Eveniment-Social

În premieră, descoperirile subterane spectaculoase făcute lângă un palat din centrul orașului Iași vor intra într-un proces de restaurare (EXCLUSIV)

Publicat: 16 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În premieră descoperirile subterane spectaculoase făcute lângă un palat din centrul orașului Iași vor intra într-un proces de restaurare EXCLUSIV
O nouă investiție la Mitropolia Moldovei și Bucovnei ar putea duce la o etapă istorică de restaurare a unor descoperiri subterane, formate din hrube legate de un palat boieresc ce a aparținut familiei Sturza

O serie de descoperiri subterane făcute lângă un palat din centrul orașului vor intra într-un proces de restaurare! Astfel, hrube spectaculoase aflate într-o stare de conservare foarte bună ar putea deveni un interesant punct de atracție turistic. Datele istoricilor și arheologilor arată că, la intersecția actualelor străzi Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino (lângă Parcul Guliver, aflat în imediata apropiere de Piața Unirii) sunt galerii subterane lungi de peste 30 de metri legate de fostul Palat „Sturza”. Acum, aici funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”

Descoperiri subterane făcute lângă un palat din centrul orașului vor intra într-un proces de restaurare și reabilitare! La intersecția actualelor străzi Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino (lângă Parcul Guliver, aflat în imediata apropiere de Piața Unirii) sunt galerii subterane lungi de peste 30 metri legate de fostul Palat „Sturza”. Acum, aici funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Hrubele sunt vechile grajduri ale prințului Grigore Sturza

Datele istoricilor și arhelogilor arată că hrubele, regăsite de aceștia în anul 2018, sunt vechile grajduri ale prințului Grigore Sturza.
De precizat că Facultatea de Teologie Ortodoxă a funcționat în clădirea fostului Seminar „Mitropolit Veniamin Costachi”, construit chiar pe locul reședinței prințului Sturza. De reamintit că, pe strada Cloșca 9 au fost ridicate casele vornicului Ilie Sturza, arse la 1683. „Vorbim de hrube late de aproximativ șapte metri, înălțime de peste trei metri și jumătate și o lungime de peste 30 de metri… Ele duc către începutul secolului al XVIII-lea și au o valoare istorică edilitară pentru Iași de-a dreptul fantastică.

Desigur, eu ca arheolog nu-mi doresc nimic altceva decât ca ele să fie puse în valoare. Este ceva unic pentru trecutul orașului nostru și, tocmai de aceea, trebuie să păstrăm acest lucru…”, declara, la momentul descoperirii și în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului BZI, reputatul arheolog medievist Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – filiala Iași.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro și în istoricul Palat „Sturza” din Iași

Pe de altă parte, tot de anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei este partener la investiția de câteva milioane de euro în istoricul Palat „Sturza” din Iași! Acesta va fi reabilitat și restaurat cu 80 de milioane de lei, bani proveniți de la Guvernul României și din fondurile Mitropoliei. Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură este depus proiectul intitulat „Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului – fostul Palat «Sturza» în Municipiul Iași, strada Cloșca, nr. 9, monument istoric IS-II-m-B-03808”.

Celebrul monument istoric este actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este în faza de Proiect Tehnic (PR), respectiv de Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC). Proiectați sunt: arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, ing. Ioan Rotărescu și ing. Ciprian Scutaru. Elaborator este S.C. Arc Design S.R.L., iar beneficiar Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor prin ing. Mircea Precupan.

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane de lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane de lei în reabilitarea Palatului „Sturza”

Defalcat, Guvernul României va asigura o sumă de 76,1 milioane de lei, iar Mitropolia Moldovei, 4,3 milioane de lei în reabilitarea Palatului „Sturza” Iași. Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Urmează organizarea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de către Compania Națională de Investiții (CNI). Vor fi realizate lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingere a incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplaria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). Vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă. Investiția va cuprinde și reabilitarea acestor hrube și punerea lor în valoare, locul putând să devină o atracție turistică a Iașului.

Adauga un comentariu