International

În Franța o companie a plătit 2,6 milioane de euro pentru a scăpa de o anchetă penală

Publicat: 10 dec. 2019

Compania franceză Egis Avia a acceptat marţi să plătească o amendă de 2,6 milioane de euro pentru a scăpa de o anchetă penală lansată la Paris într-un dosar de corupţie. Acest dosar era legat de un contract privind modernizarea aeroportului Oran, din Algeria. Această amendă, validată în cadrul unei audieri la tribunalul din Paris, a fost negociată cu Parchetul Naţional Financiar (PNF) în cadrul unei Convenţii Judiciare de Interes Public (CJIP).

Această procedură, introdusă în legislaţia franceză în anul 2016, permite unei companii urmărite penal pentru corupţie, spălare de bani sau evaziune fiscală să negocieze o amendă pentru a evita un proces, fără să ”pledeze vinovat”. Procedura a fost folosită până în prezent de cinci ori, prima dată cu banca HSBC, în 2017. Compania Egis Avia reuşeşte astfel să oprească ancheta penală iniţiată împotriva ei pentru fapte de ”corupţie implicând un funcţionar public străin” în vederea obţinerii unui contract de patru milioane de euro încheiat în anul 2008 pentru modernizarea echipamentelor aeroportului din Oran.

Ancheta a fost deschisă în 2011, în urma unor controale în documentele contabile ale societăţii. Suspiciunile au fost stârnite de un contract de circa 390.000 de euro. Acesta a fost încheiat cu o societate de consultanţă domiciliată în Insulele Virgine britanice. Din această sumă ar fi fost mituiţi responsabili algerieni. Printre aceștia se află şi fiul unui fost ministru de interne. Acesta ar fi primit 12.000 de euro. Dosarul ce priveşte compania Egis Avia a fost închis. Totuși va fi în continuare investigată implicarea unor persoane în această afacere.loading...

Adauga un comentariu