Economic Local

Ieșenii preferă carnea de vită Angus tot mai mult. Produsul ajunge la prețuri de mii de euro: „Față de anii trecuți avem o creștere importantă” – FOTO

Publicat: 02 oct. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ieșenii preferă carnea de vită Angus tot mai mult. Produsul ajunge la prețuri de mii de euro Față de anii trecuți avem o creștere importantă - FOTO
Animalele din rasa Aberdeen angus sun renumite pentru calitatea cărnii

Conform Asociației Aberdeen Angus România, ieșenii preferă carnea de vită din această rasă tot mai mult. Totuși, încă o mare parte merge strict pentru export

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie s-a desfășurat evenimentul Zilele Recoltei la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Aici, zeci de producători au venit pentru a își face cunoscute produsele și a interacționa cu clienții. Printre aceștia se numără și inginerul Florin Iftene, care a prezentat rasa Aberdeen Angus.

Ieșenii preferă carnea de vită Angus

Având un ritm de creștere foarte mare și o adaptabilitate mai bună la orice climat, mai mulți fermieri din Iași au ales să crească vaci din rasa Aberdeen Angus. Totuși, gusturile oamenilor se schimbă, astfel că au început să aprecieze mai mult acest tip de carne, fiind la mare căutare.

„Eu am fost student al universității, este o plăcere să mă aflu aici, iar după ce am terminat facultatea, în 2021, am reușit imediat să mă angajez în domeniu. În mare parte, carne merge spre export, puțină rămâne în țară, însă am observat că gusturile clientului se schimbă, deci avem o tendință ascensivă în ceea ce privește consumatorii din România. Problema cea mai mare este prețul, deoarece fermierul când merge cu animalul la abator nu i se oferă prețul real pe calitate. Noi, ca asociație, încercăm să reglementăm toate elementele pentru a încuraja fermierii să crească aceste animale și să fie și rentabil.

La Iași avem mai multe ferme, dar cele mai importante sunt la Spineni, comuna Andrieșeni, iar alta ar fi la Focuri, ambele se bazează pe Angus roșu, care nu este foarte diferită de black Angus, oricum observăm că oamenii sunt tot mai interesați și din Iași, suntem contactați pentru informații, noi încercăm să avem o comunitate cât mai mare și să creștem această industrie din România. Desigur că există și restaurante care sunt specializate pe prepararea cărnii de Angus și care caută produse, astfel că noi le putem oferi această oportunitate.

Gusturile oamenilor se schimbă și vedem acest lucru și în Iași, este o creștere notabilă, iar cu siguranță în ani va deveni ceva foarte răspândit și la noi”, povestește ing. Florin Iftene, reprezentant Asociația Aberdeen Angus România.

Prețurile pot fi foarte mari

 Florin Iftine
Cererea de carne de vită Angus a crescut foarte mult în ultimii ani și pentru județul Iași

Prețurile pot ajunge la sume de mii de euro pentru un animal după ce a fost crescut, datorită calității cărnii. Astfel, într-un restaurant, ieșenii ajung să plătească și până la o sută de lei pentru o friptură black Angus.

„Raportat de când a apărut rasa în România, începând cu 2012 încoace, efectivul de Aberdeen Angus a crescut foarte mult. Acest fapt arată beneficiile rasei, o adaptabilitate foarte bună la tot tipul de climat din țară, atât în zonele montane, până în zonele de șes. În toată România avem înregistrate în jur de 200.000 de capete și 1.500 de ferme, iar pentru zona Moldovei a crescut, de asemenea, efectivul. Raportat la alte rase de carne, rasa Angus are o fluență ridicată la fătări, astfel, există riscuri mai puține.

De asemenea, sporul ridicat de creștere, peste 1,1 kg pe zi, ceea ce este foarte mult. Avem fermieri din zona Iașului care vând o vițică cu peste 2.000 de euro, despre prețurile acestea vorbim, dar diferă în funcție de genetică, vârstă, modul de creștere, dar prețurile pot ajunge destul de mari pentru un animal de aproximativ 600 de kilograme”, a mai precizat ing. Florin Iftene.

Ieșenii preferă carnea de vită Angus tot mai mult, iar acest lucru se vede în ceea ce privește cererile. Totuși, o mare parte din produs merge spre export.

Comentarii
  • Țărani și din naștere și din fire, unii români abia acum descoperă vita de carne. Până acum haleau vita de lapte, cu carnea ațoasă și tare. Și strâmbau din nas. Acum strâmbă din portofel.

Adauga un comentariu