Prima pagină » Local » Ieșenii s-au liniștit când au văzut primele facturi la căldură din această iarnă. La sfârșitul lunii se va dedice prețul gigacaloriei

Ieșenii s-au liniștit când au văzut primele facturi la căldură din această iarnă. La sfârșitul lunii se va dedice prețul gigacaloriei

06 ian. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

Facturile de la căldură din această iarnă au rămas neschimbate pentru ieșeni, având în vedere că în ultimele luni s-a discutat despre o majorare a tarifelor. Primarul va propune proiectul cu noul preț al gigacaloriei la sfârșitul lunii, pentru a fi votat

În momentul de față, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate aproape 23 de mii de apartamente. Prețul gigacaloriei nu a mai fost schimbat la Iași din anul 2019. Însă Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus noi tarife în această iarnă.

Au apărut primele facturi la căldură, din această iarnă, pentru ieșeni

Pentru o garsonieră de aproximativ 20 de metri pătrați oamenii plătesc undeva la 50 de lei pe lună la căldură. Pentru un apartament cu o cameră – puțin peste 100 de lei, iar la două camere prețurile ajung la 200 de lei. Desigur că acestea diferă la fiecare locuință, având în vedere numărul caloriferelor și al consumului. ANRE a propus ca prețul gigacaloriei să crească de la 324 de lei la 933 de lei, iar primăria a promis că va subvenționa o mare parte din sumă.

„Prețul a rămas același, tarifele respective au fost propuse de ANRE, însă trebuie să fie aprobat și de consilierii locali. Deocamdată rămâne discuția despre subvențiile pe care le va acorda Primăria Iași, deja nu depinde de noi. Rămâne de văzut ce se va vota, oricum oamenii vor plăti altă sumă doar după ce va fi aprobat proiectul”, a transmis Alin Aivănoaei, directorul general Termo Service SA.

Vor intra ambele cazane în funcțiune la CET 1

În anii trecuți, pe timpul iernii, căldura era asigurată de CET 2 Holboca. Însă, având în vedere că acesta funcționa pe cărbune, iar certificatele CO2 fiind foarte costisitoare, centrala a fost închisă. În momentul de față, căldura și apa caldă sunt asigurate de CET 1 Iași, care funcționează pe bază de gaz metan. Având în vedere că, săptămâna viitoare, temperaturile vor fi scăzute, vor fi pornite ambele cazane de apă caldă de la CET 1.

„Deocamdată, iarna a fost blândă, nu am avut probleme, am funcționat doar cu CAF 3, cel de 100 de gigacalorii. Vom vedea săptămână viitoare, că s-au anunțat temperaturi mult mai scăzute, dar noi suntem pregătiți pentru acest lucru, mai avem un cazan de 50 de gigacalorii, care poate să intre oricând în funcțiune. Oricum credem că nu va fi nevoie să pornim centrala de la Holboca, dacă vor fi temperaturi extreme pentru mai multe zile, doar atunci vom discuta altceva. În momentul de față, suntem la același nivel, de aproximativ 75-76 gigacalorii pe oră”, a precizat Sorin Turcu, liderul Sindicatului Energia 2013 Iași.

Facturile la căldură au rămas neschimbate, în această iarnă, pentru ieșeni. Prețurile ar putea să crească începând cu data de 1 februarie, dacă proiectul privind majorarea gigacaloriei va fi votat de consilierii locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024