Eveniment-Social

Imagini spectaculoase! Cum va arăta clădirea TEX 2 a Universității Tehnice, după ce va fi reabilitată – GALERIE FOTO

Publicat: 09 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Imagini spectaculoase, în premieră, cu modul în care va arăta o clădire importantă de la Universitatea Tehnică – TUIAȘI „Gheorghe Asachi” din Iași! Asta după ce va fi complet reabilitată și modernizată. Instituția de învățământ superior a câștigat un proiect de 3,66 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile în acest scop. Investiția pentru care s-a obținut finanțarea constă în reabilitarea termică și amenajarea unui lift panoramic pentru imobilul format din cinci tronsoane

O mare clădire din Iași va suferi o transformare radicală. Aceasta aparține Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași!
Instituția de învățământ superior a câștigat un proiect de 3,66 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile în acest scop. Investiția pentru care s-a obținut finanțarea constă în reabilitarea termică și amenajarea unui lift panoramic pentru imobilul format din cinci tronsoane.

Cum va arăta, după o completă transformare și reabilitare, clădirea imensă din Iași

În acest sens, TUIAȘI a prezentat modul în care va arăta, după o completă trasformare și reabilitare, clădirea. Universitatea a semnat un contract cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a corpului de clădire TEX 2, format din cinci tronsoane, al Facultății de Design Industrial și Management al Afacerilor (DIMA). Totul constă în reabilitarea termică și amenajarea unui lift panoramic pentru imobilul format din cinci tronsoane de la DIMA. El este cunoscut sub denumirea TEX 2, a fost construit între anii 1987-1990 și până în prezent nu s-au realizat lucrări majore de reabilitare. Patru dintre tronsoanele care vor fi reabilitate termic au două etaje, unul singur fiind de patru. Durata de execuție a contractului este de 18 luni, urmând a fi finalizat până la 31.10.2021.

Mai sunt vizate și alte două clădiri celebre pentru a fi reabilitate și modernizate

Acesta este cel de-al doilea proiect pentru realizarea căruia TUIAȘI a obținut finanțare europeană nerambursabilă, dupa ce în luna august 2019 a fost semnat la Iași alt contract de finanțare. Este vorba despre lucrările de reabilitare a ansamblului de clădiri în care își desfășoară activitatea profesorii, cercetătorii și studenții Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”. Valoarea acestui prim proiect este de 17,6 milioane de lei. Cel de-al treilea proiect aflat în precontractare, care urmează a fi semnat în perioada următoare, vizează reabilitarea unui corp de clădire al Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (TUIAȘI).

„Prin cele trei proiecte eligibile depuse în cadrul Axei 10, dintre care două sunt deja semnate cu ADRNE, iar celălalt se află în ultima fază a clarificărilor pre-semnare, TUIAȘI a devenit instituția din regiunea de Nord-Est care a obținut cel mai mare număr de proiecte din această categorie, ceea ce reprezintă încă o reușită remarcabilă pentru noi. Prin accesarea acestor fonduri vom reuși reabilitarea a încă trei clădiri de pe platforma didactică a Universității și sper să le putem inaugura înainte de încheierea acestui exercițiu financiar, în 2023”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

În zona holului central din tronsonul patru al clădirii va fi un lift panoramic

Lucrările la corpul de clădire TEX 2 vor cuprinde, printre altele, termoizolarea fațadelor, finisarea lor cu tencuială decorativă, realizarea unui sistem de fațadă ventilată închisă la partea exterioară, cu plăci texturate din fibrociment, înlocuirea sistemului constructiv de terasă cu unul nou, care va permite o izolare hidrotermică superioară. Va fi și montarea unor tâmplării de aluminiu la fațadele exterioare, dotarea cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, cu o pantă de opt la sută, și în final instalarea în zona holului central din tronsonul patru al unui lift panoramic cu o capacitate de opt persoane. Suprafața construită la sol a clădirii este de 1.263 de metri pătrați, în timp ce suprafața desfășurată este de 4.461,5 metri pătrați. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 10.

Adauga un comentariu