International

În ciuda sancţiunilor, Japonia a reluat importurile de petrol din Rusia

Publicat: 18 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În ciuda sancţiunilor Japonia a reluat importurile de petrol din Rusia
Importurile totale de petrol din toate țările lumii în Japonia au crescut cu 3,8% în iulie

Importurile de petrol din Rusia au fost reluate de Japnia în luna iule. Această decizie a fost luată în contextul în care în luna iunie volumul a fost redus la zero, iar deficitul comercial japonez în comerțul bilateral a crescut cu 155%. Totodată, statisticile Ministerului Finanțelor publicate miercuri, 17 august, arata ca țara a crescut semnificativ rezervele de petrol din Orientul Mijlociu.

Volumul importurilor de petrol din Federația Rusă în luna iulie a scăzut cu 65,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. De altfel, volumul importurilor de gaze naturale lichefiate din Federația Rusă a scăzut cu 26,1% față de anul trecut, iar cărbunele – cu 40,1%.

petrol Rusia
Importurile totale ale Japoniei din Rusia în iulie au crescut cu 31%, la 174 miliarde (1,3 miliarde de dolari)

Japonia a reluat importurile de petrol din Rusia

După ce a reluat importurile de petrol din Rusia, importurile totale de petrol din toate țările lumii în Japonia au crescut cu 3,8% în iulie. Nu există statistici exacte pentru fiecare țară în parte, însă livrările din regiunea Orientului Mijlociu au crescut cu 10%. Aceste țări reprezintă aproximativ 95,5% din totalul importurilor de petrol japonez, în timp ce Rusia reprezintă puțin mai mult de 1%.

De asemenea, în luna iulie, a scăzut volumul importurilor din Federația Rusă de cereale (cu 73,1%) și minereu (84,9%).

În pofida reducerii volumului fizic al achizițiilor de resurse energetice rusești cu toate articolele (petrol, GNL, cărbune), în termeni valorici, exporturile rusești de combustibili minerali către Japonia au crescut cu 45,1% față de anul trecut, pe fondul creșterii prețurilor mondiale. Acesta reprezantand unul dintre motivele creșterii accentuate a deficitului comercial japonez în raport cu Rusia, deoarece această categorie reprezintă aproape 70 % din comerțul bilateral.

Astfel, importurile totale ale Japoniei din Rusia în iulie au crescut cu 31%, la 174 miliarde (1,3 miliarde de dolari), iar exporturile din Japonia în Rusia au scăzut cu 49,5%, la 40,7 miliarde de yeni (303 milioane de dolari). Deficitul comercial japonez s-a ridicat la 133,3 miliarde de yeni (993,9 milioane de dolari), cu 155% mai mult față de luna iulie a anului trecut.

În luna mai, Koichi Hagiuda, pe atunci ministru al economiei, comerțului și industriei, a precizat că Tokyo nu poate abandonă imediat și complet rezervele de petrol ale Rusiei, dar va reduce treptat dependența sa de resursele energetice rusești. Petrolul rusesc a reprezentat dintotdeauna aproximativ 3% din totalul petrolului pe care Japonia îl importă din străinătate.

Reducerea exporturilor din Japonia în Rusia continuă pe fondul sancțiunilor japoneze impuse din cauza situației din declanşate în luna februarie în Ucraina.

Predomină teama că Rusia va reduce producția de petrol

Într-un context similar, amintim că imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, prețul mondial al petrolului a crescut peste 100 de dolari pe baril, atingând 130 de dolari pentru țițeiul Brent pe 8 martie. Teama predominantă a fost că aprovizionarea substanțială rusă va fi pierdută pe piața mondială fie prin sancțiuni occidentale, fie printr-o decizie voluntară. de Moscova ca răzbunare față de sprijinul occidental pentru Ucraina. Acest lucru a fost cu atât mai terifiant atunci când lumea se lupta deja să asigure suficient petrol suplimentar pentru a satisface cererea în creștere rapidă, pe măsură ce restricțiile COVID au început să se reducă.

Sursele spun că Rusia exportă o cantitate de 7 milioane de de barili în fiecare zi. Dacă Rusia va face un gest extrem, cel de a reduce la 2 milioane cantitatea de petrol livrată în exterior pe zi, prețul barilului ar ajunge la 380 de dolari:

„Având în vedere nivelul ridicat de stres de pe piața petrolului, o reducere de 3,0 milioane bpd ar putea duce la creșterea prețului Brent-ului global la 190 USD/bbl, în timp ce în cel mai rău caz, o reducere de 5 milioane bpd ar putea duce prețul petrolului la 380 USD stratosferic. /bbl”, a spus JPMorgan.

Să nu uităm că al şaselea pachet de sancţiuni ce a fost aprobat marţi, 31 mai, în opinia prim-ministrului belgian, Alexander de Croo, a fost mai mult decât suficient pentru moment şi a menţionat că trebuie luată o pauză.

Cu toate acestea, acum, pare că Japonia a reluat importurile de petrol din Rusia.

Adauga un comentariu