Magazin

Importanța managementului deșeurilor pentru om și mediu

Publicat: 22 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Importanța managementului deșeurilor pentru om și mediu

Deșeurile reprezintă mai mult decât o eventuală pierdere economică, acestea constituie o importantă problemă de mediu care trebuie rezolvată în cel mai eficient mod pentru un mod de viață corespunzător. Efectuarea unei analize a compoziției deșeurilor este o operațiune care se face pas cu pas, respectând toate indicațiile și precauțiile necesare. Iată care sunt pașii urmați într-o analiză a compoziției deșeurilor.

Stabilirea zonei care urmează a fi examinată

În cazul în care este nevoie de o analiză a compoziției deșeurilor pentru elaborarea studiilor de mediu necesare în scopuri propuse, primul pas care trebuie efectuat este acela de a face o listă cu zonele de interes. În cazul în care analiza este efectuată într-o singură gospodărie sau într-o singură companie, atunci acest prim pas nu mai este necesar a fi efectuat.

Recrutarea și informarea participanților

Cei care participă la o analiză a compoziției deșeurilor pot fi identificați în informațiile publice puse la dispoziție de autoritățile competente sau de cei care realizează studiu. Cei ce solicită să ia parte la astfel de proiecte au acces la informații cu privire la  managementul deseurilor. Proiectele legate conștientizarea impactului poluării asupra mediului și a calității vieții oferă celor implicați oportunitatea de a afla detalii importante cu privire la poluare, sursele acesteia, efectele devastatoare ale poluării, dar și soluții. În unele situații, poate fi dificilă recrutarea participanților din cauza problemelor de confidențialitate, motiv pentru care este absolut necesară o informare temeinică cu privire la riscurile și implicațiile pe care le constituie această problemă la nivelul desfășurării vieții.

Obținerea unor mostre alimentare și desemnarea unui loc de sortare

Colectarea mostrelor de deșeuri asigură eșantionul reprezentativ pentru analiză. Dacă este posibil, este recomandată strângerea mostrelor în spații dedicate, astfel încât să nu fie pusă în pericol buna stare a celor din jur.

Probleme comune în analiza compoziției deșeurilor

Una dintre problemele cu care se confruntă cei care doresc să facă analiza deșeurilor este reprezentată de reticența participanților. Unitățile care generează deșeuri în cantități mari nu văd neapărat beneficiile unei analize a compoziției fluxului de deșeuri generat, iar aceștia ajung chiar să se opună complet unei astfel de analize, din cauza preocupărilor de confidențialitate. Preocupările de acest fel pot fi abordate prin semnarea unor acorduri de confidențialitate și prin colaborarea cu oficialii locali, astfel încât să li se ofere potențialilor participanți garanția legitimității studiului.

De asemenea, pot fi înregistrate erori la recoltarea probelor. Probele colectate pot fi distruse neintenționat ca parte a unei activități de eliminare de rutină înainte ca acestea să fie chiar analizate.

În cazul în care datele nu sunt reprezentative pentru studiu, pot fi realizate mai multe analize repetate în zile diferite.

 

Adauga un comentariu