Local

Imagini spectaculoase cu pregătirile pentru slujba de Sf. Parascheva – Galerie Foto

Publicat: 13 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imagini spectaculoase cu pregătirile pentru slujba de Sf. Parascheva - Galerie Foto
Imagini spectaculoase suprinse în prag de sărbătoare în Iași (1)

Iașul este în prag de sărbătoare. În ciuda contextului epidemiologic actual, autoritățile depun toate eforturile pentru a respecta regulile impuse dar, totodată, pentru a celebra cum se cuvine sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva. Angajații de la Servicii Publice Iaşi au pregătit aproape 10.000 de flori pentru acest eveniment.

Baldachinul Sfintei Cuvioase Parascheva, împodobit cu flori. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis să scoată racla

Mitropolia Moldovei și Bucovinei au hotărât ca baldachinul Sfintei Parascheva să fie împodobit astăzi cu flori. Ca în fiecare an, familia Buştei, din Bucureşti, vine de mai bine de 16 ani să aducă flori la Iaşi pentru a le aşeza pe baldachi. Soții Buștei vor fi prezenți şi anul acesta.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Constantin Sturzu, a transmis faptul că s-a luat decizia ca racla cu moaştele Sfintei Parascheva să fie scoasă din Mitropolie şi aşezată în baldachin, dat fiind faptul că este o tradiţie care datează înaintea momentului Revoluţiei.

„Astăzi, în jurul orei 18.00, va începe împodobirea cu flori a baldachinului din curtea Catedralei Mitropolitane de aceeaşi familie jertfelnică din Bucureşti, care îl înfrumuseţează în fiecare an. Cel mai probabil în această noapte sau mâine dimineaţă devreme se va scoate racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva şi va fi depusă în acest baldachin. E un moment tradiţional, datând de dinainte de 1989, ca măcar în ziua de 14 octombrie racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană. În anii anteriori, racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii, întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcaşului de cult şi în curte”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Ultimele pregătiri pentru Liturghia de Sfânta Parascheva 2020

Mâine, 14 octombrie 2020, se va oficia Sfânta Liturghie prin care se prăznuiește Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Astfel, sărbătoarea de anul acesta va fi una atipică în comparație cu anii trecuți, anunță Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Podiumul pe care va urca soborul de preoți care vor sluji este amplasat în dreptul Mitropoliei, pe pietonalul Ștefan cel Mare. În dreptul acestuia va exista un perimetru care va permite accesul a doar 500 de persoane, dintre care 50 de autorități și invitați de seamă.

Potrivit legii, doar cei cu domiciliul în Municipiul Iași vor putea lua parte la această Sfântă Liturghie.

„Sărbătoarea de anul acesta este atipică aşa cum se şi vede. Rămân în continuare aceste restricţii, desigur pelerinii nu pot veni aşa cum se întâmplă în alţi ani, însă noi ne vom strădui să o prăznuim aşa cum se cuvine pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. Sfânta Liturghie va începe cu ora 09.00 și se va săvârşi pe podiumul amplasat în dreptul Catedralei Mitropolitane. Va exista un perimetru delimitat în care vor avea acces un număr de vreo 500 de persoane. Conform legii din păcate nu pot intra cei din afară Iaşului, ci doar din municipiul Iaşi sau cei cu viză de flotant. Pe aceste scaune vor sta inclusiv autorităţile sau ceilalţi invitaţi care vor fi. Pe podium vor fi doar cei care vor sluji”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

 

Adauga un comentariu