Economic Local

Ieșenii s-au speriat atât de tare că se vor îmbolnăvi încât au anulat vacanțele în China. Agent de turism: „Ne-au sunat a doua zi. Cred că s-au temut că pot lua virusul”

Publicat: 31 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii s-au speriat atât de tare că se vor îmbolnăvi încât au anulat vacanțele în China. Agent de turism Ne-au sunat a doua zi. Cred că s-au temut că pot lua virusul

Ieșenii care au vrut să plece în vacanță în Republica Chineză și-au anulat vacanțele. Aceștia au solicitat fie returnarea sumelor plătite pentru aceste vacanțe, fie au ales noi destinații de vacanță din Asia. Din cauza stării de urgență provocate de apariția coronavirusului în această țară, virus care a făcut zeci de victime, clienții din Iași, dar și din restul țării se tem să mai plece în China.

Potrivit specialiștilor din cadrul agențiilor de turism din Iași, majoritatea clienților care ar fi vrut să plece în acest an în Republica Chineză sunt ieșeni. Persoanele străine care provin din această țară și ar fi vrut să petreacă Anul Nou chinezesc nu au cumpărat pachete turistice de la agențiile din Iași.

„Noi am avut cereri numai din partea clienților din România. Nu au venit persoane de naționalitate chineză în agenție. Imediat ce a apărut știrea despre coronavirus ne-au sunat clienții a doua zi pentru a anula vacanțele. Cred că s-au temut că pot lua virusul. Ne-au solicitat să le căutăm altă destinație de vacanță în Asia”, susține Mirela Florea, agent de turism în cadrul Royal Travel.

Au schimbat China cu Japonia

Potrivit agenților de turism, clienții s-au speriat când au auzit despre situația din China.

„Nu știau despre ce e vorba, ne-au întrebat pe noi ce se întâmplă în țara respectivă, nici noi nu știam prea multe, dar imediat ce am aflat că situația e gravă, că virusul este puternic și poate cauza moartea, le-am recomandat să plece în alte țări”, mai spune agentul de turism.

În urmă cu câteva zile, un cuplu din Iași care cumpărase o vacanță de două săptămâni în această primăvară a cerut schimbarea destinației.

„Un cuplu care luase un pachet turistic pentru China a renunțat la vacanță. Au mai adăugat la cei 1.700 de euro de persoană în jur de 500 de euro fiecare pentru a pleca timp de 14 zile în Japonia. Au preferat să plătească mai mult față de vacanța programată inițial, dar să nu mai ajungă în China, unde cheltuielile nu sunt așa mari față de Japonia, țară unde totul e mai scump”, spune Larisa Chirilă, agent de turism în cadrul Travel 4 You.

Vacanțele în China, suspendate de operatorii de turism

Potrivit reprezentanților din domeniu, ieșenii care au cumpărat pachete turistice în China, în zonele afectate de coronavirus, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, dar nu beneficiază de despăgubiri suplimentare. Începând cu data de 27 ianuarie, comercializarea și executarea pachetelor de servicii turistice pe teritoriul Republicii Populare Chineze este suspendată de către Ministerul Culturii și Turismului din China printr-un ordin, în încercarea de a preveni și ține sub control răspândirea infecțiilor cauzate de coronavirus.

„Nu se mai vând vacanțe spre China, nimeni nu mai vrea să plece acolo. E normal, având în vedere situația dramatică de acolo”, susține Larisa Chirilă.

Autoritățile recomandă evitarea deplasărilor în China

De asemenea, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din Republica Populară Chineză a făcut un apel la furnizorii de servicii turistice interne și internaționale pentru acordarea de sprijin turiștilor în vederea recuperării sumelor achitate în cazul în care aceștia solicită anularea excursiei. Reprezentanții din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA)- Departamentul pentru Turism recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în Republica Populară Chineză, în condițiile în care există un focar de pneumonie virală (coronavirus) în provincia Hubei, localitatea Wuhan.

Adauga un comentariu