Eveniment-Social

In memoriam Paul Iancu, îndrăgitul muzeograf şi scriitor hârlăuan

Publicat: 23 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
In memoriam Paul Iancu îndrăgitul muzeograf şi scriitor hârlăuan
Patru ani de când muzeograful și scriitorul Paul Iancu nu mai este printre noi

Drumul Hârlăului este, ca în vremurile de odinioară, când Ștefan cel Mare și Sfânt îl bătea în goana cailor, prăfuit și anevoie de străbătut, fiind în reparație capitală, iar târgul străvechi te întâmpină cu aceeași liniște patriarhală de pe vremea marelui voievod.

Singure, automobilele și clădirile multietajate ne aduc aminte că suntem în alt secol. Undeva aproape de malul Bahluiului, pe strada care poartă numele logofătului Ioan Tăutu, unul dintre dregătorii credincioși ai lui Vodă, își așteaptă cuminte vizitatorii Muzeul Viei și Vinului, ”cântecul de lebădă” al scriitorului și muzeografului hârlăuan Paul Iancu.

Este început de toamnă, de câteva zile s-au împlinit 4 ani de la plecarea la cele veșnice a acestei personalități marcante a Complexului Muzeal Național Moldova, iar pașii noștri prin vechea curte boierească sunt însoțiți de șoaptele frunzelor îngălbenite ale prunilor ce străjuiesc imobilul.

Chiar de la intrarea în vechiul conac, orânduite în mersul acelor de ceasornic, încăperile sunt botezate după ciclul etern al vieții: Nașterea, Nunta și Sfârșitul. Obiectele din aceste încăperi ne aduc aminte de povestirile lui Creangă și, în egală măsură, de romanele istorice ale marelui Sadoveanu. Cu o imperceptibilă tristețe în ochii de culoarea cerului senin, gazda noastră ne spune povestea muzeului și a lucrurilor așezate frumos prin încăperile în care, odinioară, generații după generații de boieri moldoveni și-au trăit viețile lor împlinite, puse în slujba domniei.

Din câteva fotografii de grup, Paul Iancu ne privește cald, cu aceeași ochi albaștri, bucurându-se de oaspeții care i-au călcat pragul. Un scriitor din celălalt capăt al lumii, pe numele său Mark Twain, spunea odată că în viața omului sunt două zile cu adevărat importante: ziua în care te-ai născut și ziua în care ai aflat de ce! Pentru cei mai mulți dintre noi cea de-a doua zi rămâne un mister dar cred că muzeograful Paul Iancu a înțeles de ce s-a născut în fiecare clipă în care, cu căldură și pasiune, a călăuzit miile de oaspeți ai muzeului prin lumea fascinantă a obiceiurilor satului moldovenesc de altădată.

Cu părere de rău, ne luăm rămas bun de la gazda care ne urează cele cuvenite, zâmbindu-ne din ochii azurii, de o imperceptibilă tristețe. Numele său este Lorela Iancu.

Reamintim faptul că îndrăgitul muzeograf și scriitor hârlâuan a decedat în anul 2017.

Adauga un comentariu