Prima pagină » Actualitate » Imagini terifiante din Budapesta, după ce Dunărea a inundat oraşul: „În zonele rurale situația e mai dificilă”

Imagini terifiante din Budapesta, după ce Dunărea a inundat oraşul: „În zonele rurale situația e mai dificilă”

20 sept. 2024, 17:20, 2 ,
Redacția BZI în Actualitate
Imagini terifiante din Budapesta, după ce Dunărea a inundat oraşul: „În zonele rurale situația e mai dificilă

Falezele cele mai vizitate de turiști sunt acum scufundate de apele revărsate ale Dunării la Budapesta, însă acest lucru nu îi împiedică pe curioși, vizitatori sau localnici să se apropie de zonele inundate pentru a captura imagini inedite, așa cum nu s-au mai văzut în capitala Ungariei în ultimii zece ani, conform unei relatări a trimisului special Agerpres.

Mii de oameni așteptau încă de vineri dimineață viitura anunțată pe fluviul care traversează Budapesta, iar podurile și zonele înalte ale falezelor erau pline în special de turiști. În anumite zone, accesul la faleză este dificil, deoarece străzile apropiate de Dunăre sunt inundate și au fost închise. Apa a acoperit semafoare și indicatoare rutiere, semn clar că nivelul fluviului a depășit cota de inundație.

Dunărea a inundat Budapesta

Terasele, altădată pline și situate în locații simbolice ale orașului, sunt complet înconjurate de apă, care a ajuns chiar la zidurile unor clădiri istorice emblematice, precum Palatul Parlamentului.

„Este imposibil să mai faci o poză cu Parlamentul de la nivelul falezei, din cauza apei care a acoperit-o complet. O să încercăm să fotografiem de pe celălalt mal. Este o clădire superbă, sperăm ca inundațiile să nu provoace pagube mari”, a spus o turistă din Italia.

Mulți turiști au fost surprinși de agitația din oraș, de prezența numeroasă a forțelor de ordine și echipelor de protecție civilă, vizibile la tot pasul.

„Nu știam că sunt inundații, am venit pentru o vizită de două zile, planificată de mult timp, dar am văzut soldați, polițiști și străzi închise și așa am aflat că Dunărea s-a revărsat. Pare o situație periculoasă, dar nu apocaliptică. Sperăm să nu avem surprize neplăcute cât timp suntem în oraș”, a spus un bărbat venit cu soția din Israel.

Cât despre localnici, aceștia spun că au mai întâlnit astfel de situații și nu se simt în pericol.

„Acum vreo zece ani Dunărea a fost la fel de mare, dar nu ne facem griji. S-au luat măsuri, au fost instalate diguri în toate zonele cu probleme. Orașul este destul de bine protejat, doar unele zone mai joase sunt afectate. Poate în zonele rurale situația e mai dificilă”, a explicat o localnică.

Digurile provizorii din saci de rafie umpluți cu nisip sunt vizibile în multe locuri de pe ambele maluri ale fluviului, iar echipele de protecție civilă monitorizează constant nivelul apei. Autoritățile au anunțat că măsurile de protecție împotriva inundațiilor vor fi menținute încă șase zile, până joi.

Prim-ministrul Viktor Orban a declarat vineri că previziunile privind vârful inundațiilor s-au adeverit până acum, ceea ce este esențial pentru succesul eforturilor de protecție. El a subliniat că există un număr mare de voluntari implicați, iar coordonarea între organizațiile de protecție de stat și municipale a decurs fără probleme până acum.

Orban a mai menționat că oamenii par „mai calmi” decât în timpul inundațiilor din 2013 și că numărul profesioniștilor implicați în prevenirea inundațiilor a fost ridicat la 5.828, alături de 4.012 voluntari. În total, sunt înregistrați 15.353 de voluntari.

Vineri dimineață, vârful de inundație a fost înregistrat în zona Komarom, în nord-vestul țării, iar autoritățile așteaptă ca viitura să ajungă la Budapesta în cursul zilei de sâmbătă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024