Economic Local

Ieșenii au investit sute de mii de euro în afacerile cu fonduri europene

Publicat: 11 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au investit sute de mii de euro în afacerile cu fonduri europene

Unul dintre grupurile de acțiune locală din județul Iași prin intermediul căruia ieșenii au obținut sume importante pentru a demara investiții în domeniul non-agricol este GAL (grup de acțiune locală)-ul Iași Sud-Vest. Fermierii au obținut sute de mii de euro pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul submăsurilor de finanțare din domeniul non-agricol. Astfel, agricultorii au obținut banii și pentru achiziția de utilaje de construcții sau pentru utilaje pentru fabricarea ce mobilă. Antionios Construct a investit câteva zeci de mii de euro în achiziția de utilaje necesare dezvoltării afacerii. De asemenea, Mancaș V. Vasile a obținut banii europeni pentru a investi într-o mică fabrică de mobilă în orașul Târgu-Frumos.

Ce sunt GAL-urile?

GAL-ul Iași Sud-Vest este un grup de acțiune care cuprinde 14 unități administrativ- teritoriale, respectiv 13 comune din Iași (Alexandru Ioan Cuza, Balș, Butea, Costești, Cucuteni, Hălăucești, Heleșteni, Mircești, Mogoșești-Siret, Ruginoasa, Strunga) și Botești, Gherăești din județul Neamț. De asemenea, și orașul Târgu Frumos face parte din acest grup de acțiune locală. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor.
Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.

Adauga un comentariu