România rămâne o ţară a contrastelor în cea ce priveşte salariile. Angajaţii din IT rămân cei mai bine plătiţi, în ciuda scăderilor din acest an cauzate de eliminarea facilităţilor fiscale. Pe de altă parte, au fost creşteri salariale în domenii mai puţin căutate, precum extragerea de minereu metalifer sau industria chimică.
Deşi au fost multe probleme şi scăderi de salarii, angajaţii din IT continuă să fie cel mai bine plătiţi. Informaticienii câştigă, în medie, peste 12 mii de lei NET pe lună. În timp ce angajaţii din fabrici sau din HoReCa abia iau 3 mii de lei după o lună de muncă.
Unul dintre sectoarele care a avut o creștere considerabilă a salariilor în ultimele 12 luni este extracția minereurilor metalifere, unde salariul mediu lunar net a crescut cu aproape 23%, de la 4.843 lei în decembrie 2023 la 5.973 lei în decembrie 2024. De asemenea, sectorul fabricării substanțelor și produselor chimice a înregistrat o creștere similară de 23,3%, ajungând la 6.163 lei.
De partea cealaltă, există sectoare care au înregistrat scăderi ale salariilor în această perioadă. Cel mai semnificativ declin a fost observat în transporturile pe apă, unde salariul mediu a scăzut cu 30,5%, ajungând de la 8.305 lei în 2023 la 5.775 lei în 2024.
Fenomenul locurilor „goale” de muncă
Pe de altă parte, la ANOFM sunt peste 300 de mii de locuri de muncă care sunt constant vacante. Angajatorilor le este tot mai greu să găsească forţă de muncă. Cel mai mult se caută angajaţi în construcţii, învățământ, sănătate, curierat, retail și transporturi.
Locuri de muncă vacante în mod repetat: 366.091
Domenii: construcții, învățământ, sănătate, curierat, retail și transporturi
În acelaşi timp, sunt mai bine de jumătate de milion de români care au cel puţin două contracte individuale de muncă.
Numărul salariaților cu mai multe contracte de muncă simultan s-a dublat într-un singur an. Mai bine de 10 la sută din cele aproape şase milioane de muncitori au mai multe locuri de muncă. Numărul de salariați cu mai multe contracte individuale de muncă active este de 667.159, dintre care 509.846 salariați au contracte active multiple la angajatori diferiți.
Acestora se adaugă oricum cei care au şi alte tipuri de contracte sau cei care lucrează pentru companii de ride-sharing, care au de cele mai multe ori contract de colaborare cu o flotă de maşini sau PFA.