National

În ciuda coronavirusului, cererea pe piața imobiliară a crescut cu 15% în luna august

Publicat: 09 sept. 2020
În ciuda coronavirusului, cererea pe piața imobiliară a crescut cu 15% în luna august
În ciuda coronavirusului, cererea pe piața imobiliară a crescut cu 15% în luna august

Cererea pe piața imobiliară a crescut cu 15% în luna august față de ianuarie, după scăderea abruptă de aproape 70% la finalul lunii martie, în contextul epidemiei, al incertitudinii din piață, precum și al restricțiilor impuse de autorități.

„După un început de an promițător, cu o creștere accelerată în primul trimestru de 11% la nivel de dinamică a cererilor față de aceeași perioadă a anului precedent, incertitudinea din piață, precum și restricțiile impuse de autorități au determinat ca al doilea trimestru să fie marcat de scăderea numărului de cereri de tranzacționare cu până la 70%”, se arată într-un comunicat de presă al Blitz România.

În ciuda coronavirusului, cererea pe piața imobiliară a crescut cu 15% în luna august față de ianuarie

Potrivit sursei citate, începând cu finalul lunii mai, piața imobiliară și-a reluat trendul pozitiv, cu revenirea nivelului de cereri la unul similar cu cel al lunii martie.

”Din iunie am înregistrat o revenire a dinamicii cererilor la un nivel ușor peste al lunii februarie, iar în iulie, cu toată perioada de concedii specifice sezonului estival, a continuat trendul de creștere, nivelul de activitate atingându-l pe cel de dinaintea instaurării pandemiei”, declară Cătălin Priscorniță, CEO Blitz România.

Prețurile apartamentelor au revenit pe creștere începând din luna iulie. La finalul lunii august, Cluj-Napoca se află în continuare pe primul loc, cu o medie a prețurilor peste media națională (1.811 euro/mp), fiind urmat de București (1.357 euro/mp), Timișoara (1.293 euro/mp), Constanța (1.234 euro/mp) și Brașov (1.197 euro/mp).

“Piața e caracterizată de o revenire la un ritm normal de activitate după lunile de scădere, și apoi de stagnare, iar anul acesta este unul atipic. Experiența noastră în domeniu ne arată că în principalele centre economice ale țării există în continuare o creștere robustă, în corelație cu tendințele generale economice, și ne așteptăm la un final de an bun”, estimează Priscorniță.

La polul opus, piața imobiliară din Iași, grav afectată de pandemia de coronavirus

Domeniul imobiliarelor, de-a lungul timpului, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai profitabile. Totuși, pandemia de coronavirus și-a pus puternic amprenta asupra acestuia. Piața birourilor din Iaşi dispune în prezent de 120 de clădiri, dintre care aproape 120.000 de metri pătrați pentru clasa A și A+, adică circa 40% din totalul stocului de spații de birouri din oraș, potrivit consultantului imobiliar Uil Casa Imobiliare. Proiecte de un miliard de euro erau programate pentru anul acesta dar apariția noului virus a oprit dezvoltarea unor proiecte.

„Din perspectiva noilor dezvoltatori de birouri, jucătorii din acest segment se vor concentra să livreze majoritar clădiri de clasă A și A+. Astfel, își vor propune să satisfacă cerințe tot mai exigente din partea clienților, în special când vine vorba de design și funcționalități. Multe dintre companiile cu care am lucrat, mai ales multinaționale, preferă în continuare clădiri de tip open space, cu mici compartimentări, în funcție de nevoile fiecăruia.

Este însă evident că sunt multe detalii și particularități de care trebuie să țină cont o companie care optează pentru un sediu nou, de la identitatea și valorile acesteia, la variante precum lumina naturală, soluții de mobilier și fit out, culorile spațiului, abordarea open-space sau birouri individuale. Tot mai multe companii adoptă și promovează cultura unor spații de lucru motivante, flexibile și memorabile”, a explicat Iulian Ursache, Sales and Leasing Consultant, Uil Casa Imobiliare.

Adauga un comentariu