Actualitate

Imunitatea dobândită după vaccinarea cu Pfizer și Moderna ar putea dura ani întregi, conform unor noi studii

Publicat: 29 iun. 2021
Virusul SARS-CoV-2 atacat de anticorpi
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 24 iulie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 42501 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 10 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Serurile Pfizer și Moderna ar putea oferi protecție împotriva noului coronavirus timp de ani întregi, conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii. Cei care au fost vaccinați cu unul dintre cele două seruri ARNm ar putea să nu mai necesite noi rapeluri, atâta timp cât virusul nu evoluează prea mult.

Aceste observații vin ca un adaos la dovezile care există deja, dovezi din ce în ce mai solide conform cărora majoritatea persoanelor vaccinate cu ARNm ar putea să nu mai necesite o a treia doză, câtă vreme nu crește virulența coronavirusului, iar noile variante nu devin mai contagioase, lucru care, din păcate, nu poate fi garantat că nu se va petrece.

„Este un semn bun pentru cât de durabilă este imunitatea noastră față de vaccin”, a spus Ali Ellebedy, expert în imunologie la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri, coordonatorul echipei care a efectuat studiul publicat ulterior în revista Nature.

În cazul persoanelor care au trecut prin boală înainte de vaccinare, imunitatea ar putea dura întreaga viață

Persoanele care au suferit deja de Covid înainte să fie vaccinate ar putea dobândi imunitate pe viață, susține New York Times.

Dr. Ellebedy și ai săi colegi au ajuns la aceste rezultate după ce au monitorizat reacția imună a paisprezece persoane – inclusiv opt care au trecut prin boală – imunizate cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Cercetătorii au analizat probe recoltate din ganglionii limfatici la 3, 4, 5, 7 și, respectiv, 15 săptămâni de la administrarea primei dozei de vaccin.

Cercetătorii au constatat că la 15 săptămâni de la prima doză, centrul germinal continua să fie activ în cazul tuturor celor 14 participanți și că numărul celulelor care au recunoscut virusul nu a scăzut.

„Faptul că reacțiile au continuat timp de aproape patru luni după vaccinare – este un semn foarte, foarte bun”, a spus dr. Ellebedy.

Alt studiu pledează pentru amestecarea vaccinurilor. Contează foarte mult ordinea administrării

Un alt studiu, de data aceasta realizat în Marea Britanie, indică faptul că amestecarea serurilor oferă o protecție sporită. O doză de AstraZeneca, urmată de o doză Pfizer sunt aproape la fel de puternice ca două doze de ser Pfizer. În astfel de cazuri, dacă ordinea administrării se inversează, rezultatul obținut va fi mai slab, dar tot superior față de rezultatul administrării a două doze de AstraZeneca.

Un alt studiu efectuat în paralel a arătat că o a treia doză de AstraZeneca, la șase luni de la doza a doua, întărește imunitatea inclusiv împotriva noilor variante ale noului coronavirus.

Comentarii
  • ce fraieri ne cred ,cand vaxinul se injecta binisor ne aburea ca nu prea tine ca trebuie perioada scurta sau medie intre …acum ca vaxul e pe moarte au intorso …tine ba vre-o 15 -20 de ani pe injectare inainte..daca le iese la scurt moment vor intoarceo iar ca trebuie lunar !!!! vai steaua noastra de fraieri !!!!

Adauga un comentariu