Economic Local

Ieșenii pot cumpăra titluri de stat prin Programul Tezaur! Banii pot fi recuperați în termen de 5 ani, cu o dobândă maximă de 4,75 la sută

Publicat: 03 iul. 2020
Ieșenii pot cumpăra titluri de stat prin Programul Tezaur, cu mențiunea că veniturile obținute nu sunt impozabile
Ieșenii pot cumpăra titluri de stat prin Programul Tezaur

Ieșenii pot cumpăra titluri de stat prin Programul Tezaur. Nu există un plafon pentru suma ce poate fi investită. Emisiunea de titluri de stat se încheie la finalul acestei luni. Valoarea nominală a unui titlu este de 1 leu. Anul trecut, în două sesiuni s-a cumpărat de 5,4 milioane euro

Ieșenii pot cumpăra titluri de stat prin Programul Tezaur, inițiativă extinsă la nivel național. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a anunțat că programul a început pe data de 1.07.2020 cu o valabilitate până pe data de 31.07. 2020. Mai precis, ieșenii pot împrumuta Statul Român, urmând să primească dobânzi în funcție de perioada aleasă. Spre exemplu, pentru emisiunea de titluri de stat cu scadența la 1 an, dobânda va fi de 3,5 la sută. Pentru perioada de 2 ani, dobânda crește la 4 la sută, iar cea de 3 ani generează o dobândă de 4,25 la sută. Nu în ultimul rând, varianta de 5 ani atrage o dobândă de 4,75 la sută.

Ieșenii pot cumpăra titluri de stat prin Programul Tezaur de la Poștă sau de la Trezoreria Statului

Finanțiștii au anunțat că titlurile de stat pot fi cumpărate de la Trezoreria Statului până pe data de 31 iulie. În mediul urban pot fi achiziționate de la oficiile poștale până pe data de 30 iulie. Cei interesați, din mediul rural, pot cumpăra titlurile până pe data de 29 iulie. Valoarea unui titlu de stat este de 1 leu.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpara în avans”, transmit reprezentanții Finanțelor.

Finanțele au vândut de milioane de euro în două sesiuni de anul trecut, ieșenii find destul de interesați

Anul trecut, DGRFP Iași a pus la dispoziție datele privind vânzarea titlurilor de stat pe parcursul a două sesiuni. Cumulat, s-au vândut titluri în valoare de 5,4 milioane euro. Numai într-o singură lună, 163 de ieșeni s-au înscris în Programul Tezaur. Râmâne de văzut care vor fi rezultatele primei sesiuni din anul 2020.

„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea. Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2020, iar maturitățile pentru fiecare emisiune vor fi stabilite în funcție de interesul manifestat de investitori. Alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor Publice se bucură de un interes crescut al românilor, având în vedere că veniturile provenite din dobânzi sunt neimpozabile”, mai transmit finanțiștii.

Adauga un comentariu