Eveniment-Social

În perioada 21-23 octombrie 2022, la Iași are loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”

Publicat: 21 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În perioada 21-23 octombrie 2022 la Iași are loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Teatru Aurel Luca
Festivalul de Teatru ”Aurel Luca” a ajuns la a XVI-a ediție. În perioada 21-23 octombrie 2022, Iașul este gazda celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru ”Aurel Luca”, eveniment organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Ediția din acest an se va desfășura sub auspiciul aniversării a 44 de ani de la înființarea Teatrului Ludic, al cărui inițiator a fost Aurel Luca

La Iași are loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, în perioada 21-23 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Ediția din acest an se va desfășura sub auspiciul aniversării a 44 de ani de la înființarea Teatrului „Ludic”, al cărui inițiator a fost Aurel Luca

În perioada 21-23 octombrie 2022, Iașul este gazda celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, eveniment organizat de Casa de Cultură a Studenților (CCS) Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Ediția din acest an se va desfășura sub auspiciul aniversării a 44 de ani de la înființarea Teatrului „Ludic”, al cărui inițiator a fost Aurel Luca. Festivalul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice la puneri curajoase în scenă, de la teatrul absurdul la teatrul nonverbal – reunite sub semnul calității și al pasiunii.

La Iași are loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”

Spectacolele poartă mesaje puternice și transmit emoție, creionând un portret al fenomenului teatral tânăr, un fenomen viu, aflat în continuă schimbare. În cadrul festivalului vor susține spectacole de teatru și trupe din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Rădăuți, Brașov și Suceava. În încheiere, Teatrul „Ludic” va susține duminică, 23 octombrie, de la ora 19:00, spectacolul „8 femei”, în regia lui Andrei Ciobanu, o comedie polițistă plină de mister, suspans, emoție, adrenalină și un strop de satiră la adresa societății burgheze! Într-un conac înzăpezit, în preajma Crăciunului, membrii unei familii bogate se pomenesc împreună, izolați, în conacul lor de reşedinţă. Sărbătorile se pot numi oricum, numai fericite nu.

Singurul bărbat din casă, respectiv capul familiei, este găsit mort în pat, cu un cuţit în spate. Cablul telefonic e tăiat, maşina nu mai porneşte, poarta de la gardul curții este blocată, iar afară e viscol. Izolați de lume, femeile se vor suspecta una pe alta. Încercând să-și furnizeze un alibi, se vor acuza între ele și se va ajunge la concluzia că suspectele sunt mai multe decât se credea inițial. Cum se va termina totul? Cine este criminalul? Rămâne de văzut.

Regizorul Aurel Luca a fost întotdeauna un mecanism vital, mereu pulsând de prospețime artistică

Aurel Luca a fost legat de locul unde spiritul dramaturgic este încărcat de pasiunea și prospețimea mereu tânără a sufletului! Este vorba despre o istorie originală și încărcată de un sentiment mereu viu și liber care de peste 4 decenii a dat viață și succes internațional Teatrului „Ludic”. Regizorul Aurel Luca (decedat în 2017) a fost întotdeauna un mecanism vital, mereu pulsând de prospețime artistică. Dovadă este succesul de care se bucură, dar și faptul că este admirat și respectat de cele câteva zeci de mii de spectatori din turneele internaționale, fiind iubit de spectatorii constanți din țară, an de an. Poveste, sentiment, inspirație, devotament și sacrificiu, acestea sunt cuvintele, mult prea sărace, care îl pot caracteriza și defini pe Aurel Luca. Ani întregi a respirat alături de „copilul”, așa cum îi plăcea să alinte „Ludicul”.

Aurel Luca, tânăr absolvent de Filosofie, a dorit să ducă mai departe pasiunea pe care o avea pentru teatru încă de pe băncile liceului

A pus bazele, încă din 1974, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), primei formații studențești de teatru care se numea „Eidos”. Ineditul și forma specială a spectacolelor de la „Ludic” au fost date de spectatori și, în special, de faptul că deveneau „personaje”. Mai mult, participarea constantă a acestora la fiecare reprezentație teatrală dă forță și vitalitate unică. De reamintit că, în anul 1978, Aurel Luca, tânăr absolvent de Filosofie, a dorit să ducă mai departe pasiunea pe care o avea pentru teatru încă de pe băncile liceului. Casa de Cultură a Studenților a fost spațiul care i-a oferit regizorului șansa de a monta spectacolele ce îl consacraseră deja în mediul artistic ieșean. Inițial, trupa s-a numit „Vorba”, nume ce a trebuit schimbat din pricina contextului politic, considerându-se că are valențe subversive.

Așadar, în perioada 21-23 octombrie 2022, la Iași are loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”.

Adauga un comentariu