Local

Autorităţile dorm, iar Ștef Invest SRL Iaşi, firma lui Răzvan Apălimăriței, umple Iaşul de praf, la demolarea fostei fabrici de pâine Compan, din Moara de Foc! – FOTO, VIDEO – UPDATE

Publicat: 03 aug. 2020
Ieșenii reclamă în continuare poluarea cu praf
Ieșenii reclamă în continuare poluarea cu praf

Este revoltător ce se întâmplă pe acest şantier, sub privirile autorităţilor statului care parcă dorm, impasibile la problemele mari pe care le creează această demolare. De exemplu, astăzi norul de praf ridicat de la această demolare ajungea până la Şcoala Petru Poni. Deși au fost realizate mai multe controale urmate de sancțiuni pe platforma fostei fabrici de pâine Compan din zona Moara de Foc în urma sesizărilor cu privire la poluarea cu praf provenită din șantier, luni dimineața, ieșenii s-au plâns în continuare de norii de praf care s-au răspândit în zona Canta – Păcurari.

UPDATE: Garda de Mediu Iași a amendat firma Ștef Invest SRL cu suma de 50.000 de lei.

Răzvan Apălimăriței patronul Ștef Invest SRL declară că firma respectă toate prevederile

UPDATE: Contactat telefonic de reporterii BZI.RO, omul de afaceri Răzvan Apălimăriței patronul Ștef Invest SRL Iași, firma că demolează clădirea a oferit o reacţie. Acesta spune că o altă metodă de a demola clădirea nu există şi că firma dispune de toate echipamentele necesare.

„Altă metodă de a demola acea clădire nu există, avem toate echipamentele necesare pentru a împiedica răspăndirea prafului. Altă tehnologie mai eficientă nu există. Dacă opinia publică este indignată, nu avem ce face. Am luat inclusiv un tun special cu vapori de apă care să anuleze particulele de praf, avem și o mașină privată de pompieri închiriată cu care stropim platforma. Nu este vorba de praf, ci depsre făină rămasă în interiorul clădirii, iar făina nu poate fi anihilată. Gura lumii e slobodă, important este ca autoritățile să fie serioase și să ne trateze corect, să nu ne amendeze aiurea.

Garda de Mediu ne-a amendat, noi vom face o contestație. Nu există o anume cantitate de apă care se folosește la un mp de teren, nu este ceva standard. Noi am pus toate actele la dispoziția autorităților. Pentru noi nu este neapărat un business această lucrare, noi avem o cifră de afaceri de câteva milioane de euro, iar această lucrare este undeva la câteva zeci de mii de euro. Avem lucrări mari, până acum am ridicat 4 Lidl și un Kaufland. Pentru noi e o nucă în perete această lucrare, dar trebuie să o finalizăm și pe asta și este aproape gata”, a spus Răzvan Apălimăriței, patronul Ștef Invest SRL Iași.

UPDATE: Cu toate ca firma a fost amendată de Primaria Municipiului Iasi, firma continuă să creeze disconfort pentru populația din zonă

Întrebat de reporterii Cotidianului Bună Ziua Iași, șeful Gărzii de Mediu a declarat ca reprezentanții firmei au fost chemați la instituție:

” Am fost în control şi i-am chemat la sediul instituţiei pentru a stabili modul în care s-a produs praful. Mâine vom decide ce măsuri vom lua.” a declarat Gheorghe Bacuşcă, comisar şef Garda de Mediu Iaşi.

Ieșenii reclamă în continuare poluarea cu praf

Reamintim faptul că primele reclamații au fost făcute încă din data de 28 iulie, în urma demolărilor corpurilor de clădire din zona Moara de Foc. În urma verificărilor realizate de angajații din cadrul Serviciu Control Urbanism au fost aplicate 2 sancțiuni pe motiv că platforma nu este udată în așa fel încât particulele de praf să nu se ridice.
Lucrările de demolare sunt realizate de Ștef Invest SRL.

Reprezentanții companiei care se ocupă de lucrări susțin că, după ce au fost aplicate sancțiuni pe motiv că nu este udată platforma de lucru, a fost achiziționat un tun de apă și un utilaj special folosit tocmai la aceste activități regulate. Patronul Ștef Invest, Răzvan Apălimăriței, firma care se ocupă de lucrările de demolare a clădirilor din Zona Moara de Foc, a spus că au fost luate toate măsurile de protecție a mediului înconjurător, iar particulele care se ridică în aer nu sunt nori de praf, ci făină rămasă în halele fostei fabrici de păine.

Deși în cursul zilelor de 28 și 29 iulie au fost realizate verificări din partea Poliției Locale Iași și a inspectorilor din cadrul Gărzii de Mediu Iași, și chiar au fost aplicate sancțiuni pentru că platforma nu era udată, ceea ce ducea la ridicarea prafului îna tmosferă, ieșenii care locuiesc în zona Canta – Păcurari au reclamat și în zilele următoare norii de praf care s-au înălțat din zona șantierului.

Amenzi aplicate de angajații Biroului Protecția Mediului din cauza prafului din șantierul Compan

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform HCL Iași numărul 321 din 2017 privind aprobarea Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 2.500 lei, numitului V.I., întrucât în calitate de împuternicit al unei societăți nu a luat măsuri de umectare a deșeurilor rezultate din demolarea unei clădiri de pe raza municipiului Iași”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.

În Moara de Foc, după finalizarea lucrărilor de demolare se va demara proiectul „Construire centru comercial, gospodărire de apă și imprejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare, pe teren proprietate – conform PUZ aprobat cu HCL 330 din 29.08.2019”, fiind vorba despre un supermarket Lidl cu o înălțime de 6,60 m și 142 locuri de parcare.

Tags:
Comentarii
 • Ciocu mic prostime! Acolo eu am semnat! E praf de la faina! Lasati prostiile, acuma e campanie nu am timp sa ma ocup. Dupa campanie am sa vin sa vad ce praf e!

 • Ati tras prea multa faina pe nas si aveti halucinatii. Asa aer curat cum e in zona, nu a mai fost de mult in Iasi.
  Multumuim Garda de mediu, Politia locala si nu in ultimul rand Stef, pentru grija ce o poarta cetatenilor.
  Lui Chirica nu-i multumesc. L-am vazut dupa gard cu arunca cu faina in aer….Cauta peschesul .

 • 2500 DE LEI? Mai nesimtitilor,atat puteti face?Dar sa sropeasca cu un pic de apa nu se putea?Sau asteptati sa vina Costelus de la Bucuresti?AAAAAAAA…..am uitat el e in Iasi isi face campanie…..el presteaza telemunca la ministerul mediului si cu poze pe facebook. Apropo mai schimbati oamenii cu care faceti poze ca is cam aceeasi:)))))

 • Am sesizat ca în locația din Tatarasi nr 19 să deschis un service motociclete care lucrează noaptea și deranjează locuitori,de ce nu se i-au măsuri?? Legea 61 se respecta.Astept raspuns.Gavrilut Vasile str.Tatarasi nr.21 Iași.tel.0744472560.Multumesc

 • Vaiii cu Alexe in Iasi si cei de la Garda de mediu nu fac nimic. Pai astia daca ajung sa conduca si judetul prapad fac! Ca in guvern! Chirica cu autoruzatiile si Alexe cu mediu, cui faci sesizare,??? Speram sa nu ia voturi pentru CJ, altfel am „bellit o” pe romanes!

 • Nu cred sub nici o forma,daca se uda cu un furtun de la hidrant pe interior de sa se faca balti inainte de demolare si pe exterior continuu in timp ce se demola zidurile acelei cladiri ca mai aparea asemenea nori de faina cum spun cei care se ocupa de aceasta lucrare.Isi bat joc de ieseni si ne cred prosti.

 • FARA CHIRICA LA PRIMARIE, FARA ALEXE LA CJ, DRUJBARUL SI REGELE AUTORIZATIILOR DE CONSTRUIRE NELEGALE IN IASI, NU ASTEPTATI VOTURI DE LA IESENI, NISTE HOTI, SPAGARI NU VA PERMITEM SA VA MAI BATETI JOC DE IASI SI DE IESENI

Adauga un comentariu