Prima pagină » Local » Ieșenii încă se mai prezintă la Spitalul Clinic de Recuperare pentru programe de refacere post COVID-19

Ieșenii încă se mai prezintă la Spitalul Clinic de Recuperare pentru programe de refacere post COVID-19

12 oct. 2022, 02:00,
în Local

La Spitalul Clinic de Recuperare din Iași se prezintă, pe lângă pacienții incluși în programul de recuperare cardiovasculară, cei care au suferit operații pe cord sau care necesită programe de recuperare post COVID-19. Prof. dr. Florin Mitu, șef al Secției de Recuperare Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Recuperare Iași, susține că acești pacienți au foarte multe sechele

Prof. dr. Florin Mitu a declarat că, în prezent, la Spitalul Clinic de Recuperare Iași se prezintă tot mai puțini pacienți care au fost infectați cu COVID-19 la începutul pandemiei. Cu toate acestea, unii vin adesea la spital cu alte patologii, iar în urma investigațiilor le sunt descoperite probleme corelate cu faptul că au trecut printr-o infecție cu COVID-19.

Ieșenii încă se mai prezintă la spital pentru programe de recuperare post COVID-19

o imagine cu Spitalul de recuperare

Adesea, unii pacienți vin la spital cu alte patologii, iar în urma investigațiilor le sunt descoperite probleme corelate cu faptul că au trecut print-o infecție covid

La Spitalul Clinic de Recuperare din Iași s-au reluat internările atât pentru pacienții incluși în programul de recuperare cardiovasculară, care au trecut recent printr-o intervenție pe cord, cât și pentru cei care au rămas cu sechele după infectarea cu noul Coronavirus.

„Am reluat internările, inclusiv cu pacienții noștri mai vechi, care vin în programul de recuperare cardiovasculară. Avem și de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, după intervenții pe cord, iar o a treia categorie de pacienți este reprezentată de persoanele care au avut COVID-19 și care încă se mai prezintă la spital pentru programe de recuperare. Acești pacienți au foarte multe carențe, mai ales cei care au avut forme medii și severe ale bolii. Noi evaluăm și statusul de nutriție, capacitatea funcțională, prin teste de efort, profilul psihologic, pentru care avem și doi psihologi care evaluează componenta de depresie, de anxietate, deoarece mulți pacienți rămân cu astfel de tulburări. Avantajul este că avem și procedurile specifice spitalului, care îi ajută și pe cei ce suferă de modificări articulare sau de altă natură reumatologică, deci există o evaluare complexă. Important este că putem colabora alături de colegii noștri de pe alte specialități. Unii pacienți au avut niște probleme neurologice, prin urmare avem și neurolog. Avem, pe lângă cardiolog, pneumolog, care ne ajută și el în echipa de recuperare post COVID-19”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, șeful Secției de Recuperare Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Recuperare Iași.

Pacienții care au avut forme medii sau severe de COVID-19 se pot confrunta cu stări de oboseală, lipsă de aer, sufocare și alte simptome. Aceste stări pot persista între 6 și 9 luni.

„Complicațiile care pot să apară uneori și care rămân timp îndelungat sunt tulburările gustului, ale mirosului. Pentru acești pacienți, beneficiem de ajutorul colegilor de la ORL. Diabetologii ne ajută mai mult telefonic, pentru că nu avem în spital, dar reușim, astfel, să echilibrăm și componenta de diabet, există o colaborare complexă cu diferite specialități și se ține în permanență cont de nevoile pacientului. După ce au trecut prin COVID-19, aceștia rămân și cu lipsa de aer, sufocarea, uneori având stări de oboseală, care sunt frecvent întâlnite. Au modificări care rămân luni de zile, acest sindrom post COVD-19 rămâne 6-9 luni, de aceea trebuie evaluați și intră și în programe de kinetoterapie specifice, atât pe componenta cardiovasculară, cât și pe componenta respiratorie. Îi învățăm pe pacienți să aibă o respirație cât mai eficientă, avem niște aparate mici pe care le folosim”, a adăugat prof. dr. Florin Mitu.

Prof. dr. Florin Mitu: „Nu este suficient un program de o săptămână sau două, cât stau în spital, trebuie să continue această recuperare și la domiciliu!”

Covid-19

Prof. dr. Florin Mitu a subliniat faptul că sindromul post Covid-19 se întâlnește mai frecvent în rândul pacienților vârstnici, care au și comorbidități

Prof. dr. Florin Mitu a subliniat faptul că sindromul post COVID-19 se întâlnește mai frecvent în rândul pacienților vârstnici, care au și comorbidități.

„Am avut și pacienți tineri cu sindrom post COVID-19, dar acesta se întâlnește în special la cei vârstnici, cu foarte multe comorbidități. Spre exemplu, pacientul cu diabet, pacientul cu obezitate, pacientul cu insuficiență cardiacă, pacientul cu neoplazii, cei cu boli cronice sunt mai fragili și, de obicei, au făcut forme mai severe. Astfel, trebuie să le urmărim dinamica și să încercăm să introducem toate aceste mijloace în programele de recuperare pe termen mai lung. Nu este suficient un program de o săptămână sau două, cât stau în spital, trebuie să continue această recuperare și la domiciliu. Îi învățăm tipurile de exerciții pe care să le facă, după ce am corectat și nutriția, le stabilim o dietă și un program nutrițional. Am elaborat ghiduri de nutriție și de kinetoterapie pentru pacienți, mici broșuri pe care le dăm la externare și care îi ajută să știe câteva lucruri despre aceste elemente”, a spus medicul ieșean.

Pacienții care se prezintă la Spitalul Clinic de Recuperare Iași află adesea că suferă de sindrom post COVID-19, deși nici nu bănuiau acest lucru.

„La spital se prezintă mai puțini pacienți care au avut COVID-19 la începutul pandemiei, deoarece aceștia fie au avut forme severe și au avut o evoluție nefavorabilă, fie au avut o evoluție favorabilă și atunci vin pentru alte patologii. În urma investigațiilor, aflăm că ei au avut COVID-19 la începutul pandemiei și chiar constatăm deficiențe de care ei nici nu știau, chiar modificări pulmonare, ale stării de nutriție, ale capacității de efort și atunci, desigur, le corelăm cu această afecțiune pe care au avut-o la începutul pandemiei”, a conchis prof. dr. Florin Mitu.

Pacienții cu comorbidități au adesea nevoie de programe de recuperare post COVID-19 pentru a-și recăpăta pe deplin sănătatea și starea de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`