Economic Local

Ieșenii s-au călcat în picioare pentru titlurile de stat! Au scos din buzunare 6 milioane de euro – FOTO

Publicat: 26 iul. 2022
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Ieșenii s-au călcat în picioare pentru titlurile de stat Au scos din buzunare 6 milioane de euro  FOTO
Sute de ieșeni au cumpărat titluri de stat

În luna iulie 2022, ieșenii au cheltuit 6 milioane de euro pe titlurile de stat. După 3 ani, ar putea să primească o sumă importantă înapoi. Anual, Ministerul de Finanțe organizează astfel de emisiuni de titluri de stat

Sesiunea din luna iulie 2022, privind emisiunea titlurilor de stat, a trezit interesul unui număr ridicat de ieșeni. În cursul zilei de ieri, la sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, zeci de investitori au luat cu asalt ghișeele Trezoreriei din sediul situat pe strada A. Panu. Conform ultimelor date centralizate, în municipiul Iași au fost cumpărate, prin Trezorerie, titluri de stat în valoare de 25.498.373 de lei, fiind înregistrați 396 de investitori. În municipiul Pașcani au fost 63 de investitori care au cumpărat titluri de stat în valoare de 4.199.000 de lei, orașul Hârlău – 4 investitori – 234.000 de lei, orașul Târgu Frumos – 4 – 234.000 de lei. În total, până acum, au fost vândute titluri de stat în valoare de 30.423.208 de lei, aproape 6 milioane de euro, către 472 de beneficiari. Sesiunea este deschisă până mâine, 27.07.2022, fiind valabilă pentru persoanele care vor să se prezinte la ghișee.

Ieșenii s-au călcat în picioare pentru titlurile de stat, dar au de așteptat între 1 și 3 ani

Titlurile de stat au o maturitate de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 8,25 la sută și 8,6 la sută.

„Titlurile de stat au valoare nominală, de 1 leu, și sunt în formă dematerializată. Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iunie, suma investită fiind de 1,39 de miliarde de lei. Titlurile de stat pot fi cumpărate între 04–26 iulie 2022, online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt deschiderea contului de subscriere pe numele investitorului, la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscrierea titlurilor de stat TEZAUR și viramentul sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”, se arată în descrierea programului.

În anii trecuți, dobânzile au fost mult mai mici

În 2020, ieșenii puteau cumpăra titluri de stat prin Programul Tezaur, inițiativă extinsă la nivel național. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a anunțat că programul a început pe data de 1.07.2020, cu o valabilitate până pe data de 31.07.2020. Mai precis, ieșenii puteau împrumuta Statul Român, urmând să primească dobânzi în funcție de perioada aleasă. Față de 2022, dobânzile erau mai mici. Spre exemplu, pentru emisiunea de titluri de stat cu scadența la 1 an, dobânda era de 3,5 la sută. Pentru perioada de 2 ani, dobânda creștea la 4 la sută, iar cea de 3 ani genera o dobândă de 4,25 la sută.

Nu în ultimul rând, varianta de 5 ani atrăgea o dobândă de 4,75 la sută. Ieșenii s-au călcat în picioare pentru titlurile de stat, dar rămâne de văzut dacă au făcut o investiție sigură.

Comentarii
  • Ai de capul lor de fraeri si analfabeti economic !, le da dobinda pe trei ani de 8,6 % si inflatia oficiala in luna iunie 2022 e de 15,1 iar cea reala, neoficiala e de peste 30%

  • @Iasi .. ia si fa un calcul simple. Tu ai 10000 RON sub pernuta pe care iti odihnesti cei 2 neuroni noaptea. Media inflatiei pentru perioada Iulie 2022 – Iulie 2023 e 15% (desi e foarte putin probabil). Pe langa tine e Gigel care cumpara titluri de stat cu 8.2% dobanda .. dupa un an cine iese mai bine? Probabil in castig nu o sa iesi nici tu nici Gigel dar la Gigel inflatia o sa fie 6.8% si o sa ii afecteze mai putin economiile. Pe langa asta e foarte putin probabil ca media anuala a inflatiei sa fie 15%. Probabil anul se la incheia cu o media de sub 10%. Investitiile trebuie sa fie variate (nu doar in titluri de stat) si pe total nu e greu sa stai peste inflatie. Noroc ca avem destepti ca tine ca nu ar avea cine sa ne tunda gazonul vara.

  • @Iasi .. sa scrii „fraeri” si „analfabeti” in aceeasi fraza iti arata nivelul de inteligenta. Apoi .. dobanda e 8.6% pe an si este platita anual .. 3 ani este perioada in care depozitul ajunge la maturitate.

  • Buuun , acum o intrebare pentru papagalii astia doi , cit costa motorina in Iulie 2021 ? dar gazul ? dar energia ? alimentele ? dar in 2020 ? dar in 2019 ? Georgel laso balta cu calculele tale la inflatie ca esti pe ierburi tata !, aiurezi rau de tot !, dar eu zic sa avem o discutie amicala serioasa cam pe la sfirsitul anului cind poate o sa ati mai vina mintea la cap din punct de vedere financiar !, apropo de biletele bancare (datorie garantata de stat ) aste nu se tin tata sub perna prea mult pentru ca ajung la valoare 0 in citiva ani !, portofoliul trebuie diversificat in cel putin 5, 6 asseturi, active !, de la imobiliare la ceva aur, argint, cumparari actiuni la companii mari si tranzactii pe bursa la zi !, da nu cred ca intelegi tu de astea !

  • Timpul va dovedit cine are dreptate !, eu zic sa te inbraci bine la propriu si la figurat ca o sa ai mare nevoie in timpul ce va urma, scrie si tu cu o porecla la nume ca sa stiu si eu cu ”cine” conversez

  • Când n-ai bani, ești cel mai bun consultant financiar. Inflație pe coșul de bază n-are treabă cu economiile ălora. Poate unii vor cumpăra imobile sau mașini. Pe fondul creșterii dobânzilor, preturile bunurilor de folosință îndelungată vor scădea, adică rapenii nu vor mai primi credite, iar cei cu titluri de stat vor avea peste 3 ani cu 25% mai mulți lei.

  • Vorbim peste trei ani !, cind veti fi ruinati financiar si cind astia cu titlurile de stat abia daca asi vor putea cumpara ceva de mincare pe un timp limitat cu banii aia

Adauga un comentariu