Economic Local

Ieșenii pot obține 250.000 de euro pentru promovarea afacerilor!

Publicat: 18 ian. 2022
Sediul AFIR Iași
Ieșenii care vor să-și promoveze afacerile pot să ceară 250.000 de euro, fonduri nerambursabile, de la AFIR

Ieșenii care vor să își promoveze afacerile pot să solicite fonduri europene de maximum 250.000 de euro de la AFIR. Sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă în submăsura 16.4 până pe 28 februarie 2022

Ieșenii pot depune cererile de finanțare pentru accesarea de fonduri europene pentru promovarea și dezvoltarea afacerilor. Sesiunea de depunere este deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până pe 28 februarie 2022. Fondurile alocate sunt în valoare de 40 de milioane de euro. Până în prezent au fost depuse 59 de proiecte, în valoare de 13 milioane de euro, iar două dintre acestea sunt din Iași. Banii acordați fermierilor, maximum 250.000 de euro, pot fi folosiți pentru cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianţi alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi alte forme de cazare în mediul rural.

Cu banii europeni pot fi realizate parteneriate cu organizații neguvernamentale şi autorităţi publice. Fondurile europene accesate de fermieri pot fi utilizate și pentru promovarea cooperării între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare. Sesiunea de depunere a proiectelor a fost prelungită de două ori de către AFIR.

Ieșenii pot obține fonduri europene și pentru cheltuieli de promovare

Decizia de prelungire a sesiunii a fost luată în urma solicitărilor mai multor potențiali beneficiari, fiind vorba despre proiecte cu o complexitate deosebită care necesită un timp suplimentar pentru întocmirea documentației. Valoarea maximă a sprijinului care poate fi accesat prin această submăsură este de 250.000 euro, iar banii pot fi utilizați și pentru cheltuieli privind elaborarea studiilor și a planurilor de marketing asociate proiectului, inclusiv analize de piață sau concept de marketing.

Cu banii primiți de beneficiari pot fi acoperite costurile de funcționare a cooperării, cum ar fi cheltuieli de transport și de subzistență ale coordonatorului și partenerilor, onorarii ale personalului, cheltuieli de promovare, inclusiv pagina web, broșuri, pliante, bannere, promovare plătită prin social media și alte rețele de publicitate, radio și televiziune, chirii standuri de prezentare, personalizare echipamente, personalizare auto, sunt cheltuieli eligibile în planul de finanțare dar și cele de marketing, legate de ambalarea și etichetarea produsului. AFIR le va plăti fermierilor din Iași banii solicitați pentru pierderile financiare provocate de grindină și ger, în anul 2021.

Se pot cere bani și pentru înființarea unor livezi

Ieșenii care vor să înființeze livezi cu fonduri europene mai pot depune proiecte pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de depunere a proiectelor în submăsura 4.2a – Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol a fost prelungită până pe 14 februarie 2022.

Fondurile alocate acestei sesiuni de finanțare sunt în valoare de 30 de milioane de euro.
Până în prezent au fost depuse 19 proiecte, în valoare de 10 milioane de euro, din toată țara, însă niciunul din Iași. Beneficiarii care pot solicita sprijin nerambursabil prin această submăsură sunt întreprinderile micro, mici, mijlocii și mari, definite conform legislației naționale în vigoare. Ieșenii pot obține 250.000 de euro, fonduri europene de la AFIR, pentru promovarea afacerilor, doar dacă au proiecte eligibile la finanțare.
Adauga un comentariu