Vinul funcționează la fel ca oricare alt tip de alcool după ce ajunge în organism. Se deplasează prin sistemul digestiv și alte organe, inclusiv ficat, unde începe să se metabolizeze. Majoritatea experților susțin că un bărbat adult poate metaboliza vinul și alte tipuri de alcool într-o rată de aproximativ un pahar standard pe oră. Problema este că obiceiurile de băut variază de la o persoană la alta. Indiferent dacă ești curios cum să rămâi sobru pentru mai mult timp, sau pur și simplu vrei să reduci din cantitatea pe care o consumi, este important să înțelegi cum reacționează propriul tău corp. În cât timp iese vinul din sânge variază de la o persoană la alta. Modalitatea prin care măsurăm alcoolul din sânge contează din prisma faptului că unele teste de alcool sunt mai „sensibile” decât altele.
În cât timp iese vinul din sânge
Substanțele consumate pot fi detectate în sânge timp de aproximativ 6 ore. Printr-un test de urină, salivă sau respirație, substanțele consumate pot fi detectate între 12 și 24 de ore. În cazul unei analize a firului de păr, substanțele consumate pot fi detectate pentru o perioadă extinsă de timp, până la 90 de zile.
Există examene avansate de urină care ar putea detecta alcoolul și după 72 de ore sau mai mult. Aceste teste EtG funcționează prin căutarea etanolului din urină. Corpul metabolizează alcoolul datorită unei enzime din ficatul tău denumită alcool dehidrogenază. După prima înghițitură, sistemul digestiv începe să metabolizeze vinul. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, alcoolul din vin călătorește în sânge și în alte organe, cum ar fi creierul și intestinul subțire. Dacă bei pe stomacul gol, alcoolul nu întâlnește nicio barieră pe parcurs. De aici, ficatul tău începe să lucreze, înlăturând cât mai mult alcool posibil din sânge.
Specialiștii afirmă că în cazul indivizilor care consumă alcool pe stomacul gol, concentrația maximă a alcoolemiei este atinsă într-un interval de 20-30 de minute. Această situație survine datorită unui metabolism accelerat, care facilitează absorția rapidă a alcoolului în sânge. În principiu, se estimează că rata de eliminare a alcoolului din sânge este de aproximativ 16 mg de alcool per 100 ml de sânge pe oră. Cu alte cuvinte, un șofer cu o alcoolemie de 1,6 la mie va avea nevoie de cel puțin 10 ore pentru a reveni la o alcoolemie de 0.
Iată care este timpul necesar pentru eliminarea alcoolului din organism pentru o persoană cu o greutate de 70 de kilograme. Astfel, un litru de vin este eliminat într-un interval cuprins între 7 și 9 ore. O bere de 500 ml este eliminată în aproximativ 2 ore. O băutură alcoolică cu conținut de 100 ml se elimină în aproximativ 3 ore și 10 minute pentru lichior și aproximativ 4 ore și 10 minute pentru palincă.
Este important să reținem că timpul de eliminare a alcoolului din sânge poate varia în funcție de gradul de alcool conținut în fiecare băutură consumată.
Factorii care influențează metabolizarea alcoolului
Mai mulți factori pot afecta viteza cu care organismul tău metabolizează alcoolul. Unul dintre acești factori este vârsta. Cu cât îmbătrânim, cu atât devine mai greu pentru corpul nostru să metabolizeze alcoolul. De asemenea, o greutate corporală mai mare înseamnă un conținut mai mare de apă în corp. Un corp cu un conținut mai mare de apă diluează mai eficient băuturile alcoolice.
Pe lângă greutatea corporală, femeile se intoxică mai repede din cauza unul nivel mai scăzut al enzimelor în ficat, dar și a fluctuațiilor hormonale.Atunci când consume alcool, este bine să nu o faci pe stomacul gol. Acest lucru poate ajuta organismul să absoarbă mai bine alcoolul. Carbohidrații sunt mai eficienți în acest sens decât grăsimile.Este recomandat să iei în considerare și eventualele interacțiuni medicamentoase înainte de a începe să bei, incluzând și unele analgezice. Anumite afecțiuni preexistente ale ficatului sau stomacului afectează modul în care organismul tău interacționează cu alcoolul.
Cu cât bei mai repede, cu atât va fi mai mare nivelul de alcool din sânge. Totodată, cu cât bei mai mult, cu atât organismul va avea mai mult de muncă. În cât timp iese vinul din sânge? Tipul de alcool pe care îl bei contează, de asemenea. Un pahar mare de vin cu un conținut mai ridicat de alcool te va afecta mai repede decât un pahar de bere ușoară.