Prima pagină » Culinar » În ce rețete poți folosi anghinare? Aceasta îmbunătățește sănătatea inimii!

În ce rețete poți folosi anghinare? Aceasta îmbunătățește sănătatea inimii!

17 nov. 2025, 12:46,
Redacția BZI în Culinar

Există numeroase rețete cu anghinare foarte ușor de preparat, care pe lângă faptul că sunt delicioase, vor aduce și un plus de sănătate. Majoritatea persoanelor cunosc anghinarea mai degrabă ca plantă medicinală și mai puțini ca una dintre cele folosite în bucătărie.

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți și beneficiilor pe care le poate oferi organismului nostru,  anghinarea ar trebui să se regăsească în foarte multe diete. Antioxidanții care se regăsesc în anghinare te pot ajuta la prevenirea cancerului, la controlul greutății, zahărului din sânge și al diabetului.

În ce rețete poți folosi anghinare

Anghinarea poate fi preparată aburită, fiartă sau coaptă, iar pentru a-ți da seama când este gătită cel mai bine, vei observa că va fi mătăsoasă și cremoasă. Trebuie să ții cont de mărimea anghinării, pentru că odată ce este mai mare, cu atât va trebui să fie ținută la abur, fiert sau copt.

Atunci când gătești anghinarea, tot ce trebuie să faci este să clătești leguma foarte bine cu apă rece, apoi să-i tăiați tulpina și aproximativ un centrimetru din vârf. Apoi vei trage de petale, pentru a putea condimenta mai ușor întreaga anghinare.

Anghinarea poate să fie consumată și preparată cu ulei de măsline, lămâie, pătrunjel, rozmarin, brânzeturi, ceapă roșie, rucola, sare și piper. Dacă vei alege să storci puțin suc de lămâie peste anghinare, aceasta se va rumeni ușor, în timp ce o prepari.

Pentru una dintre rețete vei avea nevoie de 2 linguri de ulei de măsline, usturoi tocat mărunt, o lămâie, 8 bulbi de anghinare, o mână de cimbru proaspăt, sare și piper, un cubuleț de unt și vin alb sec.

Primul pas constă în curățarea anghinării. Vei tăia tulpina și vârful acesteia și vei îndepărta primele straturi de frunze până vei ajunge la cele moi. Scoți apoi miezul anghinării cu ajutorul unei lingurițe și îl arunci. Se recomandă să ții anghinarea în apă cu lămâie, pentru a nu se înnegri.

După ce ai terminat de pregătit anghinarea, vei căli puțin usturoiul într-o tigaie, însă nu foarte mult timp, pentru a nu se arde. Apoi urmează să adaugi coaja de lămâie rasă și anghinarea pe care ai tăiat-o înainte, în sferturi. Adaugă și sarea, sucul de lămâie, vinul alb și cimbrul, pentru a le lăsa mai apoi la fiert vreo 10-15 minute. Spre finalul acestui interval de timp, adaugă cubulețul de unt și mai fierbe încă puțin.

Ce beneficii aduce asupra sănătății

Anghinarea reprezintă și o sursă numai bună de fibre și de alți nutrienți. Totodată, suplimentele din extractul de anghinare au beneficii diverse de îmbunătățire a sănătății inimii, care provin tot din antioxidanții pe care îi conține, dar și din fitonutrienții care se regăsesc în mare parte în frunzele acestei legume. De asemenea, extractele din frunzele anghinării aduc proprietăți considerabile asupra organismului, având efecte anti-cancerigene, antioxidante, antivirale, dar și antibacteriene.

De asemenea, persoanele care aleg să consume anghinare, vor observa că nivelul de colesterol nesănătos va fi redus, dar totodată și tensiunea arterială. Poate calma și o inflamație pe care o ai în organism și îmbunătăți în același timp, fluxul sanguin.

Un alt beneficiu pe care îl vei resimți, odată ce vei începe să consumi anghinare, este legat de îmbunătățirea florei intestinale, de reducerea simptomelor care au legătură cu bolile digestive, dar poate crește și imunitatea.

Datorită acestui tip de legumă și a antioxidantului puternic pe care îl deține, numit silimarină, îți protejează într-un mod eficient ficatul și poate ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Astfel că, pentru a te bucura de toate beneficiile ei, există numeroase rețete cu anghinare foarte ușor de preparat.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025