Eveniment-Social

Iluminatul public ieșean va fi modernizat cu fonduri europene

Publicat: 07 oct. 2020
Iluminat public stradal cu led

În cursul zilei de marți, 6 octombrie, primarul Mihai Chirica a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană „Reabilitare / modernizare / extindere, eficientizare rețea de iluminat public în Municipiul Iași”. Proiectarea și lucrările vor fi făcute de SC Elba – Com SA Timișoara, în cel mult 12 luni, pentru o sumă de 9.629.546,67 lei, fără TVA (11.459.160,54 lei, cu TVA).

Iluminatul public ieșean va fi modernizat cu fonduri europene

Licitația organizată de municipalitate a atras, până la data limită din luna mai a acestui an, ofertele a nu mai puțin de 10 companii și asocieri de firme. Adjudecarea contractului a fost întârziată de o serie de contestații depuse de unul dintre competitori, contestații care au fost respinse însă definitiv de instanță pe 30 septembrie.

În altă ordine de idei, procedura de achiziție publică a avut o prevedere financiară de 17.634.613,63 lei, fără TVA (20.985.190,22 lei, cu TVA), astfel încât competiția dintre firme a dus la o economie de aproape jumătate din sumă.

Valoarea totală a proiectului cu finanțare europeană, care include și alte cheltuieli (management de proiect, dirigenție de șantier, publicitate etc.) se ridică la 21.868.648,10 lei (circa 4,62 milioane euro). Cofinanțarea din partea Municipiului Iași pentru acest proiect este de 436.219,37 lei.

Finanțarea proiectului se face prin Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa Prioritară 3: „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon” –  Prioritatea de Investiții 3.1: „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor”, Operațiunea C: „Iluminatul Public”. 

Când a fost semnat contractul de finanțare europeană

Contractul de finanțare europeană a acestui proiect a fost semnat de către primarul Mihai Chirica la începutul lunii aprilie a acestui an.

Intervențiile vor consta în modernizarea tablourilor punctelor de aprindere pentru iluminat și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic cu unele performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune și alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren, echiparea stâlpilor de iluminat a unei străzi din Municipiul Iași (șoseaua Arcu) cu panouri fotovoltaice, suplimentarea, dacă este cazul, a aparatelor de iluminat în funcție de criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren, înlocuirea și / sau adaptarea brațelor și a colierelor de prindere conform calculelor luminotehnice, folosirea stâlpilor existenți din rețeaua electrică ca suporți pentru noile aparate de iluminat acolo unde se impune. 

Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, este vorba despre 4.088 de corpuri de iluminat cu LED, 4.122 de module de telegestiune cu punct luminos, 41 de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, 287 de puncte de aprindere și de achiziția unui sistem de telegestiune.

Adauga un comentariu