Economic Local

Ieșenii au investit sute de mii de euro în afacerile cu fonduri europene

Publicat: 11 feb. 2020

Unul dintre grupurile de acțiune locală din județul Iași prin intermediul căruia ieșenii au obținut sume importante pentru a demara investiții în domeniul non-agricol este GAL (grup de acțiune locală)-ul Iași Sud-Vest. Fermierii au obținut sute de mii de euro pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul submăsurilor de finanțare din domeniul non-agricol. Astfel, agricultorii au obținut banii și pentru achiziția de utilaje de construcții sau pentru utilaje pentru fabricarea ce mobilă. Antionios Construct a investit câteva zeci de mii de euro în achiziția de utilaje necesare dezvoltării afacerii. De asemenea, Mancaș V. Vasile a obținut banii europeni pentru a investi într-o mică fabrică de mobilă în orașul Târgu-Frumos.

Ce sunt GAL-urile?

GAL-ul Iași Sud-Vest este un grup de acțiune care cuprinde 14 unități administrativ- teritoriale, respectiv 13 comune din Iași (Alexandru Ioan Cuza, Balș, Butea, Costești, Cucuteni, Hălăucești, Heleșteni, Mircești, Mogoșești-Siret, Ruginoasa, Strunga) și Botești, Gherăești din județul Neamț. De asemenea, și orașul Târgu Frumos face parte din acest grup de acțiune locală. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor.
Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.

Adauga un comentariu