Prima pagină » Local » În cartierele Nicolina, CUG și Tătărași sunt cele mai vechi țevi de apă potabilă din Iași. Multe dintre ele nu au fost schimbate de peste 50 de ani – FOTO

În cartierele Nicolina, CUG și Tătărași sunt cele mai vechi țevi de apă potabilă din Iași. Multe dintre ele nu au fost schimbate de peste 50 de ani – FOTO

16 mart. 2024, 02:00, 3 ,
Petronel Ștefan în Local

În municipiul Iași, rețeaua de țevi cu apă potabilă măsoară peste 500 de kilometri și acoperă toate cartierele. Totuși, în Nicolina, CUG și Tătărași, conductele sunt de când au fost făcute cartierele, în perioada comunistă

Desigur că vechimea unei țevi poate afecta și calitatea apei furnizate, în funcție de materialul din care este făcută. Ieșenii sunt îngrijorați în ceea ce privește apa pe care o consumă și au transmis solicitări la ApaVital pentru a face verificări.

Cele mai vechi țevi de apă din cartierele din Iași

În cartierele Nicolina, CUG și Tătărași, conductele de apă sunt în folosință de peste 50 de ani, încă din perioada comunistă. Problema este că vechimea unei țevi poate afecta și calitatea apei, deoarece poate fi contaminată cu diferite particule.

„Lungimea rețelei de distribuție a apei potabile doar a municipiului Iași, fără zona metropolitană, depășește 500 de kilometri, aceasta fiind constituită din conducte cu materiale diferite (fontă ductilă, oțel, fontă de presiune, PEHD, Azbo, Premo, PVC, PAFSIN), cu diametre cuprinse între 20 și 1000 mm, având, de asemenea, vechimi diferite. Conductele de apă cu cea mai mare vechime din municipiul Iași se găsesc în cartierele Tătărași și Nicolina-CUG. Menționăm faptul că vechimea unei conducte, stabilită de normative, este mai puțin relevantă atât timp cât aceasta funcționează în condiții optime și își îndeplinește rolul de a asigura distribuția apei potabile către utilizatori”, a precizat Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Publicul ApaVital.

Ieșenii trebuie să fie foarte atenți la apa pe care o consumă, deoarece poate să le afecteze sănătatea pe termen lung.

„Vechimea conductelor poate influența calitatea apei potabile transportate, în funcție de materialul din care acestea sunt confecționate, și pot conduce la avarierea lor prin degradarea structurii de rezistență proprii, conform duratei normate de utilizare, stabilită de producător pentru fiecare tip de conductă (ex. PVC, PEHD, oțel, fontă etc). Componentele din care sunt confecționate conductele pot migra în apă, chiar dacă la scara micrometrică, motiv pentru care, în prezent, este reglementată utilizarea conductelor/echipamentelor pentru realizarea rețelelor/instalațiilor de apă potabilă, respectiv pot fi folosite doar anumite materiale care nu afectează sănătatea consumatorilor, iar în acest sens, conductele/echipamentele trebuie să dețină aviz sanitar eliberat de Ministerul Sănătății”, a mai adăugat Răzvan Manolache.

Ieșenii au făcut sesizări la ApaVital

Mai mulți cetățeni din Iași au făcut și reclamații la ApaVital, deoarece au observat că apa potabilă din rețeaua publică nu era curată. Specialiștii au luat mai multe probe de la fața locului, însă nu au descoperit nimic peste normele permise.

„De la începutul acestui an, ApaVital SA a primit un număr de 24 de reclamații privind calitatea apei furnizate în municipiul Iași, cele mai multe dintre acestea referindu-se la aspectul acesteia. În urma acestor reclamații, reprezentanții laboratorului de apă din cadrul ApaVital S.A. s-au deplasat la fața locului pentru prelevarea de probe de apă, constatându-se pentru fiecare caz în parte că, din punct de vedere al parametrilor sesizați și analizați (clor, turbiditate, pH, culoare, miros, gust, oxidabilitate), probele de apă corespund Ordonanței nr. 7/18.01.2023, privind calitatea apei destinate consumului uman, și Hotărârii Guvernului nr. 971/18.10.2023”, a încheiat Răzvan Manolache.

Țevile din locuințele oamenilor trebuie schimbate la un anumit interval de timp, în funcție de materialul din care sunt făcute. Unii oameni înlocuiesc conductele de oțel cu cele de cupru, astfel că ionii de cupru ajung în apa pe care o beau.

„În mod similar, înlocuirea țevilor care nu mai prezintă siguranță pentru sănătatea consumatorilor trebuie să fie în atenția administratorilor și/sau a persoanelor fizice pentru rețelele interioare pe care le administrează, fie că sunt blocuri de locuințe, instituții publice, spații comerciale sau locuințe private.

O greșeală frecventă pe care o întâlnim la sesizările privind calitatea apei potabile pe rețelele interioare o constituie înlocuirea conductelor din oțel cu cele din cupru, care influențează calitatea apei potabile, prin transferul de ioni de cupru în apa potabilă, fiind resimțit un gust metalic al apei. Pentru siguranța asigurării continuității calității apei potabile furnizate de ApaVital SA consumatorilor, este obligatoriu ca toate rețelele interioare să fie realizate/înlocuite cu materiale care dețin avize sanitare eliberate de Ministerul Sănătății”, a mai precizat reprezentantul ApaVital.

Țevile de apă potabilă din cartierele din Iași au o vechime de zeci de ani și ar putea afecta calitatea apei pe care o consumă oamenii.

Comentarii
  • Habar nu aveti ce scrieti !, sunteti mocirtani veniti de prin alte comune ? cartierele Nicolina si CUG nu au peste 50 de ani tantalailor !, cartierul Nicolina este construit la inceputul anilor ’80-85 iar cartierul CUG a fost construit dupa 1985 inspre 1990 !, Viniturilor mai invatati istoria Iasului inainte de a scrie articole nonsens

  • Dl. ciurea 7:36, asta înseamnă acest ziar, Rahatul de Bahlui! Dezinformare pentru prostălăi. Când vezi câte 5-6 articole pe zi despre scroafa mahalagioaică și Semeon hAURitul, îți dai seama câtă constipație este in redacție.

  • lol ionii de cupru! si e rau?
    dar vasile de cupru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`