Economic Local

Ieșenii au cerut jumătate de milion de euro, fonduri europene, de la AFIR pentru dezvoltarea fermelor mici. Beneficiarii din județ au primit aproape un milion de euro pentru aceste investiții

Publicat: 24 nov. 2021
Ficu Anghel, director AFIR, și sediul instituției
Ieșenii au depus 36 de proiecte, în valoare de 540.000 de euro, la AFIR, în submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Potrivit directorului general adjunct AFIR, Ficu Anghel, fondurile alocate acestor investiții sunt rapid epuizate de fermierii din toată țara

Ieșenii au depus 36 de proiecte, în valoare de 540.000 de euro, la AFIR. Fondurile europene au fost solicitate în cadrul submăsurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – , în ultima sesiune de depunere deschisă în acest an. Fermierii din Iași au primit aproape un milion de euro, fonduri europene acordate în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020

Fermierii din Iași care vor să își dezvolte afacerile de familie au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) proiecte în valoare de 540.000 de euro. Potențialii beneficiari au depus 36 de planuri de afaceri în submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – , în ultima sesiune de finanțare, deschisă în anul 2021. Din regiunea Moldovei au fost depuse 198 de proiecte în valoare de 2,9 milioane de euro. Interesul pentru accesarea fondurilor nerambursabile acordate în cadrul acestei submăsuri a fost mare, întrucât punctajul este unul ușor de atins. Potrivit directorului general adjunct al AFIR, Ficu Anghel, fondurile alocate acestor investiții sunt rapid epuizate de fermierii din toată țara.

„Această submăsură este una dintre cele mai solicitate de fermierii din Iași care sunt la început de drum și vor să își dezvolte fermele. Primesc 15.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil și își cumpără ce au nevoie pentru dezvoltarea fermei. Banii pot fi utilizați pentru achiziția de utilaje agricole, cheltuieli cu marketingul produselor, solarii și sere, investiții secundare în procesare și depozitare”, susține Ficu Anghel, directorul general adjunct al AFIR.

Fiecare proiect depus la AFIR în submăsura pentru dezvoltarea fermelor mici valorează 15.000 de euro

Beneficiarii din județ care au avut proiecte eligibile în cadrul submăsurii 6.3, depuse în perioada 2014-2020, în Programul Național de Dezvoltare Rurală, au primit de la AFIR aproape 1 milion de euro, fonduri europene nerambursabile 100 la sută. Fiecare beneficiar din Iași a primit 15.000 de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Banii vor intra în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an.

Unul dintre proiectele aprobate la finanțare este cel al ieșencei Mihaela Stroian, din comuna Costuleni, care va investi banii primiți în modernizarea unei ferme apicole. Un alt proiect, denumit

„Modernizarea și dezvoltarea exploatației de creșterea vacilor pentru lapte aparținând familiei Asmarandei”, va fi finanțat de AFIR.

Ion Asmarandei, din comuna Miroslovești, va dezvolta ferma zootehnică a familiei cu cei 15.000 de euro obținuți de la AFIR. Mulți dintre cei care au depus cererile în submăsura 6.3 sunt tineri fermieri care vor să își dezvolte afacerile.

Tinerii fermieri din Iași vor să investească fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro

Una dintre sesiunile de depunere a proiectelor de către cei care vor să se instaleze ca tineri fermieri s-a încheiat înainte de termen. Fondurile europene de maximum 70.000 de euro, pentru tinerii fermieri, au fost rapid epuizate, din cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Din Iași au fost depuse 72 de proiecte, în valoare de 3 milioane de euro.

Din Regiunea de Nord-Est au fost depuse 238 de proiecte în valoare de 12 milioane de euro. Înscrierile au început pe data de 27 august 2021 și aveau termen maxim 26 noiembrie 2021, ora 16:00, însă bugetul a fost epuizat mult mai rapid și sesiunea s-a închis pe 8 octombrie 2021. În această perioadă sunt analizate dosarele de finanțare depuse de ieșeni, iar, dacă aceștia vor îndeplini condițiile de eligibilitate, vor primi între 40.000 și 70.000 de euro, fonduri nerambursabile. Primul raport de selecție va fi publicat până la finalul acestei luni.

Adauga un comentariu