Prima pagină » Local » Ieşenii şi-au putut testa gratuit memoria timp de două zile: „S-au testat persoane de toate vârstele, mai puțin copii” – FOTO

Ieşenii şi-au putut testa gratuit memoria timp de două zile: „S-au testat persoane de toate vârstele, mai puțin copii” – FOTO

08 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Timp de două zile, în perioada 6-7 aprilie 2024, în patru locații din Iași, Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, Esplanada Oancea (cartier Tătărași), Parcul Copou și Parcul Podu Roș, mai mulți medici și psihiatri le-au testat memoria ieșenilor de toate vârstele.

Ieşenii au avut la dispoziţie două zile pentru a-şi testa gratuit memoria

cort testare memorie

Campania de testare a memoriei s-a desfășurat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății și a fost organizată de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași

Campania de testare a memoriei s-a desfășurat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății și a fost organizată de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași. Participanții au beneficiat de testarea memoriei și, în funcție de rezultatul obținut, de consiliere privind prevenirea și gestionarea tulburărilor de memorie, precum și de informații și suport pentru cei care au în îngrijire persoane cu tulburări neurocognitive.

„Testarea constă în niște întrebări legate de memorie, de recunoaștere, de reținerea unor cuvinte, nu este ceva foarte greu, iar verdictul pe care noi îl dăm după testare o să constea în recomandări, nicidecum, dacă o persoană a obținut un scor mai mic, nu-i punem un diagnostic final, ci o să beneficieze de consiliere gratuită privind prevenirea şi gestionare tulburărilor de memorie la Institutul de Psihiatrie «Socola» Iași. S-au testat persoane de toate vârstele, mai puțin copii, pentru că noi ne axăm, mai degrabă, pe adulți, în special după vârsta a doua și a treia, pentru că la aceste categorii este cel mai mare risc. Dacă se prezintă la testare un student, ne așteptăm să nu aibă nicio problemă cu memoria, având în vedere că el studiază, își pune mintea la contribuție și își folosește capacitățile intelectuale, însă persoanele mai în vârstă, care sunt la pensie, de obicei au și teama că s-ar putea să aibă un diagnostic de Alzheimer sau alte afecțiuni de genul acesta. Acestora le este recomandă testarea memoriei”, a declarat Andrei Mariş, psiholog implicat în campania de testare a memoriei.

cort testare memorie

Participanții au beneficiat de testarea memoriei și, în funcție de rezultatul obținut, de consiliere privind prevenirea și gestionarea tulburărilor de memorie, precum și de informații și suport pentru cei care au în îngrijire persoane cu tulburări neurocognitive

Dr. Cristina-Elena Dobre: „Ne dorim să reducem distanța și, poate, teama și nesiguranța care apar adesea atunci când ar trebui să solicităm ajutor pentru o tulburare de memorie”

cort testare memorie

Prin această campanie, s-a dorit să se identifice factorii de risc individuali care predispun apariția tulburărilor de memorie și să ofere consiliere de specialitate participanților

Prin această campanie s-a dorit să se identifice factorii de risc individuali care predispun apariția tulburărilor de memorie și să se ofere consiliere de specialitate participanților. La nivel mondial, există o preocupare permanentă privind prevenția și diagnosticarea precoce a tulburărilor neurocognitive. De asemenea, se fac eforturi constante pentru menținerea integrării sociale și a calității vieții persoanelor predispuse la dezvoltarea acestor tulburări.

„Nu credeam că am probleme cu memoria, dar am văzut cortul și am fost curioasă să văd ce se întâmplă. Am obținut un rezultat destul de bun, nu am motive de îngrijorare, dar a fost interesant, cred că este benefic mai cu seamă vârstnicilor”, a declarat Roxana, o ieşeancă ce şi-a testat memoria în cursul zilei de duminică, 7 aprilie 2024.

Pentru testarea memoriei au fost organizate corturi speciale în patru locații din Iași, iar medicii psihiatri și psihologii s-au deplasat în mijlocul comunității.

„Prin organizarea acestei campanii, dorim să punem în practică acest deziderat, venind în mijlocul comunității, aproape de oameni. Astfel, ne dorim să reducem distanța și, poate, teama și nesiguranța care apar adesea atunci când ar trebui să solicităm ajutor pentru o tulburare de memorie”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, legat de campania de testare a memoriei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`