Prima pagină » Economic Local » În gospodăriile din Iași nu mai este niciun focar de pestă porcină. Numărul de cazuri la mistreți este în creștere
În gospodăriile din Iași nu mai este niciun focar de pestă porcină. Numărul de cazuri la mistreți este în creștere

În gospodăriile din Iași nu mai este niciun focar de pestă porcină. Numărul de cazuri la mistreți este în creștere

21 apr. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

În gospodăriile din Iași nu mai este niciun focar de pestă porcină africană (PPA). DSVSA a închis toate focarele de PPA și a impus o serie de măsuri de biosecuritate. În continuare, numărul de cazuri de pestă porcină la mistreți este în creștere. Potrivit autorităților, în cazul porcilor mistreți, focarele se închid în cel puțin 2 ani de la apariție

În gospodăriile din Iași nu mai sunt probleme cu pesta porcină africană, după ce specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au închis toate focarele. Rămâne însă problema focarelor de pestă porcină la porcii mistreți. Numai în ultimele două săptămâni au fost descoperite, în pădurile din Iași, 223 de cazuri de pestă porcină africană, confirmate la mistreți.

Specialiștii au luat măsuri pentru ca aceasta să nu se răspândească, iar pădurarii verifică fondurile cinegetice din județul Iași. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic în ultimii 4 ani, după ce pesta porcină africană a distrus populația de mistreți. Pentru că aceste cazuri de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariție, situația este și mai gravă, astfel că specialiștii iau toate măsurile pentru stoparea răspândirii acestui virus.

Printre măsurile pentru combaterea răspândirii pestei porcine ce au fost dispuse de specialiștii din Iași se regăsește efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă.

Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină în gospodării

Potrivit specialiștilor, ieșenii trebuie să fie foarte atenți la creșterea porcinelor și să respecte măsurile de biosecuritate. Aceștia pot transmite foarte ușor virusul pestei porcine.

„Noi am transmis mereu medicilor veterinari din comunele ieșene, dar și primarilor, să atenționeze crescătorii să respecte măsurile de biosecuritate. Dacă nu se respectă niște reguli minime, nu vom scăpa niciodată de acest virus. Uitați ce s-a întâmplat în alte țări. Nu mai spun de pierderile economice, iar fermierii au simțit asta pe pielea lor. Focarele de pestă la porcii mistreți sunt încă active, astfel că fermierii pot aduce din nou pesta în gospodării. Nu se poate să fie o nepăsare din partea lor pentru că riscăm să rămânem fără porc românesc, iar ei trebuie să fie conștienți că situația e gravă”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Nereguli în magazinele din Iași

DSVSA a verificat magazinele din Iași unde s-au comercializat produse cu specific pascal și au aplicat mai multe amenzi. În urma verificărilor în peste 50 de unități comerciale, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au descoperit că patronii din mai multe magazine din piețe sau unități comerciale din municipiu comercializau produse neconforme. Aceștia au aplicat amenzi contravenționale, în valoare de 20.000 de lei, dar și 12 avertismente.

Pe de altă parte, chiar dacă Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină, specialiștii sunt în alertă și intervin pentru închiderea focarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024