textile nu trebuie aruncate în rețeaua de canalizare

O mare parte dintre problemele din rețeaua de canalizare pot apărea și din cauza aruncării materialelor textile sau a produselor de igienă intimă. Fibrele fine ale acestora se agață de pereții conductelor, facilitând formarea de dopuri. În vasul de toaletă nu trebuie aruncate nici resturile alimentare sau deșeurile solide, materialele de construcții, produsele din plastic sau cele cauciucate.
De asemenea, uleiurile alimentare și grăsimile menajere aruncate în rețeaua de canalizare se depun ca un strat de ceară pe pereții conductelor, blocând sau distrugând sistemul de canalizare.

„Nici medicamentele expirate nu trebuie aruncate în toaletă sau în chiuvetă, deoarece substanțele chimice vor ajunge în apă și vor îngreuna procesele de epurare a acesteia. De asemenea, substanțele conținute de medicamente pot ajunge în râuri și pot contamina mediul înconjurător. ApaVital face apel la utilizatori să utilizeze în mod corespunzător rețeaua de canalizare, pentru a evita neplăcerile create de blocarea acesteia”, au mai explicat reprezentanții ApaVital.

Evitați consumul de apă tulbure de la robinet

De asemenea, reprezentanții ApaVital atrag atenția ieșenilor să nu consume apă tulbure de la robinet și precizează ce trebuie făcut atunci când apa nu are același aspect și gust pe care le are de obicei.

„Atunci când constatați o deteriorare a aspectului apei sau un gust diferit față de cel pe care aceasta îl are de obicei, ApaVital vă recomandă să lăsați apa să curgă câteva zeci de secunde. În cazul în care problema persistă, verificați dacă vecinii dumneavoastră au aceeași problemă sau dacă apa nu a fost oprită pentru intervenții în urma unei avarii”, au precizat reprezentanții ApaVital Iași.

Orice neregulă în legătură cu calitatea apei reci poate fi sesizată Centrului de Contact ApaVital 0232.969 sau la e-mail contact@apavital.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`