Un lanţ uman s-a format, vineri seară, de la Clubul Colectiv până la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a marca împlinirea a cinci ani de la tragedie. Supravieţuitori, rude, prieteni, cunoscuţi sau simpli trecători, cu candele în mână, la distanţa impusă de pandemia pe care o traversăm, s-au prins într-un ”lanţ al memoriei”. La Curtea de Apel Bucureşti au fost aşezate pe zidurile clădirii fotografiile tuturor victimelor, iar la Clubul Colectiv sunt sute de candele aprinse şi zeci de coroane de flori.
”La 5 ani după Colectiv, un lanţ de incompetenţă şi corupţie încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de aroganţă şi impostură încă ne îmbolnăveşte în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de nepăsare şi iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovaţii în justiţie. La 5 ani după Colectiv, cerem dreptate”, este mesajul transmis de organizatori.
Spravieţuitori, rude, prieteni, cunoscuţi sau simpli trecători, cu candele în mână, la distanţa impusă de pandemia pe care o traversăm, câteva sute de persoane, s-au prins într-un ”lanţ al memoriei, de la Clubul Colectiv la Curtea de Apel Bucureşti.
La Curtea de Apel Bucureşti au fost aşezate pe zidurile clădirii fotografiile tuturor victimelor, alături de candele aprinse.
La Clubul Colectiv sunt sute de candele aprinse şi zeci de coroane de flori.
Colectiv, 5 ani de la tragedie. Filmul evenimentelor
În urma cu cinci ani, la un concert de rock a izbucnit un incendiu, care a ucis zeci de tineri și a mutilat pe viață alte câteva zeci. În timpul concertului susținut de trupa Goodbye to Gravity, în clubul Colectiv, și-au pierdut viața 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis iar restul ulterior, în spitalele din ţară şi din străinătate. Alte 146 au fost rănite. Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul evenimentului. Printre cei care veniseră la concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.
Modul în care au reacționat autoritățile au scos în stradă mii de oameni. Mai întâi în marșuri tăcute, apoi în proteste al căror principal slogan a fost “Corupția ucide”. Asa a reactionat societatea în fața informațiilor cum că autorizațiile de funcționare a clubului fuseseră obținute fără ca autoritățile să verifice singuranța spațiului.
În urma protestelor, guvernul lui Victor Ponta demisionează. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a demisionat si el intr-un tarziu.
Au fost arestate pentru 30 de zile 11 persoane: patronii Clubului Colectiv, reprezentanții firmei care s-a ocupat de efectele pirotehnice și inspectorii ISU care au făcut verificările la Club. Între timp, patronii de la Colectiv au fost trimiși în judecată. Majoritatea cercetărilor trenează.