National

Impozit progresiv pe salariu: Din salariile de peste 15.000 de lei, 50% se va duce la stat

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Impozit progresiv pe salariu Din salariile de peste 15.000 de lei 50 se va duce la stat

Un proiect de lege, iniţiat de deputatul PSD Marius Bota, a stârnit rumoare. Conform acestuia, salariile care vor depăşi pragul de 15.000 de lei ar urma să fie impoxitate cu 50% din venitul brut. Angajaţii cu salarii mai mici de 3.000 de lei lunar vor plăti către stat numai 35% din bani.

Proiectul a fost depus la Senat luni, 16 noiembrie, şi priveşte impozitarea progresivă şi taxarea diferenţiată pentru sănătate şi pensii. Contact telefonic de reporterii Adevărul, iniţiatorul Marius Bota a declarat că, astfel, încurajează angajatorii să crească salariile cu 10%.

”În primul rând, vă spun că, propunerea mea de a se aplica impozitare progresivă şi plata diferenţiată a contribuţiilor la sănătate şi pensii porneşte de la premiza majorării de către angajator a salariilor cu 10%, aşa cum este prevăzut şi în proiectul de lege înregistrat la Senat. În prezent, 62,4% dintre angajaţi au salarii mici, sub 3.000 de lei brut. Vrem să încurajăm angajatorii să treacă de la 3.000 de lei la un nivel de salarizare de 4.000 – 5.000 de lei. Angajatorii ar trebui să le majoreze salariul brut cu 10% şi să le aplice cota de impozitare din tabel”, a declarat Bota pentru „Adevărul”.

Impozit progresiv pe salariu – Cum îl justifică inițiatorul

Potrivit articolului 3 din proiectul de lege, cotele de impozitare diferențiată se aplică de la momentul angajării, în cazul angajaților noi. În schimb, în cazul persoanelor angajate dinainte de intrarea în vigoare a noii legi, regula e diferită. Atunci cotele se vor aplica „în condiţiile majorării indemizaţiei sau a salariului brut cu minimum 10%”.

Iată motivele pentru care Marius Bota a propus această iniţiativă legislativă:

 „ Trebuie să menţinem creşterea economică bazată pe consum cel puţin până în 2022. Atunci estimăm că vom fi depăşit momentele dificile generate de pandemie. Trebuie să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a explicat Marius Bota.

Conform spuselor lui, doar în ultimul an, cheltuielile de zi cu zi ale românilor au crescut cu cel puţin 30%. În tabelul de mai jos se pot observa valorile contribuţiilor către stat ale angajaţilor cu diverse praguri salariale.

impozit progresiv pe salariu propus de Marius Bota
Conform informațiilor, cotizația către stat va fi diferențiată

În prezent, indiferent de nivelul veniturilor, salariile sunt taxate la acelaşi nivel. Iată cum: 10% contribuţie la sănătate, 10% impozit, 25% contribuţie la pensii. La aceste valori se adaugă şi 2,25% contribuţie la muncă, din partea angajatorului.

Munca part-time – Reguli noi

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci vor exista reguli noi şi pentru munca part-time. Cu alte cuvinte, vorbim despre un alt tip de impozit progresiv pe salariu.

„Pentru mai puţin de 4 ore pe zi lucrate reţinerile salariale de calculează şi se plătesc aferent programului de 4 ore. Pentru mai mult de 4 ore pe zi lucrate reţinerile salariale se calculează şi se plătesc aferent programului de 8 ore.”

Acesta ar putea fi aplicat pe data de 1 a lunii ce o precede pe cea în care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Deputatul Marius Bota îşi justifică proiectul de lege prin datele ITM. Potrivit acestora, peste 80% din salariaţii din România au un venit brut lunar sub 5.000 de lei. Din aceștia, circa 60% se află sub pragul de 3.000 de lei. Doar în jur de 2,5 din salariaţi depăşesc 9.000 de lei.

„Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net a majorităţii salariaţilor, statul trebuie să găsească noi soluţii de taxare”, conform expunerii de motive.

Reamintim că șefa FMI, Kristalina Georgieva, a transmis un mesaj către toate țările lumii, în contextul crizei preconizate. Ea spune că numai cu efort depus din partea tuturor se vor putea micșora efectele crizei economice care se va instala la anul.

Adauga un comentariu