Călătorii care merg cu mijloacele de transport în comun sunt nemulțumiți de faptul că s-au scumpit biletele de călătorie de la CTP. Oamenii speră acum că banii rezultați în plus vor fi folosiți cu cap și investiți pentru a crește nivelul condițiilor de transport
De la 1 decembrie 2023, biletele pentru transportul în comun s-au scumpit cu 50 de bani, de la 3 lei au ajuns la 3,5 lei. Bineînțeles că schimbarea a creat numeroase discuții printre ieșeni, care nu sunt de acord cu scumpirea și vor să vadă rezultate pe viitor. Banii în plus vor fi folosiți, în mare parte, pentru asigurarea combustibililor și a pieselor de schimb.
Ieșenii, revoltați de biletele de călătorie de la CTP
Unii ieșeni nu au abonament la CTP, însă cumpără biletele pentru a merge cu autobuzul sau tramvaiul. Doar că scumpirea a venit într-un moment nepotrivit, având în vedere că au crescut costurile pentru multe alte lucruri.
„Lucrez undeva în zona Valea Lupului, dar stau în oraș. Nu merg întotdeauna cu autobuzul sau tramvaiul, însă nu sunt de acord cu această scumpire. În primul rând, condițiile sunt aceleași, tramvaiele sunt vechi, iar traficul face ca să ajungi destul de târziu. Ar fi fost bine dacă odată cu scumpirea mai adăugau, poate, 30 de minute, măcar, valabilitatea biletului, așa mai înțelegeai ceva, sau poate chiar o oră. Știu că abonamentul este mai convenabil, însă, cum nu merg mereu cu mijlocul de transport în comun, nu am de ce să iau abonament”, povestește Valentina, o călătoare CTP.
Acum, oamenii speră că vor avea parte de condiții mai bune în tramvaie și autobuze și că scumpirea nu a fost doar pentru a crește încasările companiei.
„Într-adevăr, e deranjant că l-au scumpit așa, deodată, înainte era mai bine, aveau și vinerea verde, era clar o atitudine din partea companiei ca să încurajeze oamenii să folosească mijlocul de transport în comun. Acum plătim mai mult și tot degeaba. Sper totuși că se vor investi banii cu cap și că vor face ceva cu ei”, a precizat Marian, un călător CTP.
Compania are deficit de angajați
Compania vinde, în medie, 650.000 de bilete cu o călătorie lunar, deci încasările ar trebui să fie undeva la 2.275.000 de lei lunar, având în vedere noul preț, peste 450.000 de euro. Totuși, la CTP există un deficit de vatmani, șoferi, electricieni, meseriași sau electroniști, în special din cauza salarizării. De asemenea, conducerea justifică scumpirea, pentru că prețul la combustibil a crescut.
„Nu se poate estima, în acest moment, cu cât au crescut încasările odată cu scumpirea, de obicei, când se modifică prețul la bilete, există o tendință de trecere spre abonamente. După o lună sau două se poate vedea influența. CTP vinde lunar aproximativ 650.000 de bilete, vorbim aici doar de cele cu o călătorie. Sumele de bani suplimentare din încasări vor fi folosite pentru acoperirea creșterii prețurilor la motorină, energie, piese de schimb și alte lucruri necesare funcționării vehiculelor. O parte din bani vor fi folosiți în investiții, precum panouri sau copertine pentru stații. Desigur că pot fi folosiți și pentru o ofertă de salarizare mai bună, pentru salariați, având în vedere că avem deficit de conducători de mijloace de transport, electricieni, electroniști etc.”, a declarat Cristian Stoica, directorul CTP Iași.
Biletele de călătorie de la CTP au creat noi discuții printre ieșeni, care nu sunt de acord cu scumpirea și ar vrea să beneficieze de condiții mai bune.
Hai sa fie gratis și caldura și transportul și apa . Sa plătească Primaria ca sa fie tot ieșeanul mulțumit.sa mai dea un Bonus și fără taxe la buget
Mocaciuni peste mocaciuni !
Nu se va schimba nimic. Iesenii vor trebui sa plateasca noile tranvaie ani de zile, iar aceasta crestere de la pretul biletelor, va intra in mare parte in salariile conducerii si in mica parte la palmasi.Dati public de exemplu cat castiga conducerea unitatii cu sporuri cu tot.