Economic Local

Ieșenii au cerut peste 1.000 de vouchere în programul Rabla pentru Electrocasnice, etapa a doua din 2021. Termenul de utilizare a tichetelor expiră în 15 zile

Publicat: 07 dec. 2021
Laptopuri, tablete, mașini de spălat
Ieșenii au depus 1.000 de cereri în cea de-a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021. Voucherele obținute vor fi folosite la achiziția de laptopuri, tablete, mașini de spălat sau uscătoare de rufe

Locuitorii din județul Iași au depus 1.000 de cereri în cea de-a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021. Voucherele obținute vor fi folosite la achiziția de laptopuri, tablete, mașini de spălat sau uscătoare de rufe. Valoarea tichetelor acordate de Administrația Fondului pentru Mediu este cuprinsă între 200 și 500 de lei, iar valabilitatea voucherelor este de 15 zile

Ieșenii care au solicitat tichete în Programul Rabla pentru Electrocasnice, etapa a doua din 2021, pot să achiziționeze laptopuri, tablete, mașini de spălat sau uscătoare de rufe. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat pe site-ul instituției lista solicitanților aprobați în etapa a doua din cadrul Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru electrocasnice).

Voucherul se poate folosi, fie prezentat pe un dispozitiv mobil sau imprimat, în magazinele fizice, fie în magazinele online, prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă de pe site-ul comerciantului. Lista comercianților la care pot fi folosite voucherele este publicată pe site-ul instituției, la adresa: https://www.afm.ro/rabla_electrocasnice_comercianti_validati.php. Beneficiarul are obligația de a încărca, până în momentul utilizării voucherului, date din cartea de identitate și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM în aplicația informatică.

Voucherele au un termen de valabilitate de 15 zile de la data publicării listei

Pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program. Pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe, se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program. Persoanele fizice din Iași au achiziționat 1.109 autoturisme noi cu voucherele acordate în Programele Rabla și Rabla Plus 2021.

În cadrul Programului Rabla Clasic 2021 s-au înscris la producători / dealeri auto din județul Iași 1.558 de persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 1.043 de autovehicule noi, în valoare de 9.612.000 de lei. În cadrul Programului Rabla Plus 2021 s-au înscris la producători / dealeri auto din județul Iași 292 de persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 66 de autovehicule noi, dintre care 46 pur electrice și 20 hibrid plug-in, în valoare de 2.470.000 de lei.

Programul Iluminat Public are succes în Iași

Un alt program derulat de AFM este Iluminat Public. Primăriile din Iași care vor să modernizeze iluminatul public cu banii de la stat pot să depună cererile pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Doar cei care și-au făcut cont de utilizator în aplicația Programului Iluminat Public pot trece și la a doua etapă, cea a înscrierii dosarelor. Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 de milioane de lei. Pentru comunele cu o populație de până la 5.000 de locuitori, primarii pot solicita maximum 1 milion de lei, iar, în cazul în care sunt 5.001 locuitori, ajutorul este de maximum 2 milioane de lei.

Un sfert dintre primăriile din Iași care au depus proiecte anul trecut investesc în modernizarea iluminatului public. În programul derulat de AFM în anul 2020 s-au înscris 27 de primării din Iași care vor investi 15,6 milioane de lei în modernizarea iluminatului public.

Adauga un comentariu